Прихильники будівництва каплиці Успіння Пресвятої Богородиці  на площі Пресвятої Марії розчаровані петицією про заборону її зведення

Прихильники будівництва каплиці Успіння Пресвятої Богородиці на площі Пресвятої Марії розчаровані петицією про заборону її зведення

25.11.2019, 16:22

Пресвята Богородице! Спаси і помилуй Буковину і всю Україну!

Чернівецька міська рада прийняла дуже розумне і справедливе рішення, дозволивши Чернівецько-Буковинській єпархії Православної Церкви України будувати каплицю Успіння Пресвятої Богородиці в Чернівцях, на площі Пресвятої Марії. Це рішення спрямоване на збереження історичної пам’яті про корінний народ, який тут жив, працював, молився. Це розуміли навіть держави-окупанти нашого краю, Австрія і Румунія, назвавши площу, на якій діяли православні церкви Успіння Пресвятої Богородиці, назву її ніхто ніколи не змінював, змінювалася мова назви: «Marienplatz», «Piata Sf.Maria».

У 2008 році, після проведення реконструкції площі, не взяли до уваги давні християнські традиції і назвали по-іншому. Два з половиною роки громадськість міста боролася за повернення історичної назви. Нарешті 2 вересня 2014 року міська рада повернула площі назву Пресвятої Марії. Але це не додало святості самій площі, де під час багатолюдних громадських святкувань «шкварчать» шашлики, розливаються алкогольні напої, димлять цигарки в супроводі «добірної» лексики. Особливо вражають новітні написи на стінках Князівської (Турецької) криниці...

Каплиця Успіння Пресвятої Богородиці додасть площі святості не тільки за назвою, а й за змістом, та дивує, що не встигло чорнило висохнути на Рішенні про дозвіл на будівництво каплиці, як тут же, «не отходя от кассы», Анна Дутчак подала петицію про його скасування. Дивує, що така петиція швидко набрала необхідну кількість голосів. Підписантів турбує, що туристам ніде буде відпочивати, дітям – бігати, гратися. Тому авторка пропонує відмінити Рішення міської ради і заборонити будь-яку забудову на цій площі.

А хіба не краще проводити біля каплиці і в самій каплиці заходи культурно-духовного спрямування: виставки писанок, вишивок, виробів з глини, дерева, організовувати великодні гаївки, дитячі ігри тощо? Генделиків у Чернівцях вистачає, а площа з духовним обличчям проситься поки що одна.

Поведінка підписантів петиції нагадує нам про відомі мудрі слова: «Незнання історії не звільняє від відповідальності». Прогалини в їхній освіті могли б суттєво зменшитися після прочитання книги австрійського історика Ф.Р.Кайндля «Історія Чернівців», видання 1908 року. Така ж біда зі знанням історії і в Президента РФ Путіна, який на свій манер трактує її, говорячи всілякі нісенітниці, подає історичну брехню, як щось, усім відоме: «Вы что, не знаете? Не слышали, что ли?».

Достойніше було б майстрам написання петицій, скориставшись своїм талантом, звернутися до меценатів і спонсорів, попросити допомоги для будівництва каплиці Успіння Пресвятої Богородиці у Чернівцях, на площі Пресвятої Марії.

Олександра ПОПЕЛЮК

1