Показники захворюваності на кір на Буковині такі, як у 50-60-х роках, коли ще не було вакцинації

Показники захворюваності на кір на Буковині такі, як у 50-60-х роках, коли ще не було вакцинації

24.11.2018, 20:57

У Чернівецькому лабораторному центрі з кожним тижнем реєструють дедалі більше хворих. Минулого тижня було зафіксовано рекордні 209 випадків кору. Такої щотижневої кількості не фіксували за весь період спалаху з вересня минулого року.

Медики Буковини кажуть: ситуація більш ніж критична. Прогнози невтішні – захворюваність на кір і далі зростатиме, пише molbuk.ua.

Основна причина зростання кількості хворих пов’язана з тим, що чимало людей немає імунітету до кору.

"Зараз вакцинується більше людей, ніж минулими роками, але цього недостатньо, адже проблеми з вакцинацією мали впродовж останніх десяти років. Були роки, коли не вистачало вакцин, спостерігалися масові відмови від щеплення. Щороку залишалися діти, які не мали щеплення проти кору або отримували не всі щеплення. Тому є багато дітей, які не мають імунітету до кору. Зараз ця ситуація перетворилася у такий потужний спалах кору", – каже завідувач відділу Чернівецького лабораторного центру Юрій Падурару. 

За весь період спалаху кору на Буковині захворіло 30 вагітних, п’ять новонароджених дітей до двох тижнів і 120 немовлят до року. Зараз показники захворюваності в області такі, як у 50-60-х роках, коли ще не було вакцинації.

"Минулого тижня захворіло 116 дітей. Це діти переважно 5-9 років. Серед дорослих хворіють 20-29-річні.Серед хворих дітей нещеплені – 50 відсотків, 20 відсотків – отримали одну дозу щеплення, 30 відсотків – отримали дві дози. Підозрюємо, що та значна частина щеплених, які захворіли, мали лише документи щодо щеплення, але насправді їх не робили. Можливо, ще й був неефективно створений імунітет, бо п’ять відсотків населення не реагує на вакцину", – зазначив Юрій Падурару.

Джерело: molbuk.ua

1