Позиватися до суду із забороною збиратися біля храмів мають сільські, селищні і міські ради за рекомендацією обласних адміністрацій, - джерело

Позиватися до суду із забороною збиратися біля храмів мають сільські, селищні і міські ради за рекомендацією обласних адміністрацій, - джерело

14.04.2020, 11:27

Чи несуть загрозу здоров’ю населення недільні скупчення людей біля культових споруд  – може вирішити суд.

Про це повідомив заступник очільника Рівненської ОДА Ігор Тимошенко, відповідаючи під час онлайн-брифінгу на одне з поставлених запитань.

Утім, звертатися із відповідним позовом до служителів Феміди мають органи місцевого самоврядування. Тобто, це компетенція сільських, селищних і міських рад, а не обласної адміністрації, зауважив чиновник:

"Можливість звернутися до адмінсудів, звісно, існує. Це компетенція органів місцевого самоврядування, які можуть звертатися до них на предмет подібних заборон.

 Обласна державна адміністрація опрацьовує це питання і наскільки ми бачимо, у нас немає такої прямої компетенції, однак ми можемо рекомендувати органам місцевого самоврядування застосовувати подібні заходи".

Додамо, що у Вербну неділю до поліції Рівненщини надійшло майже два десятки звернень щодо можливого порушення парафіянами карантинних обмежень.

Здебільшого поблизу храмів збиралися більше дозволеної кількості людей, частина з яких ще й не мали захисних масок.

Водночас, у патрульній поліції Рівного кажуть, що за ці вихідні копи не складали адмінпротоколів на порушників карантину.

Водночас, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив, що під час Вербної неділі масових порушень правил карантину безпосередньо у церквах не було, проте біля храмів були масові скупчення людей. 

Джерело: Ляшко в ефірі "Свобода слова" на ICTV

Пряма мова: "І я вам скажу, що ті статистичні дані, які в нас є: не так і багато було порушень в самих церквах. Тобто були допущені порушення, але це були не масові, а поодинокі церкви, які допустили вірян у самий храм і не дотримувались норм".

Деталі: За словами санітарного лікаря, відповідні державні органи проводили розмови із очільниками всіх церков для того, щоб уникнути масових скупчень. 

 "Але у більшості українці збирались біля храмів, і були масові скупчення і були масові порушення", – додав Ляшко.

Ляшко також не виключив, що порушення соціальної дистанції під час богослужінь може призвести до наступного спалаху захворюваності на коронавірусу хворобу.

Він вкотре закликав українців провести Великдень вдома та переглянути службу онлайн.

Що передувало: За останніми даними, Буковина суттєво випереджає інші регіони по кількості хворих на Covid-19, проте 12 квітня у Вербну неділю біля храмів у Чернівцях було досить людно, а поліція лише спостерігала за цим.

Сложившуюся ситуацию с большим количеством прихожан во время службы в Вербное воскресенье в Свято–Духовском кафедральном соборе Черновцов "Стране" прокомментировал Мелетий, митрополит Черновицкий и Буковинский УПЦ:

"О массовом скоплении прихожан написало местное издание АСС, которое является ангажированным. Они опубликовали несколько фотографий из нужного им ракурса и написали о том, что возле церкви в Черновцах довольно многолюдно, эту новость тиражировали все СМИ. Хочу сказать, что в условиях карантина людей было много, до 200 человек, но это количество несоизмеримо с тем сколько прихожан ходило в собор до того, как не было карантина, от трех до десяти тысяч. Площадь собора позволяет чтобы 200 человек придерживались безопасной дистанции 2 метра.

 Внутри собора находились единицы, людей запускали по десять человек. Мы сделали все необходимое для того, чтобы соблюсти все рекомендации по защите от коронавируса: выдавали защитные маски тем, у кого их не было, у нас был антисептик. Мы не в состоянии смотреть за тем, чтобы все люди придерживались необходимой дистанции между друг-другом. На территории собора во время богослужения дежурили 30 сотрудников полиции, которые следили за соблюдением карантинных ограничений. Все прошло очень мирно, без конфликтов.


Также перед выходными мы встречались губернатором и начальником полиции и договорились о том, чтобы не собирать людей в соборе в связи с введением комендантского часа, но все понимают, что эти правила носят рекомендательный характер. Коронавирус пройдет, а жизнь будет продолжатся. Достаточно один раз плюнуть где-то в обществе, что бы тебя считали некультурным человеком. Если я сейчас закрою церкви, мне завтра мои верующие скажут, что я безбожник. Поэтому я рекомендую людям, рассказываю об опасности, но сказать, что не ходите в церковь – это недопустимо и я такого делать не буду. Никаких штрафов или уведомлений за то, что мы провели богослужение в Вербное воскресенье, я не получал".

Также Мелетий рассказал "Стране" о том, как в Черновицкой области собираются провести Пасху: "Если не будет каких-то форс-мажорных обстоятельств, то проведем также, как и Вербное воскресенье".

Цього ж дня у центрі Рівного в Свято-Воскресенському соборі (УПЦ МП), попри карантин, провели масове богослужіння.

Правоохоронці винесли адміністративні штрафи щодо трьох священнослужителів, які допустили скупчення людей в храмах на Вербну неділю.

Ольга Гетьманець, УП

ДОВІДКОВО:

Кодекс адміністративного судочинства України

Стаття 280. Особливості провадження у справах за адміністративними позовами органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування про встановлення обмеження щодо реалізації права на свободу мирних зібрань.

Згідно з ч.1 цієї статті, «Органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування негайно після одержання повідомлення про проведення зборів, мітингів, походів, демонстрацій тощо мають право звернутися до окружного адміністративного суду за своїм місцезнаходженням із позовною заявою про заборону таких заходів чи про встановлення іншого обмеження права на свободу мирних зібрань (щодо місця чи часу їх проведення тощо)».

Суд задовольняє вимоги позивача в інтересах національної безпеки та громадського порядку у разі, якщо визнає, що проведення зборів, мітингів, походів, демонстрацій чи інших зібрань може створити реальну небезпеку заворушень чи вчинення кримінальних правопорушень, загрозу здоров’ю населення або правам і свободам інших людей.

Джерело: https://radiotrek.rv.ua/

1