Рік роботи Волонтерського центру “УДАРу”

Рік роботи Волонтерського центру “УДАРу”

17.07.2015, 22:27

Антитерористична операція на Сході – це війна кожного українця. Це війна хоробрих солдатів, безстрашних добровольців і, звісно, відданих волонтерів. Допоки наші мужні чоловіки та жінки зі зброєю в руках відвойовують у сепаратистів українські землі на Сході, волонтери усієї України, не покладаючи рук, допомагають забезпечувати наших воїнів усім необхідним.

Члени Чернівецької обласної організації Політичної партії «УДАР Віталія Кличка», як і мільйони наших співвітчизників, не могли залишитися осторонь цієї війни. Від початку воєнного конфлікту чернівецькі «УДАРівці» долучилися до допомоги українським захисникам.

Як зародився Волонтерський центр “УДАРу”, а також підсумки річної діяльності спробуємо відтворити у хронологічному порядку.

 Анексія Криму. Збройні заворушення на Сході України. Березень 2014–Серпень 2014

Ще з періоду Майдану в офісі Чернівецької обласної організації Політичної партії “УДАР Віталія Кличка” був пункт прийому допомоги для майданівців. Приносити продукти, одяг, медикаменти тощо люди не припинили, бо в країні розпочалися збройні заворушення.

Чимало майданівців, у тому числі з лав партії “УДАР”, записалися добровольцями на фронт. Однак належного забезпечення формою, військовою амуніцією не було. Тому вони зверталися з проханням допомогти. Кілька десятків активістів, які пройшли Майдан, які розуміли потребу роботи “в тилу”, приступили до роботи. Відправка передач на Схід України, забезпечення формою, бронежилетами, військовим спорядженням – перші нагальні питання. До цього активно долучилися й “УДАРівці”: Денис Богдан, Танасій Гуцул, Олег Шемуня, Сергій Душкевич, Володимир Гавреш, Андрій Ломовацький та інші.

 Вересень 2014 – листопад 2014 року

Волонтерська робота активно триває. Дзвінки від солдат не припиняються – потреба в одязі, продуктах, військовому оснащенні є постійною. Окрім цього, не вистачає медикаментів, а також крові для потреб військових шпиталів.

Чернівецька обласна органзація Політичної партії “УДАР Віталія Кличка” організовує благодійні акції зі збору коштів на потреби АТО. У цей час партійці закуповують два позашляховики для потреб українського війська.

Втім, допомога від “УДАРівців” надходить не лише матеріальна. Уже не вперше партійці оргнізували здачу крові, цього разу – для потрреб військових шпиталів. Галина Марараш, голова міської організації Партії, разом із чарівними “УДАРівками” провідують поранених військовослужбовців, які перебувають у госпіталі Чернівецького гарнізону.

 

Грудень 2014 – лютий 2015

На прохання солдатів, “УДАРівці” закупили та передали у зону АТО пічки для обігріву, а також ланцюги та гуму.

У січні “УДАРівці” відправляються у поїздку на Схід України. Бійці з добровольчого батальйону “Айдар” звернулися по допомогу – не вистачає матраців, теплих ковдр. Люди миттєво відгукнулися – за кілька днів мікроавтобус, битком набитий усім необідним, був спорядженим у поїздку. Окрім теплих речей – ковдр, подушок, пледів, курток, термобілизни – волонтери доправили на Схід військову форму, ліки, маскувальні сітки та костюми («кікімори»), так звані «кішки» для зняття «розтяжок», засоби гігієни, продукти харчування (квашену капусту, голубці, пампушки, цукерки і багато інших смаколиків), «буржуйку» для обігріву та інші необхідні нашим захисникам речі. Велику подяку «УДАРівці» висловлюють Володимиру Безерку, який робить значний внесок у допомогу українському війську.

У Новоселиці в лютому Майя Ракоча, голова районної організації «УДАРу», організовує ярмарок у підтримку солдатів АТО. На заклик Новоселицької районної організації Партії підприємці, школярі, художники та просто небайдужі новосельчани принесли на продаж речі та продукти власного виробництва. Продавали випічку, художні вироби, сувеніри. Загалом, організаторам благодійного ярмарку вдалось зібрати 16,5 тисяч гривень. Вилучені кошти були передані на реабілітацію пораненим в АТО солдатам з Новоселицького району.

Наступну поїздку на Схід України чернівецькі “УДАРівці” здійснили через Київ, Харків та Ізюм. У Слов’янську вони передали солдатам Збройних сил України частину речей. Там же дізналися про бійців з Дебальцевого, котрі після виходу з розгромленого міста залишилися без найнеобхіднішого, а особливо – без теплих речей. Тому буковинці віддали для героїв з Дебальцевого теплі ковдри та подушки. Потім через Красний Лиман волонтери дісталися Рубіжного, де зустрілися з 24-м окремим штурмовим батальйоном «Айдар», далі – Сєвєродонецька. Там передали адресні передачі воїнам з Чернівецької області. У Лисичанську чернівчани завітали до «айдарівців» і залишили бійцям теплі речі, воду, продукти харчування.

 Березень 2015 – травень 2015

“УДАРівці” відправили на фронт ще один автомобіль для потреб АТО. Мікроавтобус був вкрай необхідним для військових цілей 24-го окремого штурмового батальйону. По допомогу звернулися до знайомих і партійців. Відгукнулася на прохання людина, яка побажала залишитися невідомою, і допомогла з фінансуванням на придбання автомобіля. Волонтери переобладнали авто: перефарбували у камуфляж, прорізали два додаткових вікна, затонували для зручності і встановили спеціальні сидіння-лави.

Окрім звичного маршруту, “УДАРівці” додали ще 25-й та 29-й блокпости. Хлопці доправили допомогу нашим бійцям в район Лисичанська та Дебальцевого. Доїхали аж до найвіддаленіших блокпостів. Адже саме там, на передньому краї оборони є чимало вихідців з Чернівецької області. Серед них – Михайло Щербан, Володимир Геба, Іван Попадюк.

“УДАРівці” привезли воїнам адресні передачі від родичів і речі, зібрані небайдужими людьми у Чернівцях та Новоселицькому районі: продукти харчування, посуд, ліки, ковдри, подушки, засоби особистої гігієни, побутову хімію, цигарки. На прохання однопартійця Михайла Щербана привезли матеріали для завершення будівництва землянки та бліндажу.

Партієць Октавіан Магас, який на той час був начальником відділу освіти, молоді та спорту Герцаївської районної державної адміністрації, на початку травня отримує повістку. “Добровольцем я не йшов – не зрозуміла б сім’я, але коли вручили повістку – приступив до виконання свого обов’язку”, - сказав у розмові Октавіан Мірчевич. Зараз чоловік знаходиться Володимиру-Волинську, днями вирушить у Рівне на бойове злагодження, після чого відправиться на Схід України. Тому приклад Октавіана Магаса, який не шукав шляхів відступу, а пішов на фронт, заслуговує справді пошани.

 Червень 2015 – липень 2015

“УДАР” продовжує збір волонтерської допомоги – на людних вулицях стоїть автомобіль з логотипом організації, у який люди приносять допомогу – харчі, засоби особистої гігєни, воду, медикаменти тощо. Власними силами Чернівецька обласна організація Політичної партії “УДАР Віталія Кличка” придбала техніку для забезпечення безперебійної доставки волонтерами допомоги бійцям на блокпостах на Сході України. Здійснено ще одну поїздку – на фронт відвезли холодильники, кілька десятків комплектів літньої форми та берців, продукти харчування тощо.

Днями волонтери забезпечили колишнього “айдарівця”, члена партії “УДАР”, який знову йде на фронт добровольцем. Володимир та Роман Гавреші особисто надали йому форму та бронежилет.

Окрім того, адресну допомогу “УДАРівці” надали 128-й бригаді. За останній місяць їм передали снайперські тактичні окуляри, у Станицю Луганську передали пристрої зв’язку, коліматори, а також пристрої нічного бачення.

Не забувають передавати волонтери і підтримку від наймолодших патріотів – дитячі малюнки. Мабуть, така емоційна підтримка не може нікого залишити байдужим. Адже там, на фронті, борються за майбутнє цього та наступних поколінь. Тому такі подарунки є дуже важливими і цінними.

 Волонтерство для “УДАРівців” – не захоплення чи інтерес, це – їхнє життя. Побувавши один раз на Сході, України відчуваєш потребу свого внеску, оскільки тільки разом можна подолати ворога. Тому велика і щира подяка кожному, хто долучався, і хто продовжує допомагати український армії. 

1