Папієв пообіцяв євреям ще одну синагогу

Папієв пообіцяв євреям ще одну синагогу

16.11.2011, 20:28

Губернатор Папієв пообіцяв передати євреям приміщення Садгірської синагоги. Голова Чернівецької облдержадміністрації Михайло Папієв у середу, 16 листопада, мав зустріч з головним рабином області Менахемом Мендл Гліценштейном. У ході зустрічі обговорювалися питання співпраці, збереження та відновлення релігійних пам’яток єврейського народу, зокрема синагог на вулиці Садовського та в Садгорі, впорядкування Єврейського кладовища на вулиці Зеленій та синагоги у місті Вижниця. Глава облдержадміністрації додав, що сприятиме в межах компетенції в передачі єврейській релігійній громаді “Ружин Садгора” приміщення Садгірської синагоги та залученню коштів на реставрацію. Михайло Папієв висловив вдячність відомому меценату Аарону Майбергу, на пожертвування якого було відреставроване старе приміщення синагоги на вулиці Садовського, - повідомляє прес-служба ОДА.

Довідка BukNEWS:

У колишньому передмісті Чернівців – Садгорі, що нині є одним із районів столиці Буковини, незабаром відновлять історичну синагогу.  Як повідомила прес-служба Чернівецької міської ради, право довгострокової оренди терміном на 49 років на будівлю на вул. М. Тереза, 192 для відновлення в ній синагоги продали за 308 тисяч гривень обласному благодійному фонду “Ор Авнер”. 

 Уже понад два століття чернівецька Садгора відома як один зі світових центрів хасидизму. Адже тут є священна для всіх хасидів могила садгірського цадика Ізраїля Фрідмана, відомого також як великий, або чудотворний рабин. Подейкують, що 200 років тому Садгора процвітала саме завдяки цьому особливому мешканцеві. Згідно з повір’ям, ще за життя цей рабин зцілював навіть безнадійно хворих. Люди прислухалися до слів ребе, бо все, що говорив пророк, справджувалося. Проте дехто вірить, що дух Садигерребе, як його інколи ще називають, продовжує це робити й дотепер. Тож не дивно, що двічі на рік сюди на старе єврейське кладовище приїздять закордонні автобуси з паломниками зі всього світу. За словами доцента кафедри релігієзнавства і теології ЧНУ ім. Ю. Федьковича, хасидизм – одна з найпотужніших і найвпливовіших містичних течій в іудаїзмі, яка зародилася в першій половині XVIII століття на українському Прикарпатті. На початку ХХ століття вже половина всіх євреїв світу були хасидами. Мету людського існування хасиди вбачали в єднанні душі зі Всевишнім, чого можна було досягти шляхом чуттєвої молитви та натхнення, викликаного нею. Ну, а цадики – це ті праведники, яким, зрештою, таки вдалося досягнути своєї мети і злитися в єдності з Богом. Відтак саме такі люди ставали посередниками між людьми та Всевишнім. Одним із них і був Ізраїль Фрідман – садгірський цадик.



1842 року його коштом у Садгорі спорудили розкішний ансамбль – родинний палац цадиків і клойз-синагогу (на фото). Фундамент цієї синагоги змурували із землі, яку два століття тому везли із самого Єрусалима. У 1940-х роках, коли закривали храми, славетну резиденцію Ізраїля Фрідмана перетворили на майстерню з ремонту сільськогосподарської техніки. Саму будівлю спотворили, добудувавши корпуси фабричних цехів. Натомість клойз-синагога збереглася значно краще, щоправда, стеля в ній повністю обвалилася, а грошей на реконструкцію пам’ятки архітектури у влади не було. Щоб потрапити до унікальної споруди, яка колись була вкрита мідною бляхою, не потрібно було діставати якихось дозволів чи купувати квиток, достатньо було пролізти через дірку в паркані. В підвалі зазвичай ховалися від холоду бомжі. Після передачі приміщення колишньої синагоги в оренду з’явилася надія на її цілковите відродження як визначного центру культури.

Декілька років тому чернівецькі хасиди вибудували на могилі пророка каплицю. Вони щиро вірять, що, коли помолитися біля її стін, навіть важкі хвороби відійдуть.

У листопаді 2005 року, уперше після майже 70-річної перерви, хасиди з Ізраїлю, Великобританії, Франції, Бельгії, Канади та США здійснили масове паломництво до могили цадика Ізраїля Фрідмана, що в колишньому передмісті Чернівців – Садгорі. 

Раніше до столиці Буковини також приїздили автобуси з хасидами, проте паломництво 5766 року, який тоді був на їхньому календарі, вирізнялося особливо великою кількістю паломників. У 2005-му їх з’їхалося майже 400 осіб. Ще однією особливістю став приїзд старого й немічного наступника чудотворного садигурського ребе, який, проте, вважав за святий обов’язок відвідати могилу свого славетного попередника в рік річниці його смерті.

Хасидів, які зібралися в напівзруйнованій синагозі, де відразу після війни ремонтували танки, прийшли привітати тодішні перший заступник голови Чернівецької ОДА Петро Гасюк і чернівецький міський голова Микола Федорук. Окрім того, що гості завітали в ярмолках, вони ще й станцювали разом з усіма декілька єврейських народних танців. Якщо обласний благодійний фонд “Ор Авнер” знайде 4-5 млн. дол., необхідних для капітального ремонту клойз-синагоги та палацу цадика, а також реалізує решту своїх планів, на кшталт створення в Садгорі музею історії та культури єврейського народу, ліцею, готелю, кошерних ресторанів, бібліотеки, пансіонату, офісних центрів тощо, можна сподіватися, що вже зовсім незабаром це передмістя Чернівців перетвориться на один зі світових центрів хасидизму.



КОМЕНТАРІ (1)

Таке враження, що сьогодні ми живємо під час окупації - скидають законнообраного 46 тисячами городян мера Федорука, захоплюють і закривають книгарні, забуваючи, що у Чернівцях завжди "книгарень було більше ніж кавярень!", віддаючи на поталу наше чарівне місто хасидам....які кожен рік перетворюють маленьку Умань у велике  брудне месиво....Чи ригі-корупціонери думають що ці хасиди лише будуть псувати лише  Садгору, а "маленький Відень" не зачепять...а натомість вони зможуть "наварити собі великі бабки....Немає сорому у цих бандозеків.....в очах у них замість мізків лише долари та євро...а ми,мовчимо байдуже і чекаємо як на наших очах буде знищено наше європейське місто?Ганьба всім нам, чернівчанам!!!

avatar

боротися!

13 січня 2013 10:00