Правда про ставлення Юлії Тимошенко до російсько-грузинської війни 10 років тому, - думка

Правда про ставлення Юлії Тимошенко до російсько-грузинської війни 10 років тому, - думка

09.08.2018, 12:25

Давайте я вам дещо розповім про те, хто і як голосував за визнання агресії в Грузії, і взагалі нагадаю кілька фактів, про які всі забули.

Перш за все, необхідно розуміти, що всі законопроекти голосувались у вересні. Навіть не в серпні, по гарячих слідах, а 2 вересня 2008 р. На той момент уже була готова консолідована позиція Европи, основою якої став сумнозвісний "звіт Тальявіні" - або ж "доктрина першого пострілу". Якщо в двох словах - хто першим вистрілив, той війну і почав. Путін святкував одну із найбільших перемог за всю свою каденцію, і відчував себе кумом навіть не королю, а самому Господу Богу.

Яка саме ейфорія царила в голові кремлівського тирана, можна судити лише ось по цій прямій заяві, що він готовий розпочати силове розчленування України і не вважає її державою. Це потверджена пряма заява на закритій зустрічі НАТО-Росія в Бухаресті, і це ще було задовго до грузинської війни:
https://www.unian.net/…/108652-lavrov-podtverjdaet-slova-pu…

А в серпні 2008 р., не дивлячись на укази Ющенка і постанови Кабміну, Путін почав нарощувати угруповання ЧФ РФ в Севастополі, не тільки повертаючи туди кораблі, які брали участь в грузинській війні, а й нарощуючи десантні війська. Необхідний був тільки привід.

В таких умовах вчинок Юлії Тимошенко, яка своїм розпорядженням надала і матеріальну допомогу Грузії, і навіть послала свого представника Григорія Немирю в Тбілісі - був надзвичайно сміливим. Так вчинили тільки дві країни у всьому світі - Сполучені Штати і Україна. Про це ви можете почитати в інтерв'ю самого Немирі, даному 15 серпня 2008 р.
https://www.bbc.com/…/20…/08/080815_nemyria_georgia_oh.shtml

Я додам до цього інтерв'ю цифру, яку вам ніхто зараз не скаже - 55 млн. гривень (майже 11 млн. дол. за тодішнім курсом). Стільки Тимошенко виділила на відбудову Грузії своєю постановою.

Також, Тимошенко зробила заяву на підтримку цілісності грузинської території. Відео ви можете подивитись тут:
https://tsn.ua/…/timoshenko-pidtrimuye-teritorialnu-tsilisn…

Таким чином, схема Секретаріату Президента (а якщо точно, пана Кислинського - чиновника без освіти, який вигулькнув з нікуди і тут же смальнув на посаду заступника голови СБУ) виставити Тимошенко прибічницею агресії була повністю провалена.

Тоді Кислинський і придумав хитрий хід із прийняттям заяви ВР про засудження агресії Грузії. З одного боку це було безпечно - адже 2 вересня - це не 8 серпня, і навіть не 15. З іншого, дуже легко навісити ярлика - "ага, не голосувала за постанову, значить, підтримує агресію". Однак "Батьківщина" уже подала такий законопроект - №3076-2.

Нон проблема. Тут же було внесено в порядок денний ще три окремих законопроекти, в розрахунку на те, що за якийсь із них Тимошенко не проголосує. Один подав Вячеслав Кириленко (3076), другий В. Арьєв і Ю. Стець (3053), і ще один - Борис Тарасюк, який тоді ще був у фракції НУ (3082). Іще один - уже п'ятий - подав Юрій Костенко (3054).

А тепер подивимось голосування:
- 3076: За - 72
- 3053: За - 65
- 3054: За - 66
- 3082: За - 70

А за законопроект "Батьківщини" проголосувало 167 депутатів. Прописом: СТО ШІСТДЕСЯТ СІМ.

Воно і не дивно. Ті чотири були подані виключно з міркувань піара, а законопроект Тимошенко:
- був узгоджений із европейською спільнотою;
- містив спеціальний параграф про вирішення питання ЧФ РФ (чого не було у всіх інших законопроектах).

Так от не прийнятий той законопроект був тільки і виключно через позицію "Нашої України", яка навідсіч відмовилась голосувати будь-який інший законопроект, крім одного із своїх.

Так що це іще треба подумати, хто тоді був проти визнання агресії Кремля. Голосування самі подивіться:
http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_arh_golos…

А чому ж зараз так почали розганяти голосування за закон 3053? Розгадка дуже проста: із всіх законопроектів у нього найкрутіша назва - "Проект Постанови про засудження військової інтервенції Російської Федерації на територію Грузії". Грізно, правда? Але це - все. Нічого крім броскої назви в ньому не було особливого... якщо не рахувати бажання бути святішим за Папу Римського.

Ну, і невеличка родзинка. Ми всі знаємо історію про те, як Ющенко потай постачав зброєю Грузію, і всіляко допомагав Саакашвілі протистояти Кремлю. Красива історія. Тільки правди в ній ні на гріш.

В жовтні 2008 р. Росія публічно вимагала від Ющенка визнати, що Україна постачала в Грузію зброю. Як ви вважаєте, духовний автор "Постанови про засудження військової інтервенції" себе повів?

Він спихнув всю вину... на Тимошенко, зібравши ціле РНБО і офіційно на його засіданні заявивши, що якщо хтось і міг постачати зброю - то саме Вона, Клята Юлька. Адже це вона виділила гроші на допомогу, вона надіслала свого представника і взагалі. Не вірите, читайте - ось текст.
https://zaxid.net/yakshho_htos_i_mig_postachati_v_gruziyu_z…

Мені здається, що оця остання деталька яскраво демонструє, хто реально допомагав Грузії, а хто тільки грався в "героїчного антипутінця".

Вячеслав Ільченко
1