Найвідоміший у світі робот-андроїд зі штучним інтелектом Софія вперше відвідала Україну

Найвідоміший у світі робот-андроїд зі штучним інтелектом Софія вперше відвідала Україну

11.10.2018, 18:34

Найвідоміший у всьому світі робот-андроїд зі штучним інтелектом Софія вперше відвідала Україну. Візит такої незвичайної "персони" викликав справжній ажіотаж серед журналістів, які зібралися 12 жовтня в ІА "Укрінформ".

Софію супроводжувала ціла команда розробників, серед яких інвестори Девід Чен і Марк Гінзбург. До речі, Чен також займає посаду фінансового директора компанії-розробника Софії — Hanson Robotics. Цікаво, що першою людиною, яку гіноїд Софія побачила під час свого "народження" був як раз містер Девід Чен.

Девід Чен зізнався, що більша частина інвестицій спрямовується саме на розвиток компанії Hanson Robotics, яка також займається удосконаленням штучного інтелекту. Одна з головних цілей — створення в майбутньому роботів, які будуть максимально схожі на людей. Так що світ фантастики близький!

"Ми хочемо створити роботів, які будуть максимально нагадувати людей. І хоча наш прогрес очевидний, ми ще не досягли своєї мети. Багато очікували, що Софія сама зайде в цю кімнату (прес-центр Укрінформу), або що вона навіть вміє танцювати. У Софії є прототип, який може рухатися, проте насправді Софія поки що не може самостійно рухатися. Хоча є подібні чутки, але я хотів би їх спростувати", — пояснює Девід Чен.

За словами Чена, Софія показує людям, яким може бути наше майбутнє. І це майбутнє цілком може бути таким, як його представляють в науково-фантастичних фільмах.

"Софія демонструє наш майбутній світ без кордонів, який не розділяють ні релігія, ні раси, ні політичні погляди", — говорить інвестор Марк Гінзбург.

До речі, Софія в жовтні 2017 року стала громадянкою Саудівської Аравії! І це перший робот в світі, який в принципі отримав громадянство будь-якої країни.

При цьому сама Софія вважає себе громадянином усього світу. 

Марк Гінзбург закликає людей серйозно замислитися про наше майбутнє та ролі роботів в ньому. Адже інвестор упевнений, що в певний момент єдиною перевагою людини будуть емоції. Але навіть в цьому не можна бути до кінця впевненим.

"Сьогодні ми вступаємо в епоху, коли машини стануть розумніші за людей — треба з цим змиритися, — впевнений Гінзбург. — Сьогодні роботи з передовими технологіями штучного інтелекту розумніші за людей. І остання область, яка залишилася за нами — це емоції. Тим не менш, у Софії є 72 емоції, а до кінця року їх буде 118. Процес йде".

Софія — це один з найсучасніших на сьогоднішній день роботів у вигляді жінок (так званий гиноид). Народилася вона 19 квітня 2015 року в лабораторії гонконгської компанії-розробнику — Hanson Robotics.

Безумовно, Софія — не єдина подібна розробка відомої компанії. Однак вона отримала популярність завдяки своїй зовнішності, максимально наближеної до зовнішності жінки.

"Іноді у нас запитують, чому у Софії немає гарної зачіски тощо. Але ми ніколи не хотіли зробити з неї варіант ляльки Барбі. Так, сьогодні вона відрізняється від звичайної людини, від звичайної жінки. Тим не менш, вона показує нам, куди ми рухається", — говорить венчурний інвестор Марк Гінзбург.

"можливо, в майбутньому вона зможе стати такою ж людиною, як і ми. І це саме те, чого ми намагаємося досягти", — ділиться своїми ідеями про розвиток зовнішності Софії Девід Чен.

Основна мета Софії — постійно вчитися і здобувати новий опытэ-знання. Вона вчиться адаптуватися до поведінки людей, взаємодіяти з ними. Вона може розпізнавати і запам'ятовувати обличчя.

На даний момент Софія не може самостійно генерувати думки — її відповіді на питання заздалегідь запрограмовані. Проте всі дані зберігаються в спеціальному "хмарі", до якого гиноид підключається, коли є доступ до інтернету. Це "хмара" постійно наповнюється новою інформацією.

За словами розробників, Софія в принципі може самостійно згенерувати відповідь, але на дуже примітивний питання, наприклад, про погоду. Для цього у неї є спеціальний "режим спілкування". Але не завжди ця відповідь буде ідеальним і логічно зв'язаним. Її підключення до "хмарі даних" схоже на роботу питально-відповідних систем "Сірі" або "Алекса".

Що стосується зовнішнього вигляду Софії, то прототипом послужила зовнішність британської актриси Одрі Хепберн. Розробники гиноида захотіли, щоб вона відображала витончені і приємні риси.

Зокрема з Софією зустрівся прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

На питання голови уряду, що їй відомо про Україну, Софія розповіла, що на території України сконцентрована чверть світових запасів чорнозему, а також згадала про найбільший у світі вантажний літак «Мрія».

«Це вже чимало», – визнав Гройсман.

Однак Софія на цьому не зупинилася і додала відомості про першу у світі конституцію, написану в Україні 1710 року, та авторство відомого музичного твору «Щедрик», яке належить композитору Миколі Леонтовичу. 

На фото: Зліва направо: прем’єр-міністр України Володимир Гройсман (другий ліворуч), директор компанії Hanson Robotics Девід Чен та підприємець Марк Гінзбург із роботом Софією

Джерело: https://www.radiosvoboda.org/a/news-sofia-v-ukraini/29538276.html

https://styler.rbc.ua/ukr/nauka_i_tehnika/ginoid-sofiya-vpervye-kieve-rasskazala-vosstanii-1539271841.html

1