Посадовець СБУ подав в суд на журналіста BukNews

Посадовець СБУ подав в суд на журналіста BukNews

24.05.2014, 19:38

Управління СБУ в Чернівецькій області продовжує продукувати скандальні інформаційні приводи. Ще не вляглися хвилі,  викликані протистоянням навколо посади начальника управління СБУ в області за участю громадськості, які докладно висвітлювали ЗМІ, у регіонального підрозділу спецслужби досі немає керівника, проте окремі її офіцери вже готові судитися з журналістами.

Приводом для судового позову стала публікація сайтом Заяви на адресу Громадської ради при УСБУ в Чернівецькій області щодо можливих корупційних дій. (Крім BukNews, текст заяви було розіслано на адресу ще п’яти ЗМІ області і деякими з них навіть оприлюднено).

Нагадаємо, йдеться про той самий орган, з яким ще 22 квiтня 2014 р. те таки обласне управління СБУ  підписало «Меморандум про співпрацю між громадськими організаціями краю та керівництвом Управління».  Згідно з розісланим прес-службою УСБУ в Чернівецькій області  у ЗМІ повідомленням, цим Меморандумом регіональний спецорган демонстрував свою відкритість і готовність підлягати громадському контролю.

 Проте не минуло й місяця, як спроба тієї самої громадськості - через ЗМІ - заявити про можливі корупційні порушення, викликала судовий позов з боку офіцера СБУ.

Причому в першу чергу до ЗМІ!

Не будемо тут говорити про роль і значення ЗМІ, вдаватися в різні юридичні тонкощі – залишимо це для судового засідання. Здивувало, що основним відповідачем по справі офіцер СБУ вибрав саме сайт, а не авторів Заяви.

Так само незрозумілим, чому вимогу спростувати оприлюднені в Заяві факти СБУ направило не на адресу сайту, а одразу в суд.  

І це в той самий час, коли від тієї таки прес-служби УСБУ в Чернівецькій області  ми отримали повідомлення, що «управлінням СБУ в Чернівецькій області з приводу публікацій в мережі Інтернет щодо можливих протиправних дій співробітників СБУ розпочато службову перевірку».

Невже результати цієї перевірки вже відомі? Тоді чому про це не знає громадськість?

Більше того, в тому таки повідомленні «СБУ закликає громадян повідомляти про факти корупції та інші протиправні діяння (зокрема, співробітників Управління), ви можете звертатися  безпосередньо до керівництва Управління з усною або письмовою заявою, чи повідомляти за телефоном довіри (0372) 54-02-04, який діє цілодобово».

Але коли сайт скористався цієї пропозицією, про що ми вказали окремо  - «публікується для перевірки, з огляду на суспільну значимість зазначених в заяві фактів» -  і  оприлюднив Заяву про можливі корупційні порушення, то у відповідь отримав судовий позов.

Якщо спецслужба саме таким чином розуміє співпрацю з громадськістю, то нехай цей позов до BukNews  стане уроком для решти громадян: ніяких повідомлень про корупцію в СБУ насправді ніхто не чекає.  

Цьому також є непрямі свідчення:

крім людини, яка позивається з BukNews, у заяві були згадані інші прізвища. І всі, хто вважав за потрібне, надіслали саме в редакцію свої заперечення. Сайт опублікував їх окремими новинами (2)  і  додав до раніше оприлюдненого тексту заяви.

Робити висновок, яка зі сторін є більш переконливою в своїх аргументах, мали самі читачі.

Проте позивач обрав шлях судового з’ясування стосунків з сайтом, який, до слова,  часто критикувала і попередня влада.  

Згідно з отриманою нами заявою, рішення про відкриття провадження суд ухвалив 20 травня.

А 21 травня, з 9:10 по 12:33 за київським часом, невідомі атакували сайт www.buknews.com.ua з метою зламати доступ до сервера, незаконно втрутитися в роботу комп’ютерної мережі та програмних засобів, що забезпечують функціонування зазначеного сайту. (Заяву про замах на скоєння злочину представники сайту подали до Шевченківського РВ УМВС України в Чернівецькій області 23 травня).

Наразі ми не пов’язуємо між собою ці дві події. Проте кожна з них окремо свідчать: є люди, яким не подобається те, що роблять журналісти BukNews. І ці особи – хакерською атакою чи судовими позовами - намагаються ускладнити їх роботу.

Попередні підстави говорити про свідоме переслідування саме BukNews дозволяє той факт, що текст Заяви оприлюднили також інші ЗМІ, проте з отриманого судового позову не видно, щоб до них мали претензії.

Коли перешкоджати роботі сайту пробують невідомі зловмисники – ми шукаємо захисту у правоохоронців. Але коли в унісон з ними діють самі правоохоронці це викликає, щонайменше, здивування.

BukNews висловлює жаль з приводу нерозуміння окремими особами ролі і місця незалежних  ЗМІ в демократичному суспільстві.

1


КОМЕНТАРІ (10)

Некомпетентність, невміння розібратись в проблемах по суті, це характерно для чернівецької журналістики. Недостатньо навчитись грамотно писати, необхідно вникнути в суть проблеми а не видавати жарені факти які ви і самі жарете. Чи криткувати журналіста не можно?. Зразу підійме гвалт про переслідування свободи слова. 

 

avatar

Володимир

24 травня 2014 17:30

avatar

Misha Shmorgun

24 травня 2014 17:48

нічого , от стане мером пампух  і К тай усйо порішає

 

а до чого тут цей меморандум ви вліпили,бо самі пишете посилається за таку то статтю?

avatar

не віноватая я он сам прішел!!!!!!!! карау!!!!!!!

24 травня 2014 17:53

а, так цей меморандум козирний доказ получається для змі то добре що він є,а деякі товаріщі так його не хотіли зжерли нормальних людей а тепер закривают вам рот ! вот вам і революция вот вам і демократія

 

avatar

ага

24 травня 2014 18:18

Як звучить остання фраза з вуст продажного Чорнея! "Букньюс" висловлює жаль з приводу нерозуміння... ролі і місця незалежних змі в демократичному суспільстві". Це Букньюс - незалежний?! Цей сайт нічого спільного з незалежними змі і журналістикою не має - суцільна піарщина і замовні повідомлення. Оприлюднення тієї анонімки - це не демократія, а відрижка тоталітаризму, коли донощиків і зрадників зараховували до героїв, а для "героїв" їхніх доносів зводили концентраційні табори якраз в ім"я суспільного блага! І Вакарюк, і Ковалець відхрестилися від анонімки, просто передавши її на Володимирську для розслідування викладеної інформації. А от Чорней, і це не дивно, з радістю підхопив чорнуху, бо Букньюс це чорнушний сайт. Незалежні ЗМІ в демократичному суспільстві не виставляють на загал неперевірену іноформацію анонімщиків, тим більше, якщо вона принижує чиюсь честь і гідність. Ганьба Чорнею!

avatar

Правда

24 травня 2014 21:48

о, безграмотний Вакарюк поливає брудом всіх навколо себе. А з іншого боку хлопці  загралися  в самооборону. Перетворили контору  на клоунаду. Обсирають одне одного, а коли правда вилазить на світло, то мєчуться як таргани недотоптані. Нічо, Кіцул вас всіх тепер розжене. Ги-ги

avatar

О!!!

24 травня 2014 22:27

Майданутих треба гнати з міста!

avatar

Революціонер

24 травня 2014 23:18

 то добре що їх всіх кіцул на місце поставе бо така спецслужба не для рейдерських босяків та контрабандистів та чи він захоче сюди то вже питання ,але мене інше цікавить от дивлюся ніхто із журналістів навіть у себе не опублікував таку новину!!!!!! то де журналістка підтримка ? бо якщо хтось хоче до суду то мав би судитися з тими організаціями що понадсилали заяви у змі, тут що Ю заяву ту написав

а вакарюк тут нідочого як і той хто тото кубло на місце почав ставити а вони його гавканням гавканням ,але як кажуть собаки гавкають а .......

позивачу феееееее

avatar

до О!!!

24 травня 2014 23:18

З огляду на все викладене,структура мала би взятися за негайне проведення службового розслідування викладених в заяві фактів мождивої корупуії в органах СБУ області. А зараз фактично здійснюється тиск .як на ЗМІ .так і на громадські організації.  Згадана структура не зважає на прийняті доповненнядо Закону України від 13 травня 2014 року щодо антикорупційної діяльності в частині анонімного викладення фактів можливої корупційної діяльності того чи іншого органу державнох влади з висвітленням прізвищ, посад .

avatar

Патріот

25 травня 2014 09:56

А мене якраз не дивує, що інші ЗМІ не пишуть про цей прецедент, якого ще точно не було на Буковині. Кобевко - агент СБУ, дехто інший - також. Або прост оне хочуть піарити конкурента.

avatar

Чупакабра

25 травня 2014 10:30