Орендарю в приміщенні 'Української книги' збільшили вартість: платитиме майже 30 тис грн на місяць

Орендарю в приміщенні "Української книги" збільшили вартість: платитиме майже 30 тис грн на місяць

19.09.2023, 11:16

Орендарю закладу у приміщенні “Української книги” в Чернівцях збільшили вартість оренди у 10 разів. Зараз власник Literaturbank платитиме майже 30 тисяч гривень замість 2 700.

Про це Суспільному (https://suspilne.media/) повідомив заступник міського голови Євгеній Маховіков.

За його словами, ринкову вартість оренди оцінив експерт — її визначили відповідно до положення міськради. Додаткову угоду уклали на час оренди.

"До останнього часу орендна плата з урахуванням сесійного рішення становила понад 2700 гривень. Зараз були проведені перемовини й минулого тижня підписана додаткова угода на збільшення орендної плати — до 29 500 гривень", — каже Маховіков.

Посадовець каже, це проміжне рішення, оскільки триває суд.

"На мою думку, це рішення тимчасове. Тому що є позов визнання цього договору недійсним. На сьогодні у Верховному суді він зупинений до розгляду аналогічної справи. Він зупинений у серпні 2022 року і буде розглядатися, як тільки у них з’явиться можливість", — розповів Маховіков.

Що відомо про оренду колишньої "Української книги"

Приміщення понад десять років орендує громадська організація "Інститут розвитку міста Чернівці". Її очолює Руслан Серафінчан, він є власником однієї з пекарень. Обласна прокуратура через суд хоче повернути орендоване приміщення міськраді. У суді вони доводять, що його передали не через аукціон, без охоронного договору й погодження Мінкульту.

У приміщенні "Української книги" працювали книгарня, сувенірний магазин та літературне кафе. У лютому 2019 року заклад закрили.

Чернівчанка Оксана Драчковська зареєструвала петицію "Зберегти Українську книгу", яка забороняла змінювати культурно-мистецький профіль приміщення.

Петиція набрала необхідну кількість голосів, однак депутати попереднього скликання міськради її не підтримали.

Громадська організація "Інститут розвитку міста Чернівці" орендує приміщення на пільгових умовах понад десять років. Вона сплачує 3700 гривень на місяць. Це пов'язано з тим, що у місті діє єдина ставка оренди для всіх громадських організацій.

На презентації приміщення був екскерівник обласного управління капітального будівництва Олександр Пуршага. Міський голова Клічук розповідав у коментарі Суспільному, що Пуршага "ймовірно має стосунок" до майбутньої кав'ярні з культурним простором. Тоді у коментарі Суспільному Пуршага казав, що невдовзі заклад розпочне роботу як культурно-мистецький простір. Водночас, чи причетний до оренди приміщення, не відповів.

Зараз Literaturbank працює як повноцінне кафе. Окрім стелажа з книгами, які можна купити, продають каву, тістечка, салати та тости.

Джерело: https://suspilne.media/575249-orendaru-v-primisenni-ukrainskoi-knigi-zbilsili-vartist-platitime-majze-30-tis-grn-na-misac/

1