Податківці отримали 3,5 млн.євро на пункт пропуску на Буковині, але нічого не зробили (+коментар Максима Бурбака)

Податківці отримали 3,5 млн.євро на пункт пропуску на Буковині, але нічого не зробили (+коментар Максима Бурбака)

01.05.2015, 16:33

Державна фіскальна служба України ставить під загрозу виконання договору з ЄС щодо побудови пунктів міжнародного пропуску в Чернівецькій області на суму близько 3,5 млн. євро. Відтак, члени МДО"Депутатський контроль" провели виїзне засідання з керівництвом місцевої прокуратури, фіскальної служби та СБУ, щоб з’ясувати причини затримки виконання міжнародної угоди, повідомляє прес-служба групи.

У результаті народні депутати України Геннадій Кривошея та  Віктор Романюк (фракція "Народний фронт"), а також заступник голови Секретаріату МДО Андрій Боніславський дійшли висновку, що з невідомих причин фіскальна служба не зацікавлена у побудові пункту пропуску.

Податківці отримали 3,5 млн.євро на пункт пропуску на Буковині, але нічого не зробили
 
 
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
З 14 травня буковинці зможуть їхати до Румунії без віз


Так, отримавши кошти, Державна фіскальна служба вже протягом півроку так і не спромоглася розпочати роботи з реконструкції міжнародних пунктів пропуску та будівництва доріг в Чернівецькій області.  Тендер на виконання робіт був проведений ще минулого року, але й досі не оголошено переможця. І це при тому, що до жовтня 2015 року Україна має здати виконання щонайменше 70-80%  умов договору. Якщо ми не встигнемо, гроші доведеться повернути ЄС.

За словами співголови МДО "Депутатський контроль" Геннадія Кривошеї, Україна не повинна допустити подібної ситуації, адже це завдасть неабиякої шкоди міжнародному іміджу держави. "Ситуація, коли  в умовах фінансово-економічної кризи влада з трудом домовляється про отримання коштів від інвесторів, а деякі чиновники дозволяють собі ставити свої інтереси вище за державні – неприпустима. Невже нам зайві 3,5 млн євро на побудову європейської держави?!", – підкреслив депутат.

За словами народного депутата України Віктора Романюка, з призначенням повноцінного очільника Державної фіскальної служби"Депутатський контроль" вимагатиме негайного визначити переможців тендеру і розпочати будівництво міжнародних пунктів пропуску в Чернівецькій області.

- В середу на Буковину завітали мої колеги-депутати з групи "Депутатський контроль", - повідомив народний депутат України Максим Бурбак. - Під час круглого столу за участі керівників митниці, правоохоронних органів, податкової, прикордонників, представників громадських організацій обговорили важливі та болючі питання запобігання та протидії корупційним правопорушенням в прикордонній області. Серед них факти контрабанди цигарок, вивозу лісу, заяви про перенаправлення контрабанди з Одеси до Чернівців.

Наголосив на ще одне дуже важливе питання - зволікання з розбудовою двох міжнародних пунктів пропуску з сусідньою Румунією. Керівництво ДФС України відверто саботує вирішення цього питання. Гроші з ЄС отримали. Тендерні процедури заблоковані. Збудувати та ввести в експлуатацію повинні до кінця жовтня цього року. Реально не встигаємо. З другої половини травня запрацює Угода про малий прикордонний рух між нашими державами. Це все на додачу до туристів, які влітку будуть масово їхати на курорти Болгарії, Греції, Турреччини та інших країн через МПП "Порубне". Прогнозований транспортний колапс. Як депутат-мажоритарник з Чернівецької області підніму це питання перед переможцем конкурсу, новим керівником ДФС України. 

Ворота до ЄС. Там все вже підготовлено. Питання до самих себе. Чому зволікаємо? Це буде наш тест на профпридатність нового керівництва ДФС. І місцевим чиновникам не уникнути відповідальності! P.S. Дякую моїм колегам з Верховної Ради за підтримку.

Нагадаємо, що Румунська сторона вже виконала свої зобов’язання перед ЄС, побудувавши 60 км дороги. У той час, як чиновники ДФС України так і не можуть з’ясувати, хто має покласти 6 км асфальту.

Податківці отримали 3,5 млн.євро на пункт пропуску на Буковині, але нічого не зробили
 
 
molbuk.ua
 
ДОВІДКОВО;
 
"Проект «Облаштування міжнародних автомобільних пунктів перетину кордонів «Красноїльськ», «Дяківці» в рамках Програми сусідства «Румунія – Україна – Республіка Молдова 2007-2013» із бюджетом 3,5 млн. євро, який впроваджує на території області Державна фіскальна служба України – під загрозою зриву. Про це йдеться у зверненні депутатів обласної ради до прем’єр-міністра України

Додаткової важливості цей проект набуває у зв’язку із підписанням Угоди між Україною та Румунією «Про малий прикордонний рух», є важливою складовою розбудови прикордонної інфраструктури області та дозволить розвантажити єдиний наявний нині  в області пункт пропуску «Порубне».

«Враховуючи те, що на поточний момент жодні роботи на пунктах не розпочаті, а ДФС України 25 березня 2015 року прийнято рішення визнати тендер на проведення робіт таким, що не відбувся, реалізація вказаного проекту знаходиться на межі зриву.  З огляду на прецедент по аналогічному проекту в Закарпатській області, де по переходу «Дякове» (в рамках іншої програми транскордонного співробітництва) грантова угода уже розірвана, існує ризик розірвання  грантової угоди та необхідності повернення донору  вже отриманого першого траншу у розмірі 2 192  тис. євро  по вказаному проекту.

Зважаючи на викладене, просимо Вас вжити невідкладних заходів з метою забезпечення неухильного дотримання графіку впровадження заходів за проектом та недопущення втрати грантових коштів», – йдеться у документі. 

1