Режисерка Людмила Скрипка з драмтеатру взялася за постановку легендарної 'Вовчихи'

Режисерка Людмила Скрипка з драмтеатру взялася за постановку легендарної "Вовчихи"

03.08.2023, 11:43

У Чернівецькому обласному музично-драматичному театрі імені Ольги Кобилянської оголосили про плани на найближчий театральний сезон. 

З-поміж помітних нових постановок, кількість яких у театрі планують постійно збільшувати, очікувано перше місце відводять виставі за твором патронеси драмтеатру Ольги Кобилянської. 

Головна режисерка театру, народна артистка України Людмила Скрипка оголосила на прескоференції, що бере у роботу легендарну "Вовчиху", яка свого часу була візитною карткою театральної трупи. Головну роль у попередній постановці "Вовчихи" режисера Бориса Боріна виконувала прима чернівецької сцени Галина Янушевич. 

Ледь не два десятиліття ця вистава користувалася заслуженою увагою глядачів. Людмила Скрипка розповіла, що встигла побачити "Вовчиху" з Галиною Янушевич у головній ролі, коли ще зовсім юною акторкою сама почала працювати на чернівецькій сцені. 

І ось тепер прийшов час переосмислити класичний матеріал і створити нову постановку згідно сучасних реалій. 

- В історії театру поставили майже всі її повісті та оповідання. Навіть була вистава про життя Кобилянської. Здається, що ще можна взяти з її творів, аби було цікаво? Кобилянська – це завжди цікаво. Що більше ти звертаєшся до її творів, то більше відкриваєш глибину. Заново перечитавши цей класичний текст я зауважила у ньому зовсім інші акценти, які у попередніх постановках часто опускали, - поділилася враженнями режисерка Скрипка. - Фактично відкрила для себе зовсім іншу Кобилянську. Якщо порівнювати міг погляд на виставу 30 років тому і зараз, то нині я  бачу зовсім іншу історію. І мені захотілося показати цей її твір на сцені зовсім по-іншому, щоби глядачі також побичили його іншими очима. Основний акцент буде зроблено на буковинськості. Мені хочеться показати самим мешканцям краю, численним переселенцям і біженцям, нашу Буковину: які ми, хто ми, розповісти про наші корені. Чому чи часом сваримося між собою, чи такі ми вже пасторальні і милі, як це часом подавалося раніше.  Чому у сучасному світі, виникають усі ці дивні історії поганих стосунків між батьками й дітьми, з долями батьків, з долями дітей. І все це разом складається у долю країни.  Другою робочою назвою цього твору я визначила для себе слово "нелюбов". 

Прем'єру заплановано на листопад цього року до 160-ї річниці від дня народження Ольги Кобилянської.  

 Наразі в репертуарі чернівецького драмтеатру немає творів Кобилянської. Востаннє режисер Мирослав Гринишин ставив тут вистави «Земля» та "Юліан Цезаревич" ("Апостол черні"). 

 

Фото: Ігоря Константинюка, Шпальта

1