Після отримання автокефалії громадяни самі вирішуватимуть до якої церкви ходити, - Бурбак

Після отримання автокефалії громадяни самі вирішуватимуть до якої церкви ходити, - Бурбак

24.04.2018, 22:40

Рішення про отримання Українською православною церквою Томоса або грамоти на автокефалію викличе величезний підйом українського національного духу. Водночас, в Україні діє свобода віросповідання: держава не втручалася і не буде втручатися у питання, яку церкву громадянам відвідувати.

Таке переконання під час спілкування з журналістами у Чернівцях висловив народний депутат України Максим Бурбак, пише www.buknews.com.ua.

 ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна має право на помісну автокефальну церкву, як і всі незалежні держави, - член Комітету ВР з питань культури і духовності, представник фракції “Народний фронт” (відео)

Останні події у Верховній Раді, коли народні депутати ухвалили проект Постанови «Про підтримку звернення Президента України до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні»,  є знаковими для всієї країни, - висловив переконання Максим Бурбак. – Це направду знакова історична подія на століття наперед. Питання створення автокефальної української православної церкви – це питання самоідентифікації нації. Нарешті воно зрушилося з місця і перейшло у практичну площину.  

- Ухвалення подібної до нинішньої постанови «Народний фронт» ініціював ще два роки тому. Документ, зокрема, теж містив пункт про звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію. Тепер з подібною ініціативою вийшов Президент України і фракція «Народного фронту» її підтримала. Напередодні голосування, як керівник фракції «Народного фронту», розмовляв з патріархом Київським і всієї України-Руси Філаретом. Розповів патріархові про позицію «Народного фронту», який підтримує надання автокефалії Православній Церкві в Україні. Так і сталося: після обговорення цього питання з Президентом парламент ухвалив відповідне звернення. 

- Переконаний, що підтримка даного питання - це вибір серця для кожного громадянина України, - сказав Максим Бурбак. - Для мене було очевидним, що у ці складні для країни часи, коли нація проходить такі важкі випробування, я особисто повинен був голосувати за дане звернення. Я не хочу коментувати, хто як голосував. Але вважаю, що кожен, хто йде у політику повинен не боятися брати на себе відповідальність і мати мужність відповідати за свої рішення. "Народний фронт" неодноразово заявляв про підтримку створення в Україні єдиної помісної православної церкви, тому наша позиція в даному питанні є послідовною і відповідальною. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оксана Продан з БПП, Михайло Папієв з ОпоБлоку та деякі інші не підтримали звернення Порошенка до Варфоломія про автокефалію для української церкви

На це рішення одразу обрушився шквал критики, як з боку Росії, так і з боку окремих політичних сил, які є представниками Кремля у Верховній Раді України. Прикро, але мусимо чесно визнавати, що такі там є. Але вся ця критика свідчить, що ми рухаємося у правильному напрямку. Переконаний, що успішно пройдемо цей шлях. Процедура надання Томосу про автокефалію передбачає таке звернення від імені держави. І це все! Питання подальшої організації церковного життя - це внутрішня справа церкви. Водночас це аж ніяк не означає, що після одержання автокефалії держава схилятиме когось відвідувати ту або іншу церкву. В Україні діє свобода віросповідання: держава не втручалася  і не буде втручатися у питання, яку церкву громадянам відвідувати, - наголосив Максим Бурбак. 

 ДОВІДКОВО:

Президент Петро Порошенко 17 квітня заявив, що підготував звернення до Вселенського патріарха із проханням видати Томос щодо автокефалії православної церкви в Україні.

18 квітня глава держави офіційно прийняв від ієрархів УПЦ КП та УАПЦ звернення для передачі Вселенському патріарху Варфоломію про надання українській церкві Томосу про автокефалію з підписами усіх архієреїв, які підтримали це рішення.

Верховна Рада 19 квітня ухвалила постанову про підтримку звернення Президента України до Вселенського патріарха Варфоломія щодо створення Єдиної помісної української православної церкви. Відповідне рішення підтримали 268 народних депутатів. "Опозиційний блок" фактично одностайно проголосував проти створення єдиної помісної церкви.

22 квітня було повідомлено, що Вселенський патріархат розпочинає процедури, необхідні для надання автокефалії українській православній церкві.

 

 

1