„Paris” по-глибоцьки, або Сьогодні у бізнесі важливо не заробити, а втриматись

„Paris” по-глибоцьки, або Сьогодні у бізнесі важливо не заробити, а втриматись

30.03.2015, 17:28

26,7 відсотка — таку інфляцію спрогнозував нам уряд цього року. Не буду оригінальною, якщо скажу, що ситуація поставила у скрутне становище український бізнес. Якщо хтось вважає, що у бізнесменів проблем немає — мій співрозмовник переконав: немає людини без проблем.

Георгій Іванович Тарица, здобувши у Сучаві (Румунія) вищу освіту, ні дня не працював за фахом. Бо зарплата в Україні не обіцяла бажаного життя. Тому виїхав до Франції, де 6 літ працював на будівництві. Повернувшись, про майбутній бізнес не замислювався. У рідному селі Сучевенах продавали будівлю колишнього радянського ресторану „Каса Маре”. Викупив, за півтора року переробив у ньому практично все. А тоді відкрили з дружиною у 2005 році продуктовий магазин. Через півроку підняли другий поверх і у Сучевенах запрацював новий ресторан „Paris”.

— Георгію Івановичу! Є думка, що сьогодні — не найкращий час для старту бізнесу. Справді?

— Нині це потрібно робити з планом на майбутнє. Якщо брати приміщення в оренду, то слід звернути увагу на те, що через економічну нестабільність у державі багато магазинів закривають. Бо бути приватним підприємцем — нелегка справа. А якщо ще й доводиться працювати собі в мінус — то навіщо це потрібно? Так! Нестабільний долар вбиває бізнес.

— Скільки необхідно грошей, щоб відкрити свою справу?

— 250-300 тисяч гривень на закупівлю товару. Близько десяти тисячі доларів свого часу витратив на виготовлення документів. І це ще не все…

— Чого точно не слід робити, коли починаєш свій бізнес?

— Є певний ризик у тому, що вкладаєш гроші. І тут не радив би брати кредити в банках, адже в Україні великі відсотки.

— Ви сказали, що нестабільний долар вбиває бізнес. Але ви не здаєтесь.

— Коли долар сягнув позначки 40 — у мене теж була думка закривати справу. Сьогодні ж не йде мова про те, щоб заробити. Важливо вижити, втриматись. Окрім того, що хочеш заплатити своїм працівникам, ще й маєш сплачувати за електроенергію за новими цінами, податки, які теж підвищують.

— Чимало людей панікують, що ціни за місце у ресторані зростуть втричі, як і рівень інфляції. Тобто, будуть у районі тисячі гривень.

— Наші клієнти, які замовили ресторан на півроку наперед, справді схвильовані тим, скільки тепер їм доведеться заплатити за весілля. Пояснюю їм, що або будемо щось викреслювати з меню, або піднімемо на 20-30% ціну за місце у відповідності до цін на продукти. Тобто, якщо минулого року місце коштувало 200-250 гривень, то сьогодні бенкет обійдеться у 300.

— Дякую вам за розмову! Нехай долар та негоди не роблять вам у бізнесі погоди!

Лариса Дущак.  

1