Прокуратура Чернівецької області не знайшла підтвердження  фактам  порушень у лісовій галузі, про які заявляли  громадські активісти

Прокуратура Чернівецької області не знайшла підтвердження фактам порушень у лісовій галузі, про які заявляли громадські активісти

16.05.2015, 12:50

Гострою проблемою для нашого регіону залишаються правопорушення у сфері лісокористування. Враховуючи постійні публікації в ЗМІ та звернення громадських активістів про незаконну вирубку на території області лісодеревини та її масштабної реалізації за межі держави, обласна прокуратура, як орган наділений координаційними повноваженнями щодо протидії злочинності та корупції, створила міжвідомчу робочу групу за участю представників правоохоронних органів.

Зокрема, до органів прокуратури області звернулось громадське формування з охорони громадського порядку і державного кордону «Козацька обласна варта» з приводу незаконних порубок та продажу лісу ДП «Берегометське лісомисливське господарство».

З огляду на актуальність даної теми хочемо довести до громадськості інформацію про результати перевірок щодо порушення лісового законодавства в Чернівецькій області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Активісти передали голові Чернівецької ОДА відео з порушеннями у лісі, яким маніпулюють правоохоронці

В межах виконання завдань міжвідомчої групи  в ДП «Путильське лісове господарство», ДП «Сторожинецький лісгосп», та ДП «Берегометське лісомисливське господарство» тривають перевірки щодо незаконної вирубки та реалізації лісопродукції, у тому числі шляхом її експорту за межі України.

Зважаючи на те, що громадськість неодноразово наголошувала на численних порушеннях вимог законодавства з боку службових осіб окремих лісогосподарських державних підприємств, прокуратурою області  15.04.2015 року зареєстровано кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст.191 ч.4 КК України.

В межах даного провадження тривають перевірки щодо правильності проведення рубок у ДП «Берегометське лісомисливське господарство», ДП «Путильське лісове господарство», ДП «Сторожинецький лісгосп»; відпрацьовуються питання додержання вимог чинного законодавства при організації конкурсів на проведення лісозаготівельних робіт; додержання порядку реалізації необробленої лісодеревини на аукціонах та електронних торгах; додержання порядку відпуску лісу з верхніх складів та відповідність цін асортименту продукції. 

Також  за пропозицією керівників міжвідомчої робочої групи правоохоронних органів окремі державні лісогосподарські підприємства нашого регіону звернулись до Державної екологічної інспекції у Чернівецькій області  щодо проведення позапланового контрольного заходу – перевірки. 

Що стосується затримання активістами громадського формування «Козацька обласна варта» лісовоза, яке мало місце 17.04.2015 року в с.Лопушна, то інформуємо, що відпуск та перевезення лісодеревини у даному випадку здійснювався приватним підприємцем на підставі наявних видаткових та товаро-транспортних документів.

Проте,  щоб перевірити законність походження лісодеревини та офіційних документів на відпуск лісопродукції, прокуратура Вижницького району 21.04.2015 року зареєструвала кримінальне провадження, з правовою кваліфікацією ч. 4 ст. 358 КК України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Лопушній збурені підприємці перекинули догори колесами автомобіль «Козацької обласної варти»

Також в межах досудового розслідування кримінального провадження зареєстрованого СВ Вижницького РВ УМВС України в Чернівецькій області за ст.246 КК України, встановлено, що в період часу з 18:00 год. 06.02.2015 до 08:00 год. 07.02.2015 року, невідомі особи, перебуваючи у кварталі 18 виділ 3 та кварталі  15 виділу 8 Долішньошепітського лісництва ДП «Берегометського ЛМГ», вчинили незаконну порубку дерев, чим  спричинили матеріальну шкоду державі на загальну суму 65,6 тис. грн. 

Окремої уваги заслуговують твердження про можливі порушення законодавства при експорті суб’єктів господарювання області необробленої лісо деревини за кордон. Як вбачається з статистичних матеріалів Чернівецької митниці ДФС питома вага необробленої лісодеревини, яка експортується державними лісогосподарськими підприємствами області в обсязі загального експорту лісопродукції, яка пройшла митне оформлення в зоні діяльності Чернівецької митниці ДФС, складає за поточний період 2015 року лише 6 %.

Також інформуємо, що за фактом зупинки 30.05.2014 року активістами вагонів з лісом, який відправлявся за кордон, органами прокуратури області було проведено перевірку законності експортної операції з відвантаження лісопродукції за кордон та перевірено твердження, що під виглядом дров вивозилася ділова деревина.

  Встановлено, що 30.05.2014 працівники Чернівецької митниці ДФС провели митне оформлення вантажу – лісопиломатеріалів в кількості 13 вагонів,  відправниками яких були ДП «Берегометське ЛМГ» (12 вагонів) та 1 вагон МПП «Красток», що слідували залізничним транспортом на експорт в Румунію, через міжнародний пункт пропуску для залізничного сполучення «Вадул-Сірет-Вікшани» митного поста «Вадул-Сірет» Чернівецької митниці ДФС.

За зверненням представників громадських організацій, працівники митниці, спільно з експертом Торгово - промислової палати м. Чернівці та фахівцями Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства, провели повторний переогляд лісодеревини, з метою ідентифікації наявного сортименту лісопродукції, який заявлений у товарно-супровідних документах.( Переогляд супроводжувався повним  розвантаженням лісопродукції та спричинив простій вагонів більш ніж на 3 доби).

За наслідками митного огляду 12 вагонів лісопиломатеріалів, відправником яких було ДП «Берегометське ЛМГ», наявні у вагонах лісо- пиломатеріали відповідали товару, який заявлений у товарно-супровідних документах, а тому порушень Митного кодексу України не виявлено і було прийнято митницею рішення щодо пропуску вищевказаних товарів за межі митної території України.

Крім того, 06.06.2014 працівники Чернівецької митниці ДФС розпочали огляд вантажу, відправником якого було МПП «Красток». Під час огляду вантажу сторонніх вкладень виявлено не було. Проте через порушення строку доставки товару, контрагент відмовився від отримання вантажу від МПП «Красток» в результаті чого було анульовано вантажно-митну декларацію і лісопродукцію за кордон не відправили.

Таким чином, твердження активістів громадських організацій щодо порушення вимог чинного законодавства під час експорту суб’єктами господарювання лісопродукції, об’єктивного підтвердження не знайшли.

Одночасно інформуємо, що працівники УМВС України на Львівській залізниці не встановили фактів відвантаження лісопродукції на експорт державними лісогосподарськими підприємствами області через залізничні станції суміжних регіонів.

З огляду на наведене, доводи окремих громадських активістів про відправлення державними лісогосподарськими підприємствами області лісопродукції за кордон із приховуванням її походження – не підтвердились.

Дякуємо ЗМІ та громадським активістам за співпрацю. Хочемо запевнити, що  органи прокуратури області, в межах своїх повноважень, будуть й надалі реагувати на обґрунтовані повідомлення про порушення лісового законодавства.                     

     Прес-служба прокуратури Чернівецької області   

1


КОМЕНТАРІ (1)

Брехня! Як крали так і крадуть. Мочаться на голову  і кажуть, що дощик іде!

avatar

Микола Чернівці

17 травня 2015 18:09