Петро Порошенко: Головним напрямком на наступні 5 років стане стратегія подолання бідності

Петро Порошенко: Головним напрямком на наступні 5 років стане стратегія подолання бідності

27.02.2019, 12:28

Українці розмитнили сотні тисяч автомобілів на єврономерах. Усі кошти від цього спеціалізованого розмитнення підуть на індексацію пенсій.

Про це у понеділок заявив Президент України Петро Порошенко на зустрічі з представниками Уряду з питань індексації пенсій.

 "Ми очікували на 1 мільярд, але до скарбниці надійшло 13,6 мільярдів гривень. Тож, коли є політична воля - можна звертати гори, і ці гроші тепер підуть пенсіонерам. Тому що у 2015-2016 роках, коли у нас не було ні копійки на рахунках держави, ми не проводили індексацію нашим пенсіонерам. У силу різних обставин: військових, бюджетних, хоча були зобов'язані це робити. І всі думали, що ці кошти ніколи до людей не дійдуть. Та ні, ми про ці борги пам'ятаємо, і ті, хто отримує сьогодні мінімальну пенсію, зараз мають повне право отримати компенсації за непроіндексовані своєчасно пенсії", - зазначив Петро Порошенко.

Президент розповів, що вже 12 кварталів поспіль в державі йде економічне зростання. У 2018 році воно склало 3,4%. Ми приборкали інфляцію, скоротили дефіцит бюджету, поповнили золотовалютні резерви, а це означає, що економіка сьогодні стабілізована. Тому вирішуючи надскладне питання протистояння російській агресії і побудови армії, Україна вже може перейти до реалізації другого, не менш важливого завдання - боротьби з бідністю.

"Усі ми пам'ятаємо "євробляхи", пікети, важкі дискусії на рівні Адміністрації Президента, Уряду, Верховної Ради.

І я дякую Уряду і Верховній Раді за чітку і послідовну позицію, за те, що вони не пішли на популістські рішення, коли демонстранти вимагали безоплатного розмитнення. Проте, їм було дано можливість до 22 лютого розмитнити автомобілі за 50% від ставки.

Нашою командою було запропонавано спільну позицію, що всі кошти від тих, хто чесно розмитнить свої автомобілі, мають піти до Пенсійного фонду", - наголосив Петро Порошенко.

СвÑ?Ñ?лина вÑ?д BukNews.

 

Президент доручив Прем'єр-міністру України Володимиру Гройсману та голові Пенсійного фонду Євгену Капінусу  провести перерахунок всіх пенсій з 1 березня 2019 року. Це перший в історії України масовий перерахунок і підвищення пенсій всіх категорій пенсіонерів. Окрім військовослужбовців, яким пенсії підняли з 1 січня. 

Зараз в Україні налічується 11,4 мільйонів пенсіонерів. Серед них 8,6  мільйонів вийшли на заслужений відпочинок за загальними правилами. З 1 березня, у результаті перерахунку, у декого пенсія зросте навіть на 1000 гривень. А у середньому виплати підвищать на 17-20% від розрахункового розміру.

"Наші опоненти кажуть, що це буде підкупом. Так, ми всі наступні 5 років у рамках нашої боротьби з бідністю будемо підкуповувати пенсіонерів, збільшуючи їм пенсії. Підкуповуватимемо людей праці, збільшуючи їм зарплати, а також родини багатодітних матерів, збільшуючи їм допомогу. Це і  є наша стратегія боротьби з бідністю,  не пустими обіцянками, а конкретними діями. А гроші для індексації пенсій вже зараз є на рахунку Пенсійного фонду", - заявив Петро Порошенко.

Нині пенсії українців розраховують за формулою: середня зарплата по країні за три роки помножена на стаж у роках та на 1% й на співвідношення власної зарплати із середньою. Тож, якщо виявиться, що пенсія за формулою нижча за мінімальну в 1497 гривень, її підвищать за рахунок бюджетних коштів.

Мінімальну пенсію в Україні наразі отримують приблизно 2 мільйони осіб. Частина з них через низькі зарплати за формулою повинна отримувати менше, але держава компенсує різницю і гарантує виплату принаймні прожиткового мінімуму для непрацездатних.

Зараз розмір надбавки становить половину від середнього зростання зарплат за останні три роки плюс 50% індексу інфляції за минулий рік. Що є важливим, відтак постійно зростатиме розрахунковий розмір виплат, бо стартує автоматичне осучаснення пенсій, яке стане щорічним. І перерахунок надалі не залежатиме від рішень Уряду. Вмикається автоматичний режим, який відчують на собі всі вже з 1 березня. Пенсійний фонд перераховуватиме виплату, надбавку додадуть не до фактичної, а до розрахункової пенсії. У свою чергу, осучаснення пенсійних виплат не призведе до збільшення дефіциту Пенсійного фонду.

Головним завданням нинішнього перерахунку є компенсація відставання у виплатах. Зарплати в Україні щороку зростають приблизно на 25%. І українці з 25 роками стажу і середньою зарплатою, які вийшли на пенсію у 2015-му, можуть отримувати менше за тих, що оформили пенсії у 2019 році.

Ті, хто виходитиме на заслужений відпочинок вже після 1 березня, теж не буде забутий, через те, що при розрахунку своєї пенсії за формулою, вони отримають вже свіжі цифри, що  не потребуватимуть осучаснення. Їм пенсії підвищать вже з 2020 року.

"Кілька днів тому було прийняте рішення про монетизацію субсидій. Хочу подякувати урядовцям, які були задіяні у цьому процесі, зроблена величезна робота і щодо визначення механізму виплат субсидій готівкою, і щодо налагодження логістики, у першу чергу через Пенсійний фонд. Бо 74% - це пенсіонери, і сьогодні вони зможуть отримати додатково до пенсій ще й субсидії готівкою. Сподіваюся, що теплий лютий і теплий березень дадуть можливість, щоб заощаджені на енергозбереженні та економному споживанні кошти залишилися у  кишенях пенсіонерів. Економічне зростання кожен має відчути на власній кишені", - завершив Петро Порошенко.

 Леся Цимбалюк

1


КОМЕНТАРІ (2)

Мало йому було періоду від 2014 року? Він мав шанс показати себе! До чого загарбник Україну довів!!! Нехай уже Юлія Тимошенко до влади береться, безлад набрид! 

avatar

Alla

28 лютого 2019 01:10

Тошнить від схожих публікацій. Це для того поширюють таку інформацію, щоб черговий раз очі замилити людям! 

avatar

Толік

28 лютого 2019 01:13