Раритетну черепицю з обласної лікарні досі досліджують (ФОТО)

Раритетну черепицю з обласної лікарні досі досліджують (ФОТО)

06.06.2016, 21:57

Понад 400 кв.м черепиці, якій 130 років, зняли з даху Чернівецької обласної лікарні. Тепер з`ясовують: чи представляє ця черепиця історичну цінність. Іще восени на дах приймального корпусу інфекційного відділення впало старе дерево і потрощило черепицю. Власне, тому й виникла потреба перекрити покрівлю, запевняє головний лікар.

 

- Ми знали, що черепиці 130 років. Проте комісія у складі будівельно-монтажної організації та інженера з технічного нагляду склали акт, у якому зазначили, що у зв`язку з тривали м часом експлуатації на черепиці утворилися сколи, тріщини, тому більша частина її є непридатною для подальшої експлуатації, - каже Володимир Ушаков, головний лікар Чернівецької обласної лікарні. – Черепицю, яку демонтували, склали у дворі лікарні. Я не є розпорядником, тому що з нею робити далі, вирішуватиме облдержадміністрація. Так само, вони оцінюватимуть її вартість.

 

За висновком комісії, із 438-ми кв.м черепиці придатні до подальшої експлуатації лише 48.

Водночас, виконавчий комітет Чернівецької міської ради звернувся до голови Чернівецької обласної ради із заявою, що даний об`єкт знаходиться в межах охоронної зони центрального історичної ареалу Чернівців. А на цій території повністю зберігаються об`єкти культурної спадщини. Тут, відповідно до Державних будівельних норм, допускається лише реставрація пам`яток та збереження фонової забудови.

 

- Була створена комісія, до якої увійшли архітектори, головний лікар лікарні, представники будівельної фірми. Наразі однозначно зрозуміло, що черепиці більше 100 років і вона не може бути переміщена. Однак ми не є тими фахівцями, які могли би визначити технічний стан, структуру, можливість подальшого кріплення цієї черепиці. Тому наразі ми збираємо коло фахівців, які могли би проаналізувати це, - пояснює Олена Пушкова, начальник відділу охорони культурної спадщини Чернівецької міської ради. – Якщо черепиця непридатна до подальшого використання, то, скажімо, ми могли би забрати її до фонду міської ради з накопичення автентичних матеріалів. Але тоді виникає нова проблема: для цього потрібне приміщення. Та найважливіше зараз – знайти фахівців, які зможуть оцінити можливість демонтажу та подальшого використання цієї черепиці.    

Источник: http://acc.cv.ua/chernivtsi/11514-raritetnu-cherepitsyu-z-oblasnoji-likarni-dosi-doslidzhuyut-foto. Сайт http://acc.cv.ua/

1


КОМЕНТАРІ (2)

Тока тупоголовые могут называть  убитую черепицу раритетной ))))

У меня точно такая же "раритетная" )))) Несколько лет назад меняли в доме, докупал по 5 штук на доллар.

 

Дочка Кобевко подсиживает Ушакова. )))) Ищет к чему прицепиться ))))))

avatar

06 червня 2016 19:07

і так грошей обмаль то ще заставлять черепицю робити таку як була раніше. А чим металочерепиця гірша і по зовнішному вигляду вона може бути така ж як під старовину. Я вже не говорю про відсутність майстрів які вміють керамічну черепицю класти.

avatar

sbu

27 червня 2016 19:48