Роман Ванзуряк відвідав репресовану буковинку, яка є живим свідком комуністичних репресій

Роман Ванзуряк відвідав репресовану буковинку, яка є живим свідком комуністичних репресій

19.05.2014, 22:48

18 травня голова обласної державної адміністрації Роман Ванзуряк відвідав оселю Савети Понич, 87-літньої мешканки с.Мамаївці Кіцманського району, яка в молодості зазнала переслідувань комуністичного режиму та була репресована. Глава виконавчої влади краю поспілкувався з Саветою Понич, яка розповіла про нелегкі випробування, які випали на її долю та долю сотень інших українців, які опинилися разом з нею у засланні на далекій Воркуті. Нині ж вона перебуває під опікою своєї племінниці Леонори Альботи, яка допомагає їй у побуті.

Роман Ванзуряк передав Саветі Понич матеріальну допомогу, побажав довгих років життя та подякував за активну громадянську позицію, яка і зараз може слугувати яскравим прикладом любові до своєї країни для усіх молодих українців. «Ви є одним з живих свідків тих трагічних подій, чиє життя було понівечене радянською репресивною машиною. Проте, я бачу, що безжальній системі так і не вдалося зламати ваш волелюбний дух. Я ціную Вашу стійкість та непохитну віру в Україну. Можу запевнити, що робитиму все необхідне, щоб Ваш внесок у розквіт нашої держави не було змарновано», - зазначив Роман Ванзуряк.

Цього ж дня представники виконавчої та представницької влади краю, громадські активісти та всечесні отці громад УПЦ (КП) і УГКЦ вшановували пам’ять жертв політичних репресій та поклали квіти до пам’ятного хреста на кладовищі по вулиці Зеленій обласного центру. Святі отці відслужили жалобну панахиду за душами репресованих буковинців, які були розстріляні, закатовані у застінках або ж загинули на засланні. У своїх виступах учасники зібрання наголосили на тому, що всі прийдешні покоління українців повинні пам’ятати про ті трагічні події та нелюдські злочини тоталітарного режиму, щоб не допустити їх повторення.

За всі роки існування ГУЛАГу  (1929-1953)  через табори орієнтовно пройшло  18 мільйонів людей. Ще 6 мільйонів були вислані і депортовані до казахських пустель і сибірських лісів. Загалом з 1929 до 1953 року табори забрали життя понад 2,7 млн. людей. ГУЛАГ залишав свій знак на всіх,  хто пройшов через табори. Часто колишні в’язні  впізнавали одне одного «по очах».

В.о. президента, голова Верховної Ради Олександр Турчинов сьогодні підписав офіційний лист до Міністерства юстиції, аби там невідкладно розглянути питання щодо заборони діяльності Комуністичної партії на всій території України. "Сьогодні підписав офіційний лист у Міністерство юстиції України, де пропоную міністру негайно розглянути всі матеріали, надані Службою безпеки України, Генеральною прокуратурою щодо незаконної антиконституційної діяльності Комуністичної партії", - цитує Турчинова "Інтерфакс-Україна". Читайте також: У Раді хочуть заборонити Партію регіонів та Компартію Діяльність КПУ може заборонити лише суд, коли туди звернеться Мін'юст. "Я переконаний, що український суд поставить крапку в цій справі", - підкреслив спікер парламенту.

Міністерство юстиції України не виключає можливості заборони діяльності Компартії України, повідомив міністр юстиції України Павло Петренко.

"Ми, як Міністерство юстиції, чітко говоримо про те, що у нас немає партій, які мають повний імунітет. У разі якщо правоохоронними органами буде надано відповідні матеріали щодо тієї чи іншої партії, в тому числі і Комуністичної партії, які будуть свідчити у їхній діяльності щодо ознак злочинів, пов'язаних із посяганням на територіальну цілісність, національну безпеку, то Міністерство юстиції невідкладно подасть такі позови до судових інстанцій", - сказав він на брифінгу.

Міністр також пояснив, що заборона діяльності партій "Русский блок" і "Русское единство" згідно з буквою закону означає їхню ліквідацію та ліквідацію всіх їхніх осередків.

Як відомо, 13 травня голова Верховної Ради Олександр Турчинов позбавив слова лідера фракції КПУ у парламенті Петра Симоненка за брехню про дії українських військових у Маріуполі.

Турчинов також заявив: "Дуже багато інформації та матеріалів щодо співучасті представників Комуністичної партії в організації сепаратистської терористичної діяльності. І я просив би Міністерство юстиції розглянути це питання і за наявності доказів подати до суду матеріали про заборону Компартії". За матеріалами: Інтерфакс-Україна

1