Редактор газети 'Буковина' Анатолій Ісак: 'Окремі люди намагаються застосовувати владу для знищення відомих ЗМІ' (оновлено+відео)

Редактор газети "Буковина" Анатолій Ісак: "Окремі люди намагаються застосовувати владу для знищення відомих ЗМІ" (оновлено+відео)

24.06.2014, 23:49

"Спроби окремих людей застосовувати третю владу для знищення четвертої" - так назвав судові процеси, які наразі відбуваються навколо кількох відомих обласних газет головний редактор найстаршого видання у Чернівецькій області газети "Буковина" Анатолій Ісак. Голова обласної спілки журналістів Юрій Терон його підтримав і зауважив, що юристи, певно, розпочали якусь незрозумілу боротьбу з пресою.

1 квітня 2012 року у відпочинковому комплексі "Графська садиба" сталося резонансне вбивство. Правоохоронці у вчиненні злочину запідозрили батька та двох синів Агаларових, які того вечора розбиралися за грошовий борг із загиблим Савкою. Батько і один з синів втекли за межі України. Іншого сина затримали, але інкримінували йому хуліганство, а не так давно звільнили по амністії. Преса не могла ігнорувати таку подію.

Людмила Чередарик, головний редактор газети "Версії": "Газети не можуть мовчати про резонансні справи. Просто не мають право це робити. Все місто про це говорить, то що - нам про це мовчати? Зробити вигляд що нічого не сталося".

Анатолій Ісак, головний редактор газети "Буковина": "Ця родина, яка була причетна до жахливого вбивства Олександра Савки на Графській Садибі сьогодні позивається до усіх газет. Апробацію вони зробили на газеті "Буковина".

У статті, яка не сподобалась позивачам, було багато посилань та цитат головного прокурора області, головного правоохоронця області та інших офіційних джерел. Незважаючи на це, брати Агаларови захотіли офіційного спростування. А у позові наголосили приниженні честі і гідності ділової репутації Агаларових. У день суду автор статті був у відрядженні, про що суду надали усі необхідні документи, як-от копії візи, квитків, відтак не зміг бути присутнім на засіданні.

Анатолій Ісак, головний редактор газети "Буковина": "Суддя жодним чином не зважила на ці аргументи, хоча ми консультувалися з адвокатами, суд не повинен був розглядати цю справу поки не має автора публікації".

Аналогічно суд відреагував і на відсутність на засідання кореспондента газети «Версії», яка того дня потрапила до лікарні

Людмила Чередарик, головний редактор газети "Версії": "Її з редакції забрали прямо в лікарню, але попри те все в суді сказали, що те що немає автора публікації то нічого страшного, але це все страшна неповага до суду, так що ми будемо розглядати без автора публікацій".

Суд завершився досить швидко, усі вимоги позивачів були задоволені. Незабаром з’явилися наступні позови - про матеріальне відшкодування збитків у сумі 60 000 гривень - до газети "Буковина" і аналогічний - до видань "Час" і "Версії". До Агаларових підключились і столичні журналісти.

Анатолій Ісак, головний редактор газети "Буковина": "Несподівано вийшла в Україні отака газета "Правдошукач". В цій газеті усе присвячено захисту Агаларових. Усі 8 сторінок".

На думку редакторів характер ведення спав та судів свідчить про корумпованість судової системи

Людмила Чередарик, головний редактор газети "Версії": "За цими даними 99,9% судів у нас корумповані. Це офіційна статистика. Як можна позиватися до газети, яка дає всюди пряму мову, всюди є посилання на людей, які говорили, або на родичів".

Наразі судові позови, а, відповідно судові рішення, тривають проти усіх трьох видань - "Часу", "Буковини" та "Версій".

Петро Кобевко, головний редактор видання "Час": "Вони звинуватили пресу у тому, що не дає їм спокійно жити. Так як вони хочуть. Тому вони зараз працюють і ми суди вигравати ніякі не будемо. Навіть коли ми домовились з адвокатом Агаларових про спростування, суддя сказав ніяких мирових угод, і тому подібне".

Юрій Терон, голова обласної спілки журналістів: "Ми повинні узагальнити оці всі позови та наші аргументи від кожної редакції. Члени правління повинні звернутися до юридичного відділу національної спілки. Після цього ми будемо знати реакцію".

"Чернівецький репортер" готовий надати слово другій стороні для коментаря по вищевказаних справах.

Джерело: МТРК Чернівці

1


КОМЕНТАРІ (2)

Панове журналісти! Не варнякайте нісенітницю! Пишіть правду, і не лижіть сраку владі. Смішно це читати!

avatar

Чернівчанин

25 червня 2014 00:34

Вони всі п-са всяку х-ню пишуть всім руки потрібно повідрубувати ніби правду пишуть а потім після них проблеми починаються взагалі закрити всі змі а особливо інтернет . А лишити 1- 2 змі щоб належалі державі і небрали хабарі за статті як це робить Зарайський.

avatar

Правда

25 червня 2014 07:47