Перинатальний центр на Буковині: субпідряди з корупційним запашком

Перинатальний центр на Буковині: субпідряди з корупційним запашком

29.07.2016, 18:03

Чернівецький обласний перинатальний центр наче фантом. Він ніби є, але його немає.

Більше 40 мільйонів на реконструкцію будівлі для центру вже витрачено, а фінішу й не видно.

Місцева влада не може не набідкатись, що от ще треба мільйонів так 80 чи 130 на добудову.

Вірніше, дореконструкцію.

І реконструкцію роблять фірми, деякі з яких мають звязки з Януковичем, сумнівними тендерами.

Ще на свято Миколая в грудні 2013 року обіцяли відкрити відреконструйовану будівлю колишнього першого пологового будинку міста Чернівці, в якому мав би розташуватись сучасний та такий необхідний області перинатальний центр.

Замість будівництва нової сучасної споруди вирішили реконструювати стару будівлю міського пологового будинку. Почали процес у 2013 році. І, звичайно, як справжній довгобуд чи довгореконструкт, досі процес на завершився. Сам пологовий будинок тулиться в приміщенні сусідньої лікарні. А вартість завершення робіт зростає в геометричній прогресії.

Як у бездонну бочку, туди закидались мільйони, щоб зараз дороговартісне обладнання (вже  два роки!) простоювало. Про те, наскільки важливим є і обладнання, і нормальні умови перебування вагітних жінок та немовлят у модерній клініці, нагадувати не доводиться.

ЦИФРИ

Перинатальна смертність по жіночих консультаціях міста Чернівці у 2015 році становить – 23 випадки (6,6%). Середньообласний показник – 7,2 %. В структурі перинатальної смертності переважають недоношені діти – 65,2%. (повідомлення прес-служби Чернівецького міського управління охорони здоров’я).

ТОБІ ПІДРЯД, СОБІ ПІДРЯД І ВСІМ ПІДРЯД

У липні 2013 року минає три роки від укладення договору на закупівлю робіт з ПП “Промбудсервіс-Косів” на реконструкцію будівлі під перинатальний центр. Саме це підприємство мало отримати 52 мільйони гривень на реконструкцію. Що за цей час зроблено, і хто отримав зиск від цієї оборудки?

У відповідь на запит у Чернівецькій ОДА повідомили, що замовником та розпорядником для реконструкції обласного перинатального центру та придбання обладнання для його оснащення у 2013 році визначено управління капітального будівництва ОДА.

Інформацію про готовність обєкту надали тільки станом на 1 вересня 2015 року, і вона становить 51,77%. І вказали те, що “враховуючи відсутність фінансування, реконструкція будівель не проводиться, тому терміни закінчення реконструкції та здачі в експлуатацію обєкта не визначені”. Перерахування коштів завершилось ще у 2014 році. Але й цього періоду стало достатньо для того, щоб “розпиляти” частину грошей між “своїми”.

Отож, за результатами конкурсних торгів, управління капітального будівництва якраз 18 липня 2013 року уклало договір на закупівлю робіт за державні кошти з генпідрядною організацією ПП “Промбудсервіс-Косів”. Загальна вартість підрядних робіт складає 52 млн. грн.

У свою чергу генеральною підрядною організацією було укладено договори з субпідрядними організаціями на виконання спеціальних видів робіт.

Зрозуміло, тут вже тендеру не було. За такою схемою працюють багато підприємств, коли одне підприємство, яке не має потужностей, виграє тендер і потім укладає договори з іншими підприємствами на виконання спеціальних робіт, надання товарів, послуг. Такий собі “посередник”.

Якщо за ПП “Промбудсервіс-Косів” не прослідковуються корупційні сліди, то за субпідрядними організаціями ой як вони видніються.

Схема розподілу коштів підрядником

Схема розподілу коштів підрядником “Промбудсервіс-Косів”

Так, найбільше коштів наразі отримав ТОВ “Укрмедпромпостач”. З цим підприємством укладено два договори: на постачання, інсталяцію та монтаж системи “Чистих приміщень” (7,48 млн. грн.), а також  на виконання поставки, виготовлення та монтаж системи вентиляції та кондиціонування (7,56 млн.грн.).

Згідно з даними Єдиного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців,  “Укрмедпромпостач” заснована белізькою компанією “Мібс Трейд ЛТД”, яка є засновницею низки інших підприємств, котрі світяться в тендерах та субпідрядах. Вказана фірма повязаназі скандалом навколо комунального підприємства “Жилкомсервіс”, що призвело до збитків бюджету Харкова на суму 25 мільйонів гривень. Серед сумнівних контрагентів цього підприємства була компанія “Мібс Трейд ЛТД”. Також ця компанія через одну з фірмзасвітилась серед підозрілих контрагентів з реконструкції парку Горького у Харкові. Окрім Харкова, інша фірма, засновницею якої є “Мібс Трейд ЛТД”, була помічена у справі щодо ремонту сімферопольського аеропорту.

Товариство з обмеженою відповідальністю “Алві-Лайн” отримало 6,46 млн. грн на виконання поставки, монтажу системи лікувального газопостачання. Воно засноване ОЙС ХОРНВІКА ЛІМІТЕД (OYSS HORNVIKA LIMITED), а кінцевими бенефіціаріями є четверо греків.

У червні 2014 року заступник прокурора Волинської області Олег Корецький повідомив, що “зобов’язання перед управлінням містобудування і архітектури департаменту ЖКГ Волинської облдержадміністрації не виконали ТОВ «Оріон Будінвест-2», ПП «Луцьк ВІТ Сервіс», та ТОВ «Алві-Лайн». Організації отримали авансові платежі, однак роботи, яку їм замовили,  не виконали”. Мова йшла про 2 мільйони гривень.

300 тисяч гривень на виконання робіт з електроосвітлення передбачено ПП “Чернівціелектромонтаж”, засновником якого є Микола Маланчук.

ПП “Промбудсервіс-Косів” також уклав договір з ВАТ ПМК-311 на виконання будівельно-монтажних робіт з надбудови до прибудови основного корпусу. Загальна вартість робіт складала 5,26 млн. І якщо засновником вказаного підприємства є регіональне відділення Фонду держмайна, то керівником — Володимир Карвацький. Вже інший Карвацький (А.С.), приватний підприємець, отримав на виконання робіт із сигналізації та сповіщення про пожежу 330 тис. грн. Ці прізвища не випадкові в ланцюжку субпідрядників. 

Договори з вищепереліченими фірмами були укладені у 2013 році, коли керівником управління капітального будівництва Чернівецької ОДА був сумнозвісний Валерій Карвацький. “Ні корупції” вже писав про те, що навесні 2014 року чиновника звільнили за дрібну корупцію. Валерію Карвацькому було присуджено штраф у розмірі 1700 грн. за “порушення особою встановлених законом обмежень щодо входження до складу правління, інших виконавчих чи контрольних органів, чи наглядової ради підприємства або організації, що має на меті одержання прибутку”. Володимир Карвацький — батько Валерія.

У липні 2012 року журналісти видання “Буковинська правда” опублікували розслідування, де розповіли про тендери “для своїх”, які влаштовувались управлінням капітального будівництва за керівництва Валерія Карвацького. Там вказано, що і Карвацький А.С. є родичем Карвацьких. Також у 2013 році повідомлялось про “облаву” правоохоронців на фірми родини Карвацьких. На запити до правоохоронців відповідь одна – триває досудове розслідування. 

Вже у грудні 2014 року ПП “Промбудсервіс-Косів” (за часів нового керівника управління капітального будівництва) уклало договір зі ще одним непересічним субпідрядником – ТОВ “Будторгінвест”. Підприємству перепало за виконання будівельно-монтажних робіт 700 тис. грн. Засновники цього товариства є Дякон Олександр та Тетяна, Пожар Юлія і Ряба Лілія. Заінформацією “Наших грошей”, керівник фірми Іван Дякон у 2008-2010 рр. очолював управління капітального будівництва Чернівецької ОДА. За час перебування Івана Дякона на посаді дане управління уклало з «Будторгінвестом» угод щонайменше на 30,92 млн грн.

Відповідно до даних Єдиного порталу публічних фінансів, тільки за березень-липень 2016 року ТОВ “Будторгінвест” отримало від управління капітального будівництва більше 1,5 млн.грн. Серед інших топових замовників за останні півроку — Чернівецький національний університет (більше 3 мільйонів гривень).

Саме ж ПП “Промбудсервіс-Косів” за останні півроку має більше півсотні договорів із франківськими бюджетними установами (всі в одній області).

В Єдиному реєстрі судових рішень можна знайти рішення Господарського суду Івано-Франківської області від жовтня 2014 року, де фігурують ПП “Промбудсервіс-Косів” та його субпідрядники “Укрмедпромпостач” та “Алві-Лайн”. Мова йшла про те, що прокуратура Чернівецької області в особі управління капітального будівництва ОДА, подала позов до суду щодо повернення невикористаного авансу в розмірі 6,5 мільйона гривень. Якщо переглянути саму мотиваційну частину рішення, то випливає, що договір з “Промбудсервіс-Косів” був укладений у липні 2013 року, а поставка устаткування на вказану суму відбулась у травні 2014 року за пять днів до судового позову прокуратури.

Цікаво, що прокуратура просила стягнути зі вказаного підприємства пеню в сумі 174 тисячі гривень за порушення термінів використання авансу. Однак потім і прокуратура, і управління відмовились від такої вимоги. Загалом суд, зважаючи, що до позову аванс був використаний, в задоволенні вимог відмовив. Мало того, з управління капітального будівництва було стягнуто 1900 грн. судового збору та 920 грн. на користь ПП “Промбудсервіс-Косів”.

Обладнання — у фірми міністра часів Януковича

Окрім того, що управління капітального будівництва уклало договір підряду з ПП “Промбудсервіс-Косів”, воно й саме укладало договори на закупівлю товарів за державні кошти (медичне обладнання та апаратура) для дооснащення Чернівецького обласного перинатального центру. Зокрема, ТОВ “ВіС” освоїло 2,2 мільйони гривень на постачання радіологічного, електромедичного та електротерапевтичного устаткування.

16 мільйонів повністю освоєно ТОВ “Топсервіс-медтехніка” на постачання інструментів і медичних, хірургічних та стоматологічних приладів (10,94 млн.грн.) та ламп, світильників. (5,84 млн.грн.). Згідно з даними Єдиного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, засновниками підприємства є Олександр Алістратенко з Донецька та Ілля Карбачевський з Києва. “Наші гроші” повідомляли, що Карбачевський також відомий як керівник благодійного фонду фармацевтичного бізнесмена Бориса Литовського «Здоров’я нації». У свою чергу Литовський є також засновником ВГО «Український медичний союз» разом із Юрієм Поляченком, народним депутатом сьомого скликання парламенту, який до 22 лютого 2014 р. входив до фракції Партії регіонів. У 2006-2007 рр. Юрій Поляченко був міністром охорони здоров’я в уряді Віктора Януковича.

5,6 мільйонів отримало ТОВ “Техмед Кардіо” на постачання радіологічного, електромедичного та електротерапевтичного устаткування (1,16 млн.грн.), медичних, хірургічних та стоматологічних меблів (3,54 млн.грн.), ламп, світильників (1,13 млн.грн.). Засновниками підприємства є Юрій Василенко та Марія Вишепрудова.

У ТОВ “Трицентральний аптечний склад” було закуплено приладів для контролювання інших фізичних характеристик на суму 169 400 грн.

Наразі підприємством володіє Дімітрі Четшвілі з Грузії. Про цю закупівлю “Ні корупції” писавще на початку 2014 року. Тоді вказане товариство було засноване  Олександром Алєксєєвим та кіпрською фірмою «Конклой Холдінг Лімітід», що зареєстрована в Нікосії. Підприємство фігурувало у розслідуванні порталу «Наші гроші» щодо визначення постачальників лікарських препаратів Міністерством охорони здоров’я на більш як 193 мільйони гривень. Мова йшла про те, що ТОВ “Трицентральний аптечний склад” входить «у львівську групу «Три-Центральний аптечний склад», до складу власників якої входить син екс-губернатора Московської області Бориса Громова та родичі колишніх керівників СБУ».

Загалом, станом на початок 2016 року обсяг виконаних робіт з початку будівництва становить 42,235 млн. Грн. А орієнтована сума коштів, необхідна для завершення реконструкції та введення обєкта в експлуатацію, становить 81,6 млн грн.

залишок_1

5 червня 2016 року начальник управління капітального будівництва Олександр Пуршага повідомив, що в обласній адміністрації “роблять все, щоб  знайшлось фінансування даного обєкту”.

Мало того, попередня сума для завершення реконструкції, прозвучала тоді з вуст начальника, – 130 мільйонів, “приблизно, дуже попередньо” (відповідь на запит датована 17 червня 2016 року).

– Сьогодні ми займаємось коригуванням проектно-кошторисної документації. Коли завершимо, ми будемо знати чітко, скільки нам потрібно коштів, щоб завершити даний обєкт.

Якою буде сума, необхідна для завершення реконструкції будівлі під перинатальний центр, після коригування — невідомо. Невідомо й те, чи можна буде через енну кількість років, яких ще потрібно для завершення реконструкції, використовувати нинішнє медичне обладнання. Саме те обладнання, яке закупили за 23 мільйони гривень.

Насправді, ми дуже багаті, якщо дозволяємо собі розкидатись так мільйонами. Закуповувати дороге обладнання і маринувати його на складах, вкидати мільйони в реконструкцію замість того, щоб будувати новий сучасний комплекс –  однаковий по ціні з реконструкцією. 

Надія Вірна, для “Ні корупції!”

http://nikorupciji.org/

1