Під видом питання про підготовку до зими  Михайлішин пробував публічно висікти Каспрука, а насамкінець дозволив Сірману забрати зуб

Під видом питання про підготовку до зими Михайлішин пробував публічно висікти Каспрука, а насамкінець дозволив Сірману забрати зуб

27.09.2013, 01:32

Переконуючи депутатів дати слово Івану Горашу – теперішньому керівнику КП «Містобуд» - головуючий на сесії міськради секретар міської ради Віталій Михайлішин, зокрема,  апелював до важливості теми: невже ви не хочете почути, як місто готується до зими?

Вказівки на те, що він щойно відмовив іншому депутату - Ярославу Кушнірику – в праві оголосити свої незручні  запитання до керівника міста і директора департаменту ЖКГ з сесійної трибуни, проте наполягає на виступі Івана Гораша  Віталій Михайлішіин ігнорував.

Ну, не вважати ж його слова про «брєд» і вказівку «принести  успокоітєльноє в зал», які секретар адресував лідерові фракції «Фронт Змін» бодай якоюсь реакцією.

Причина цього стала очевидною, щойно керівник КП «Містобуд» розпочав свою доповідь. Депутатам одразу стало нудно, бо вони самі, нібито, вміють читати, а текст виступу їм і так заздалегідь роздали на руки.  Тож довго не мудрствуючи вони вирішили одразу перейти до запитань.

Депутати Бешлей і Чесанов виступили в цій справі застрільниками й одразу  спрямували виступ керівника комунального підприємства у правильне русло. Суть звелася до того, скільки винен місту попередній керівник КП «Містобуд», один з керівників опозиції Олексій Каспрук.

Як це питання в’яжеться з готовністю міста до зими вже мало кого хвилювало. Головне, що слухалося воно першим, коли преса зазвичай ще не покинула сесійної зали, а право опонента відповісти на закиди завжди можна проігнорувати. Така собі спроба публічно когось випороти без можливості довести свою правоту.

Суть озвучених фінансових претензій до  попереднього керівника - майже 700 тисяч гривень боргу, який нібито виник  під час керівництва підприємством Олексія Каспрука.  Нині КП «Містобуд» навіть ініціювало судовий позов проти колишнього директора, бухгалтера та виконроба комунального підприємства.

Щойно Олексій Каспрук попросив слова, щоб відповісти на ці закиди – депутат Ростислав Білик з фракції Партії регіонів попросив головуючого оголосити перерву.

Після перерви місце на трибуні зайняв директор департаменту з питань ЖКГ Дмитро Сірман. Депутати зустріли його дружніми кпинами за нібито зроблену ним напередні заяву: зуб даю, що місто вдало перезимує! Довелося йому також відповідати на незручні питання. Парадоксально, але найнезручніше питання пролунало від екс-заступника з комунального господарства, регіонала Ярослава Кушнірика. Вже колишній комунальник поцікавився, чому департамент ЖКГ відмовився від покупки трьох спецмашин для прибирання снігу "МіськШЕПом", задовольнившись лише однією одиницею нової техніки.

Під час виступу Дмитро Сірман був вже не таким категоричним і визнав, що проблеми з ремонтом доріг в місті і підготовкою до зими таки є.

Заява секретаря міської ради Віталія Михайлішина, який оголосив, що "у Чернівців минулої зими були одні з найкращих показників щодо прибирання снігу», а «до найближчої зими місьрада підготується ще краще» досвідченого комунальника Дмитра Сірмана не переконала. Тому свій відданий напередодні зуб він на всякий випадок забирав назад. Про що й повідомив з сесійної трибуни.

Після Сірмана слово нарешті дали і Каспруку. Він популярно пояснив своєму молодому наступнику, що досвідчені керівники підприємств не обов’язково погоджуються з усіма висновками державної фінансової інспекції, яка час від часу їх перевіряє. Висновки можна заперечувати і навіть оскаржувати у суді. Натомісь бажання будь-що втопити попередника вивилося сильнішим за економічну доцільність. Висновки ревізорів щодо нібито завданих збитків не лише не оскаржували, а прийняли ледь не на ура.  Щобільше, за словами колишнього керівника, частину боргів підприємству – тобто гроші, які йому були винні – просто пробачили.

- Я очолив це підприємство в 2006 році. Воно було в дуже складному фінансовому становищі. Підприємство освоїло капітальне будівництво, почали будувати великі об’єкти, чого раніше не було, - заявив Олексій Каспрук. - В мене є документ, який датований 2010 роком. Це - фінансовий результат підприємства за 2010 рік. Податок на додану вартість ми сплатили 3 мільйона гривень, податок на прибуток від діяльності - 2 мільйони. І отримали прибутку 1,5 мільйони гривень.

- Потім були дуже яскраві перспективи, - продовжує опозиціонер. - Але прийшла весна 2011 року і в місто прийшла біда. Я як опозиційний депутат, намагався вийти з цієї ситуації, але за 6 місяців я зрозумів, що підприємство знищується керівництвом міста, бо я його очолюю. Тому я звільнився.

- Яка ситуація відбувалась після мого звільнення? - каже депутат. - Пан Гораш (нинішній керівник підприємства, - авт.) з хлібом-сіллю зустрів ревізійне управління. Мені не надали можливості захищатися, знайомитися з документами. Все, що вони там натворили, було без застережень і зауважень підписано. Ну молодий керівник... Ну повівся... Сказали йому очільники, що все буде добре...

Водночас, Олексій Каспрук заявив, що навіть якщо рішення суду буде не в його користь, депутат не має наміру повертати гроші.

- Чим закінчаться суди, я не знаю. Але в будь-якому випадку, ті всі пред’явлені суми, навіть, якщо буде рішення судів на користь "Містобуду", я не поверну, бо не маю звідки. Але рішення по комунальному підприємству вступає в силу. До нього йдуть судовиконавці. І накладуть арешт. Тому перспективи в "Містобуду" дуже-дуже плачевні. І моєї вини в цьому немає. Це я можу довести на цифрах.

Частково використано цитати molbuk.ua та телеканалу "Чернівці"

1