Потяг Чернівці-Київ, який транзитом слідуватиме через Молдову, не оглядатимуть прикордонники та інші служби

Потяг Чернівці-Київ, який транзитом слідуватиме через Молдову, не оглядатимуть прикордонники та інші служби

02.10.2013, 01:08

Завершився переговорний процес між Україною і Молдовою щодо забезпечення руху залізничного транспорту | Діяльність органів місцевого самоврядування. Про це повідомляє Прес-служба облради.

Голова обласної ради Михайло Гайничеру представив Чернівецьку область на українсько-молдовських переговорах з питань внесення змін до діючої Угоди між Урядом України і Урядом Республіки Молдова про співпрацю в галузі залізничного транспорту, які відбулись в Міністерстві інфраструктури України.

В ході переговорів було погоджено текст змін до Міжурядової угоди щодо співробітництва в галузі залізничного транспорту. Українською і молдовською стороною були внесенні окремі пропозиції, реалізація яких дозволить повністю врегулювати відносини між двома державами в галузі залізничного транспорту. Йдеться про забезпечення руху потягів, пункт відправлення і призначення яких знаходиться на території однієї країни. Відповідно до досягнутих домовленостей, і українські, і молдовські потяги, які транзитом проходять через територію сусідньої країни, не підлягають огляду прикордонними та іншими службами двох країн. Такий порядок руху стосується потягу Чернівці-Київ, маршрут якого пролягає через територію Молдови, та Кишинів-Тараклія, який рухається через територію України, тож молдовська сторона також зацікавлена у якнайшвидшому врегулюванні цього питання.

Після проходження процедури внутрішнього погодження зазначених домовленостей міністерствами та відомствами, а також затвердження Урядами двох країн, потяги зможуть курсувати за новими правилами.

На думку керівника української делегації, заступника Міністра інфраструктури України Володимира Корнієнка, за ініціативи Чернівецької області знайдено юридичний механізм для врегулювання питань, які не вирішувались з 1991 року, оскільки укладання українсько-молдовської угоди визначить шляхи вирішення аналогічних проблем з Російською федерацією, і з сусідньою Білорусією.

1