Олійник: Влада поставила себе поза еволюційним процесом розвитку держави

Олійник: Влада поставила себе поза еволюційним процесом розвитку держави

18.10.2011, 16:31

Рішенням Печерського суду по справі екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко державна влада в Україні поставила себе поза еволюційним процесом розвитку держави. Про це заявив народний депутат, голова партії «Україна Майбутнього» Святослав Олійник, коментуючи винесення Печерським судом вироку Тимошенко.

«Суд оголосив політичне рішення щодо усунення Тимошенко як учасника політичних процесів. Відповідно, наслідки цього вироку знаходяться в політичній площині. На жаль, вже сьогодні ставиться під сумнів легітимність парламентських виборів 2012 року, якщо у виборчій кампанії не зможе брати участь Тимошенко. Ліквідація незалежності судової влади, а також делегітимізація парламентських виборів підривають основні підвалини демократичної держави. Подальший процес інтеграції України в Європейський Союз неможливий без чесних виборів і незалежних судів. Сьогоднішнім рішенням державна влада в Україні поставила себе поза еволюційним процесом розвитку держави»- сказав Олійник.

Депутат також заявив, що судове рішення було прийнято за межами Печерського суду, а це є характерною особливістю всіх політичних процесів: «Єдиність позиції прокурора і суду покладає 100% відповідальність за дане рішення на політичне керівництво країни, яке фактично формує органи прокуратури» - підкреслив він.

На думку Олійника, судова реформа в Україні фактично звелася до виключення Верховного Суду із судової вертикалі по процесу Тимошенко.

«Сьогодні ми спостерігаємо завершальну стадію судової реформи. Вирок Кірєєва не залишає більше сумнівів у тому, що судова система остаточно перетворилася на політичний інструмент. Синхронність судового рішення з позицією прокуратури говорить про те, що весь процес з самого початку рухався в рамках єдиного сценарію, в якому суд виступав театральним майданчиком для формалізації усунення одного з політичних опонентів влади», - сказав Олійник.

«Стає зрозумілим сенс проведення судової реформи, в кінцевому рахунку зводиться до того, щоб шляхом створення Вищого спеціалізованого суду у кримінальних справах з процесу по справі Тимошенко був виведений Верховний Суд України. Саме створення Вищого спеціалізованого суду у кримінальних та цивільних справах, який замкнув вертикаль розгляду кримінальних справ, відкрило дорогу для усунення Тимошенко як учасника політичних процесів» - резюмував депутат.