Панахида — на місці розстрілу мирних жителів Глибоччини

Панахида — на місці розстрілу мирних жителів Глибоччини

01.04.2014, 19:26

У вівторок, першого квітня, в урочищі  «Варниця» поблизу сел. Біла Криниця відбулися поминальні заходи, приурочені до 73-ої річниці розстрілу мирних жителів Глибоччини. Відкрив траурний мітинг і вів його Старововчинецький сільський голова Петро Остафійчук.

А відтак на траурному мітингу виступили голова Глибоцької районної ради Григорій Ванзуряк, перший заступник голови райдержадміністрації Богдан Підлубний, Генеральний консул Румунії в Чернівцях Елеонора Молдован та інші. Представники духовенства відслужили панахиду, а до пам’ятника жертвам розстрілу учасники зібрання поклали вінки та квіти.

Василь Гейніш.

Фото Петра Митранюка.

Довідково: 

У березні 1941 р. в селах Глибоцького та Сторожинецького районів Чернівецької області, невідомі особи агітували мешканців йти в Румунію, заявляючи, що нібито 1 квітня буде відкритий кордон та всі бажаючі зможуть безперешкодно перейти його. Люди повірили, сформувалася колона з кількох тисяч осіб, серед яких були і молодь, і літні люди. Величезна колона рухалася з церковними хрестами та хоругвами, оскільки люди сподівалися, що у хрести стріляти не будуть. 

На кордоні першу чергу з кулеметів та автоматів дали в повітря, а далі – по хоругвах з якими йшли біженці... Люди кинулися врозтіч по лісі. Лив сильний дощ. Я до опівночі блукав лісом, аж поки не повернувся додому», - згадує Георгій Сидоряк. Поблизу кордону їх знову намагалися зупинити, зробили кілька попереджувальних пострілів, але даремно. Не відпускали вже й людей, які просто приєднались до колони аби дізнатись, що відбувається. Першими йшли священики та діти з образами. Коли підійшли до урочища Варниця, їх зустріли військовики-прикордонники. Стріляли у всіх без розбору. Очевидці трагедії розповідають, що розстріляні тіла просто присипали землею, не всі були вбитими. Можна було спостерігати, як ґрунт «здіймався» від ще живих людей.

Однак вони так і залишились заживо похованими. Сьогодні на місці розстрілу, що знаходиться за два кілометри від лінії сучасного україно-румунського кордону, встановили пам’ятний знак загиблим. 1 квітня щороку тут відправляють панахиду, у якій беруть участь представники Генерального консульства Румунії в Чернівцях, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, керівники румунських національно-культурних товариств, місцеві мешканці, родичі загиблих із сусідньої Румунії. (oblosvita.com)

1