Портфелі чернівецьких школярів важчі за норму у 2-3 рази

Портфелі чернівецьких школярів важчі за норму у 2-3 рази

31.01.2017, 23:34

Міністерство охорони здоров`я пропонує санітарно-гігієнічні норми ваги школярських портфелів. Зокрема, для учнів 1-2 класів – до 1,5 кг, а для 3-4 – до 2,5 кг. Проте, зваживши рюкзак другокласника, виявилося: його вага – понад 4 кілограми!

Як правило, молодших школярів до школи проводжають батьки – і несуть їхні важкезні портфелі. Гірше – школярам старшої школи, вони вимушені справлятися з непосильною ношею самостійно.

- Відповідно до рекомендацій МОЗ, вага портфеля для учнів 1-2 класів не повинна перевищувати 1,5 кг, для 3-4 – 2,5, 5-6 – 3-х, 7-8 – 3,5, 9-11 – 4-х. Але це тільки рекомендація, а не закон чи постанова, - каже Сергій Мартинюк, начальник управління освіти Чернівецької міської ради. – Управління освіти підтримує ініціативу користуватися електронними підручниками. Власне, ця новація вже діє у кількох чернівецьких школах. Або є ще одна альтернатива: сусіди по парті можуть носити до школи одну книгу на двох. Таким чином, вага портфелів теж стане удвічі меншою.

Згідно зі встановленими Міністерством охорони здоров'я санітарно-гігієнічним нормам, вага одного підручника не повинна перевищувати 350 грамів. Враховуючи те, що в  п`ятикласників 6-7 уроків на день, вага тільки книг повинна становити 2,1-2,5 кг. Однак насправді вага одного підручника теж перевищує встановлені норми. Книга в середньому важить 400-500 грам, тому вага шкільного ранця, в якому лежать лише підручники, сягає 3-4 кг. До того ж, на кожен предмет учень несе по два-три зошити, щоденник, пенал, пляшечку з водою. Таким чином, вага рюкзака перевищує норму у 2-3 рази.

- Раніше діти носили портфель у руці, - це призводило до викривлення хребта, - розповідає Наталя Клімчук, начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області. – Тому рюкзаки з цієї точки зору все-таки безпечніші. Однак надто велика вага на дитячий хребет теж шкодить.  

– Через щоденне носіння важкого ранцю у дитини страждає весь опорно-руховий апарат. За розрахунками науковців, вага портфеля повинна становити 10% від ваги школяра. А від перевантажень виникає чимало хвороб: плоскостопість, порушення постави, кифози, сколіотичні постави, сколіози тощо, - каже Євгеній Микитинський, хірург Чернівецької міської дитячої лікарні. – На жаль, щороку кількість дітей, які мають проблеми з хребтом, зростає: зі ста оглянутих дітей не більше 10-15-ти можна назвати здоровими. Тому, оскільки вплинути на вагу портфеля ми не можемо, бажано раз на рік профілактично показувати школяра хірургу або ортопеду.

Джерело: сайт http://acc.cv.ua/

1