Папієв і Гайничеру покинули сесійну залу під вигуки 'Ганьба!' (оновлено 04.12.2013)

Папієв і Гайничеру покинули сесійну залу під вигуки "Ганьба!" (оновлено 04.12.2013)

03.12.2013, 16:08

Щойно табло для реєстрації в сесійній залі Чернівецької обласної ради засвідчило, що для проведення позачергової сесії немає кворуму, як головуючий Михайло Гайничеру оголосив сесію такою, що не відбулася. Водночас керівників депутатських фракцій запросили на погоджувальну раду. 

Кілька десятків депутатів, переважно від опозиції та деякі позафракційні, які все таки зареєструвалися в залі, зустріли ці слова вигуками "Ганьба!". 

Під це скандування голова Чернівецької ОДА Михайло Папієв і голова Чернівецької обласної ради Михайло Гайничеру залишили свої місця у президії і вийшли з зали. 

Присутні у залі депутати, після нетривалої перерви на погоджувальну раду, зареєструвалися і провели замість сесії збори. Реєстрація була письмовою. Загалом зареєструвалося 30 чоловік. Переважно від опозиції та деякі позафракційні.

Сьогодні, 3 грудня, перед початком сесії обласної ради, спілкуючись з представниками засобів масової інформації, голова обласної державної адміністрації Михайло Папієв сказав, що сьогодні дуже бракує спокійного врівноваженого діалогу влади і учасників мирних акцій за євроінтеграцію. «Мета у нас одна – це європейське майбутнє України, і це спільна мета – і влади, і опозиції, і українського народу», - цитує прес-служба ОДА слова Михайла Папієва. 

За словами голови облдержадміністрації, не на вулицях і майданах приймаються рішення, а за столом переговорів. І такий формат спілкування, такий діалог повинні бути налагоджені. Михайло Папієв вважає, що протистояння, агресивні і емоційні дії, страйки, заклики до руйнації не дадуть результату. «Ми маємо заспокоїтись і почати розмову, навчитися чути один одного, - сказав голова облдержадміністрації. - Бо насправді, якщо зняти все привнесене політиками, розбіжностей з молоддю, студентством, за великим рахунком, у нас немає. Тому, як голова облдержадміністрації, я визначив пріоритетом сьогоднішнього дня зустріч з молодими людьми, які висловлюють свою позицію на майдані, поспілкуватися зі студентами».

Михайло Папієв сказав, що сьогодні матиме зустріч з активістами студентських організацій Буковини, представниками студентського парламенту і студентських профспілок.

Як повідомляє molbuk.ua, Через відсутність кворуму депутати обласної ради провели збори. У них взяли участь представники фракцій "За Батьківщину", "Фронт змін", "Батьківщина", "Наша Україна" і "Свобода". Всього у зборах взяли участь 30 депутатів.

Депутати більшістю голосів ухвалили звернення з 8 пунктів. Проте деякі з них голосували не за всі пункти. Представники фракції "Батьківщина" Сільва Віщук, Ольга Гоян, Іван Шилепницький, Сергій Тирон, наприклад, не підтримали вимоги щодо оголошення недовіри керівництву Чернівецької ОДА та вимогу до керівництва обласної ради добровільно піти у відставку. Натомість за решту пунктів вони проголосували

Про звернення до Президента України з вимогою добровільно піти у відставку.
Про звернення до Уряду добровільно піти у відставку.
Про звернення до Генпрокурора негайно порушити кримінальне провадження проти міністра внітрішніх справ Віталія Захарченка та всіх причетних до розгону Євромайдану.
Про звернення до голови облради Михайла Гайничеру та заступника голови Валентина Маніліча з вимогою піти у відставку.
Про висловлення недовіри голові Чернівецької ОДА Михайлу Папієву і першому заступнику Георгію Галицю.
Про звернення до Президента і Верховної Ради з вимогою негайно звільнити Юлію Тимошенко та припинити політичні репресії.
Про заклик до місцевих рад усіх рівнів утриматися від рішень, які можуть спричинити розкол і сепаратизм в Україні

Рішення були зачитані перед приміщення ОДА, де зібрався мітинг.

Інформацію про ці збори депутатів прес-служба обласної ради на офіційному сайті не оприлюднила. Так само, як і не розіслала текст ухваленого на них звернення. Тому уточнити восьму вимогу наразі проблематично. Хоча представники прес-служби і журналісти на цих зборах були. На відміну від тих, про які прес-служба оперативно повідомила, але яких не бачили журналісти. Але то були збори провладної більшості.  

 

1