Прокуратура вимагає суворішого покарання у справі, як дві краплі води схожій на ту, що її сама колись 'спустила на гальмах'?

Прокуратура вимагає суворішого покарання у справі, як дві краплі води схожій на ту, що її сама колись "спустила на гальмах"?

14.11.2011, 21:08

Прокуратура Чернівецької області у зв’язку із м’якістю покарання оскаржила в апеляційному порядку вирок Першотравневого районного суду м.Чернівців у резонансній кримінальній справі, порушеній стосовно колишнього керівника Чернівецького облавтодору. Посадовець був засуджений за скоєння злочину, передбаченого  ч.2 ст.364 та ч.2 ст.366 КК України (укладав фіктивні договори на проведення аерофотозйомки місцевості та доріг і таким чином державі були спричинені збитки на 8 млн. грн.) до чотирьох років позбавлення волі. Однак на підставі ст.75 КК України його звільнили від покарання з випробувальним терміном на один рік, - повідомила прес-служба прокуратури Чернівецької області.

Коментар "BukNEWS": Як можна повірити у незаангажованість прокуратури Чернівецької області, якщо в одному випадку вона оскаржує вирок суду у зв’язку із м’якістю покарання, а в іншому, схожому на нього, просто закриває очі.

Після перемоги на президентських виборах Віктора Ющенка, нагадаємо, та сама  прес-служба обласної прокуратури поширила сенсаційну інформацію. У 2005-му році кримінальне переслідування загрожувало керівникові служби автомобільних доріг у Чернівецькій області панові Романові Майору.

Пропонуємо увазі читачів цей дивовижний документ з минулого:

У Чернівцях триває розслідування щодо злочинної схеми переведення державних коштів у приватні руки. Внаслідок оборудки державі завдано збитків на сім мільйонів гривень, причому представники прокуратури Чернівецької області переконані, що натрапили на схему легалізації коштів для фінансування передвиборної кампанії кандидата на посаду президента Віктора Януковича. За фактом зловживання службовим становищем посадовцями ДП “Чернівецький облавтодор” і ДАК “Автомобільні дороги України” 10 березня прокуратура Чернівецької області порушила кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України. Досудове слідство проводить слідчий відділ прокуратури Чернівецької області.

Під час перевірки в порядку нагляду вимог додержання чинного в діяльності ДП “Чернівецький облавтодор” у використанні державних коштів виявили схему їх легалізації на здійснення передвиборної кампанії кандидата на посаду президента України Віктора Януковича.

До роботи також залучили працівників відділу державної служби боротьби з економічною злочинністю управління МВС області й управління СБУ в Чернівецькій області.Слідство виявило лист голови Державної служби автомобільних доріг України Чужинського І. А. від 13 серпня 2004 року. Ним пан Чужинський зобов’язав керівника служби автомобільних доріг у Чернівецькій області Романа Майора виконати аерофотозйомку та виготовити ортофотографічні карти території області. Відтак уже на підставі цього листа 17 серпня Роман Майор дав доручення провести аерофотозйомки території Чернівецької області директорові ДП “Чернівецький облавтодор” Левченку О.А. Сам Левченко пояснив, що ще до того, як отримав це доручення, 13 серпня його викликали у ВАТ ДАК “Автомобільні дороги України” з вимогою мати зі собою печатку підприємства. Відтак заступник голови правління компанії Данкевич І. В. розпорядився, аби пан Левченко написав лист начальнику Південної залізниці Остапчукові В. М. із проханням надати підприємству поворотну фінансову допомогу в сумі 7 млн. грн. для проведення аерофотозйомки території Чернівецької області. Після підписання відповідного договору 16 серпня Південна залізниця перерахувала підприємству відповідні кошти. Відтак чернівецьким шляховикам наказали укласти договір із київським АТЗТ “Авіакомпанія “ВІТАІР” (директор Цвєтков В. В.), яке й мало виконати аерофотознімальні роботи.

Чи варто казати, що отримані від Південної залізниці сім мільйонів гривень одразу перерахували на рахунок київської фірми.Перевірка з’ясувала: зазначених робіт не проводили. Слідство має довідку директора КП “Міжнародний аеропорт “Чернівці”, в якій вказано, що впродовж 2004-го та поточного періоду 2005 року АТЗТ “Авіакомпанія “ВІТАІР” ніколи не зверталася до керівництва чернівецького аеропорту з проханням надати послуги аеропорту.

Тож послуг із проведення аерофотозйомки аеропорт нікому не надавав. Голова правління ВАТ ДАК “Автомобільні дороги України” Проник Ю. Д. просто змусив директора ДП “Чернівецький облавтодор” Левченка О. А. підписати акт нібито виконаних аерофотознімальних робіт і повернути один примірник у державну акціонерну компанію.

Слідство також з’ясувало, що представників АТЗТ “Авіакомпанія “ВІТАІР” за вказаною юридичною адресою м. Київ, вул. Леваневського, 5 просто немає. Левченко також пояснив, що керівники ВАТ ДАК “Автомобільні дороги України” прямо запевнили його, що отриману від Південної залізниці допомогу повертати не доведеться, оскільки її переоформлять як безповоротну.

Відтак державі було завдано збитків на суму 7 млн. грн.

Зважаючи на оперативну інформацію, яку ще перевіряють, слідство припускає, що вказані кошти таким чином легалізовано та спрямовано на здійснення передвиборної кампанії кандидата на посаду президента Віктора Януковича. Крім того, з матеріалів перевірки видно, що аналогічні схеми могли бути в Закарпатській, Львівській, Івано-Франківській, Тернопільській областях і місті Севастополь. Річ у тому, що листом голови Державної служби автомобільних доріг України, про який я згадував на початку, керівників відповідних служб автомобільних доріг зобов’язано виконати ту саму роботу із залученням регіональних дочірніх підприємств ВАТ ДАК “Автомобільні дороги України”.