Осачук розповів про нову систему орієнтування на війні і ротний опорний пункт 'Чернівці', який гріє душу

Осачук розповів про нову систему орієнтування на війні і ротний опорний пункт "Чернівці", який гріє душу

25.07.2023, 10:15

У мирному житті для орієнтації існують назви вулиць та номери будинків. На війні ці звичні речі не працюють, бо будинки знищуються, вулиці перетворюються на одноманітні згарища, а в посадках, на полях, пагорбах і панівних висотах існує інша система координат.

Про нову систему орієнтування на війні і ротний опорний пункт "Чернівці" розповів Сергій Осачук

Вздовж лініі фронту, мереживом незламності утримують бригади й батальйони, роти і взводи свої опорні рубежі, що розсипаються сотнями, тисячами ВПшок, ПВшок і СПшок із неймовірною фантазією назв, які стають новими орієнтирами, віхами, координатами фронтового життя, військовоі топоніміки.

Хтось називає їх за рідними назвами міст і містечок, сіл та хуторів, а хтось античних назв афінсько-карфагенських, хтось сортами кави мов бариста-віртуоз смаку додає, хтось іменами героів мультфільмів, особливо оптимістично звучать імена кримських міст.

Часом впізнається де наші воїни працювали до війни і , раптом, розсипом на робочих картах командирів, з’являються позиції з назвами то польських, то німецьких, австрійських, іспанських чи італійських міст як обіцянка самим собі вистояти і туди ще повернутися після Перемоги.

Ти живеш у цій фронтовій топоніміці, зріднюєшся з цими назвами, вболіваєш, щоб вистояли, вдається не всім, але знову і знову з’являються нові, на нових рубежах і називають на свій лад ,на удачу, щоб фортуна і Бог були на нашій стороні.

Передаю вітання вправному командиру-мінометнику Віктору, який рік тому свій РОП назвав «Чернівці» і він по-особливому гріє мою душу.

Слава всім мужнім на ропах, вопах, вепешках, певешках і еспешках!

Carthago delenda est!

 

Фото зі сторінки автора допису

1