Оксана Продан на 'Суті речей': «У мене немає конфлікту і головне, щоб прізвище не переплутали»

Оксана Продан на "Суті речей": «У мене немає конфлікту і головне, щоб прізвище не переплутали»

20.04.2014, 02:13

Друкопис програми „Суть речей” на радіо Станція 103.2 ФМ від 17 квітня. Запрошена гостя: Оксана Продан, народний депутат України від партії УДАР

Ведуча: Оксана Денисюк.

 Ведуча: сьогодні ми відновлюємо традицію запрошувати у нашу студію народних депутатів України від Буковини. Найперше хочу привітати вас з Днем народження. Ми давно вас запрошували, але через події, які розгортались в країні нам не вдавалось з вами зустрітись. Ви приїхали до Чернівців для того, щоб відсвяткувати свій День народження у колі рідних та близьких вам людей?

 Оксана Продан: насправді я приїхала для того, що поспілкуватись з вами, з вашими колегами, завтра я буду давати прес-конференцію, де розповім що відбувалось, чому мене півроку не було в Чернівцях, тому що я фактично приїжджала сюди з 21 листопада – це на Різдво і ще раз на два дні. Тому що весь час проводила на Майдані, проводила в Донецьку, приймала активну участь у революції гідності, тому не могла належним чином належний час провести у Чернівцях.

 Ведуча: насправді є конфлікт з Чернівецькою міською організацією «УДАР» і чи це не є однією з причин вашого приїзду у Чернівці?

 Оксана Продан: у мене конфлікту немає. Тому питання чому я сюди приїхала – воно повертається у попередню відповідь. Я приїхала, щоб Чернівці знову згадали, що є такий народний депутат від Чернівців, буковинка, я досі зареєстрована у Чернівцях і не планую змінювати місце своєю реєстрації – я була, є і буду залишатись чернівчанкою. І тому приїхала сюди при найменшій нагоді, конфліктів у мене немає.

 Ведуча: але ви знаєте про ті заяви, які прозвучали 13 квітня на конференції?

 Оксана Продан: завдяки тому, що є друзі у Чернівцях – так.

Ведуча: якби ви прокоментували ці речі?

 Оксана Продан: я вдячна своїй партії і членам моєї партії за рекламу, за промоушен, завдяки якому, я думаю, завтра буде багато преси на прес-конференції.

 Ведуча: ви втручались чи не втручались у діяльність міської організації УДАР?

 Оксана Продан: мені смішко коментувати, бо насправді я працюю не тільки з Чернівецькою організацією УДАР, я курую Донецьку міську організацію УДАР і тому я частіше завжди їздила в Донецьк, аніж в Чернівці і, на жаль, саме так складалось по роботі. Моє втручання? Так, я приймаю участь у розробці планів, стратегії роботи партії. Якщо це можна назвати втручанням, то це смішно.

 Ведуча: говорили про те, що ви пропонували свої кандидатури у міський штаб.

 Оксана Продан: кому?

 Ведуча: про це говорив Олексій Коломієць.

 Оксана Продан: коли до вас прийде Коломієць – ви його будете про це питати. Я не маю жодних конфліктів у Чернівцях, я ніколи нікому не нав’язувала свою думку, відстоювати свою думку – я завжди відстоювала і буду відстоювати, тому я знаю, що є сфери, в яких я спеціаліст і в яких я є експертом, причому у небагатьох речах я розбираюсь досить добре. Але нав’язувати свою позицію ніколи нікому не збиралась, тому що вона у мене досить таки достойна.

 Ведуча: кому це вигідно, на вашу думку, що відбуваються такі речі, адже це фактично дискредитує вас у вашому рідному місті.

 Оксана Продан: колись один з колишніх президентів чи наших політиків сказав, що головне, щоб прізвище не переплутали. Для мене це люди, які говорять те, що вважають за потрібне, це їх право і вони це роблять. Я це не маю пояснювати.

 Ведуча: міська партійна організація УДАР назвала ваші дії деструктивними дії і вирішили написати звернення до Лідера Партії Віталія Кличка та до фракції «УДАР» у Верховній Раді з проханням надати належну оцінку вашій діяльності. Як вже зрозуміла, що нічого коментувати щодо цієї конференції ви не будете, а чи мали ви щодо цього розмову з Віталієм Кличком?

 Оксана Продан: стосовно цього не було. Є розмови постійно, практично щодня про те, як будуємо країну, що робимо для того, щоб якнайкраще проходили наші ініціативи, наші законопроекти, наше бачення майбутнього і теперішніх дій. Про це розмови є і, сподіваюсь, будуть. Стосовно оцінок моєї діяльності, останні місяці моя діяльність в основному була пов’язана з діяльністю Майдану. Якщо комусь така моя діяльність не подобається, я не думаю, що це можуть бути члени партії УДАР, тому що УДАР Чернівецької області, так само, як й інших областей, дуже активно приймав участь у революції гідності і, окрім того, що були окремо палатки, де перебували люди на Майдані, були наші УДАРівські люди в профспілках, у нас був окремий район навколо нашої УДАРівської кухні, якою як раз завідувала я на Городецького. Тому я абсолютно впевнена у тому, що наші спільні ідеї і робота в партії УДАР, у тому чисті і в Чернівецькій області, будуть працювати на спільний інтерес. Жодних конфліктів у нас немає.

 Ведуча: ви взагалі спілкуєтесь з представниками міської партійної організації?

 Оксана Продан: в першу чергу спілкуюсь з Романом Ванзуряком, тому що він керує обласною організацією і це його зона відповідальності та діяльності.

 Ведуча: а з міською?

 Оксана Продан: розумієте, є міська, яка є частиною обласної, вона не є окремою структурою, це не окрема організація, це частина обласної. Тому мені видається, що робота в обласній організації – це робота, в тому числі, і з міською. Ми ж не є в Києві, хоча, я вважаю, що у майбутньому по Києву так само буде загальна система та норми роботи. Всередині в обласній організації є так само районні організації – це все одна частинка, а ці частинки складають всеукраїнську партію Віталія Кличка УДАР.

 Ведуча: можливо, як варіант, ті речі, які були закинуті вам, спричинені тим, що вашого чоловіка називали «смотрящим» у Чернівцях і приближеного до колишнього секретаря Чернівецької міської ради Віталія Михайлішина, члена Партії регіонів.

 Оксана Продан: насправді я прийшла сюди розказувати про те, що ми робимо і що хочемо зробити.

 Ведуча: ми встигнемо, у нас ще 50 хвилин ефіру.

 Оксана Продан: але якщо так цікавлять ці питання, давайте з них почнемо. Стосовно того хто кого як називав. Знову ж таки, якщо є працівники міліції, колишні працівники міліції, хоча вони колишніми не бувають – так всі кажуть – вони знають якісь визначення, специфічні слова, виходячи зі сфери своєї діяльності – це їх знання. Я більше і краще розбираюсь в економіці, тому говорити про те хто куди і чий мені не цікаво. Стосовно того, що сьогодні відновилась нова хвиля боротьби особисто зі мною … тому що все, що говорять про мого чоловіка, я розумію, що це борються зі мною, те що намагаються зараз використати добрих порядних людей для того, щоб згадати моє ім’я начебто деструктивно – це знову ж таки боротьба зі мною. Я пов’язую таку нову хвилю з тим, що я зареєструвала проект постанови ВРУ про вибори мера Чернівців. Якщо ви пам’ятаєте, такий проект постанови був зареєстрований іншими депутатами в минулому році і не розглядався. Після того, як ми з Марією Матіос зареєстрували проект про вибори мера 25 травня – таке рішення було прийняте. Це перша частина, а наступним, що ми зробили знову ж таки з Марією Матіос та Юрієм Стецем – зареєстрували законопроект про вибори до Чернівецької міської ради, тобто нові вибори, оновлення міської ради. Саме з ініціативою перевиборів міської ради Чернівців я пов’язую нову хвилю намагань мене дискредитувати. Але сильних завжди намагаються бити, це нормально і це повинно тішити політиків. 

 Ведуча: як раз сьогодні про перевибори Чернівецької міської ради сказав сьогодні Андрій Білогорка, член громадської ініціативи «Рідне місто», він же депутат обласної ради. І знову ж таки, на одному з чернівецьких телеканалів прозвучала інформація, що ви є співзасновником цієї громадської ініціативи.

 Оксана Продан: давайте розділяти. Ми проект про перевибори Чернівецької міської ради зареєстрували, напевно, місяці зо два назад. Цей проект є зареєстрований у парламенті і при підтримці інших політичних сил, при підтримці коаліції, я впевнена, ми б могли провести вибори навіть у другому турі, якщо такий буде, президентських виборів. Щоб якнайшвидше оновити той склад, який на сьогодні для мене абсолютно неприйнятний.

 Ведуча: тобто, співпадіння тут немає?

 Оксана Продан: це одна частина. А друга частина – чи маю я відношення до громадської ініціативи «Рідне місто» - так, я була її співзасновником і я тішусь тим, що я змогла разом з іншими достойними людьми прийняти активну участь у допомозі чернівчанам. І до тих пір, поки я не стала членом партії УДАР, я приймала активну участь у роботі «Рідного міста».

 Ведуча: Надія Бабинська залишила вам кілька запитань Фейсбуці: ефір є політичною рекламою чи це вибір редакції запросити саме пані Оксану? Тут, мабуть, ми будемо з вами вдвох відповідати.

 Оксана Продан: завдяки рекламі, яка відбулась 13-го числа, то це ваш вибір.

 Ведуча: але ви мені задзвонили. Ми дійсно давно планували зустрітись з вами, але такої можливості все не випадало. Ще запитання від Надії: як пані Оксана прокоментує партконференцію міської організації 13 квітня, я думаю, що цю теми ми вже вичерпали.

 Оксана Продан: кращої реклами бути не може.

 Ведуча: і ще одне запитання: яке ви маєте відношення до групи "Рідне місто" і чи буде балотуватись на посаду мера Чернівців?

 Оксана Продан: на скільки я знаю, реєстрація кандидатів в мери розпочнеться з 21 квітня. Давайте, не будемо все абсолютно відкривати, дайте мені шанс ще раз до вас прийти не після реклами, а за запрошенням.

 Ведуча: якщо це, можливо, будете не ви, то від партії УДАР хтось буде?

 Оксана Продан: я сподіваюсь так.

 Ведуча: розкажіть про ваші законодавчі ініціативи у парламенті.

 Оксана Продан: більшість моїх законопроектів, проектів постанов стосуються економічної сфери, я займаюсь економікою та підприємництвом, тому саме у цьому напрямку я працюю. Крім економіки є питання, які я ініціюю стосовно боротьби з корупцією, стосовно вирівнювання умов для громадян і щоб влада жила в таких самих умовах, які вона створює для людей. Серед антикорупційних та противладних, з боку зловживань, я вважаю, що дуже ефективним є законопроект, який я так само вносила, як і всі члени партії УДАР і цей законопроект ми вносили вже після революції гідності – це законопроект про відміну пільг народних депутатів. Ми відмінили цілий перелік речей, якими користувались народні депутати до нас і я вважаю, що це перший крок на вирівнюванні умов.

 Слухач: Оксана, вы только что сказали о прозрачности и коррупции

 Оксана Продан: я сказала, что отношения между государством и гражданами должны быть прозрачными и не должны создаваться условия для коррупции.

 Слухач: скажите, у нас был такой секретарь горсовета Михайлишин, ваш супруг, Ростислав Билык – они кумовья, как вы на это ответите.

 Оксана Продан: Михайлишин, мой супруг и Билык – втроем кумовья, коррупция, прозрачность …я не могу, если откровенно, это все объединить.

 Слухач: вопрос мой в том, что мы все видели раньше. Вы красивая женщина, депутат Верховной Рады, но ваш муж был смотрящим в Черновцах от Партии регионов, вы это прекрасно знаете, а его кумовья те, чьи фамилии я назвал. Вот что вы на это ответите?

 Оксана Продан: хочу прокомментировать. Есть кумовья – это вещи, которые к работе не имеют абсолютно никакого отношения. И это первая часть моего ответа. Вторая часть моего ответа – если вы считаете, что мой муж был смотрящим, я не знаю, что вы в это вкладываете. Но я вас попрошу посмотреть черновицкие сайты и я там лично видела письмо, которое писали депутаты от Партии регионов в Киев, жалуясь на то, что им якобы или не якобы мешает Василий Продан. Если вы мне назовете хоть одного оппозиционного политика в городе Черновцы, на которого жаловались депутаты Партии регионов в Киев, то я вам буду очень благодарна. На сегодняшний момент я знаю только одного человека на которого жаловались депутаты Партии регионов в Киев – этой мой муж, который никогда никакого отношения не имел к Партии регионов и не был членом никакой партии. Я да, я член партии УДАР, а мой муж всегда был беспартийным. 

 Слухач: мене звати Микола. Я знаю, що ви брали активну участь у подіях на Майдані. І чи за ці зміни боролись люди, бо у нас регіональне керівництво панує майже в усіх гілках влади. Як би ви це прокоментували.

 Ведуча: регіональне керівництво? Можна тут детальніше, що саме ви маєте на увазі.

 Слухач: я маю на увазі у житлово-комунальному господарстві, в міській раді – вони злились з партією «Батьківщина» і приймають ті рішення, які їм потрібні на даний момент.

Оксана Продан: я з вами абсолютно згідна. Сьогодні у Чернівцях всі керівні посади у міській раді отримали після революції гідності саме представники Партії регіонів, при чому такі представники, які по багато років були членами партії. Я з вами абсолютно згідна, що люди не за це стояли на Майдані і не за це загинули хлопці та дівчата Небесної сотні. Але саме для того, щоб змінити цю ситуацію в Чернівцях, по-перше, я співавтором законопроекту ВРУ про перевибори Чернівецької міської ради і я дуже сподіваюсь, що політики дослухаються до нашої позиції, трьох поки що депутатів. Це одна частина, а інша – я абсолютно переконана, що усі ми повинні зробити усе можливе для успішного проведення президентських виборів, після завершення яких буде реальна зміна курсу і повне очищення сьогоднішньої влади. На жаль, сьогодні в.о.президента не може забезпечити ті процеси, які потрібні для того, щоб ми з вами забезпечити України ті умови, за які стояли та гинули наші хлопці.

 Ведуча: коли ця постанова розглядатиметься у ВРУ?

 Оксана Продан: для того, щоб вона розглядалась необхідний розгляд у регламентному комітеті, у комітету містобудівного та регіонального розвитку, я не є членом цього комітету. Але тільки після розгляду профільного комітету може бути розглянута ця постанова.

 Ведуча: скільки це може зайняти часу?

 Оксана Продан: це все залежить від політичної волі керівництва. У нас є такі проекти, які вносяться, ми їх не бачили в тексті, нам їх «гарячими» роздають, ми їх розглядаємо та голосуємо. А є проекти, не менш важливі, як на мене, але не розглядаються. От у Черкасах зараз вибори будуть проводитись 25 травня і в Черкаську міську раду. У Чернівцях цього не зробили, хоча різниця по внесенню проекту постанови була три дні.

 Ведуча: хоча зараз після революційних подій в країні та у Чернівцях багатьом здається, що насправді міська рада стала дієвішою та конструктивнішою. Я так розумію, що у вас інша думка – поясніть її, будь ласка. На скільки дійсно налаяним є це перезавантаження?

 Оксана Продан: щодо перезавантаження, то я не знаю навіть половини депутатів, які б залишились у тій фракції, в якій вони зайшли у міську раду. Вони стільки разів перемішались, що коли хтось комусь говорить, що той з Партій регіонів, а той з «Батьківщини»… єдина «Свобода» там нікуди – їх там троє і вони нікуди не йдуть. А решта між собою так перемішалась туди-сюди, туди-сюди, що однозначно жодної позиції громади вони зараз не представляють, тому що громада голосувала за конкретні партії. Це одна частина і є інша частина, про яку хотіла сказати. Я завжди, незважаючи на те, що довгий час не приїжджала у Чернівці, продивлялась на сайті порядок денний які питання вносяться. Так от, на наступне засідання буду намагатись будь-якою ціною, якщо це буде можливо згідно з моїм графіком роботи у ВРУ та передвиборчої кампанії, приїхати на сесію міської ради, тому що я там не знайшла жодного соціального питання. Там всі питання стосовно землі, стосовно архітектури. У народі такі питання називають «шкурними». Чому у такій тяжкій ситуації в країні саме ці питання виносяться, я б дуже хотіла попасти на сесію та послухати як це будуть обґрунтовувати депутати міської ради. 

 Ведуча: а які б мали, на вашу думку, вноситись питання?

 Оксана Продан: питання соціального захисту людей, питання перерозподілу тих коштів – копійок, які насправді є в міському бюджеті, так само, як і в державному, на захист тим людям, які того потребують. Ви знаєте, що відновились проблеми з соціальним транспортом, питання у тому як забезпечити все так, щоб перевізники могли дозволити собі виконувати закон і возити пенсіонерів, які не можуть дозволити собі платити за транспорт, тому що у них немає на те коштів. Є питання по медичному забезпеченню, які повинні бути розглянуті, тому що ми всі з вами люди, і як би ми не хотіли вважати себе вічними, ми, на жаль, потрапляємо у лікарню раніше чи пізніше. І це ті питання, які повинні бути. От сьогодні в ОДА я зустріла людину, яка приїхала з Севастополя – це біженець, це наш з вами громадянин, який не захотів здаватись росіянам і який дорожить громадянством України. Він має проблеми з банківською карткою і це питання сьогодні вирішує для людини, яка приїхала у Чернівці жити, ОДА, але воно має вирішуватись в міській раді. Люди повинні знати, що міська рада в першу чергу думає за них, а не за земельні ділянки, які чомусь так терміново до перевиборів мера намагаються переділити.

 Ведуча: як щодо обласної ради. Чи потрібне перезавантаження там, на вашу думку?

 Оксана Продан: я більше завжди цікавилась і цікавлюсь містом. Я в Чернівцях народилась, я тут виросла, це моє рідне місто. Я думаю, що якщо є така необхідність проведення виборів в обласній раді – значить треба ініціювати вибори і в обласній раді. Я знаю позицію, коли говорять: от, там залишилось півтора року до чергових виборів. Але навіщо ми тоді зараз мера вибираємо? Якщо ми вважаємо, що це потрібно, а це потрібно, я впевнена у тому, що ми не маємо навіть місяця лишнього давати на безладдя або давати можливість людям, які не вповноважені громадою на ту роботу або на представлення тих інтересів. Тому я вважаю, що вибори повинні бути і якщо це потрібно робити в обласній раді – треба робити і там. 

 Ведуча: хочу повернутись до ваших законодавчих ініціатив.

 Оксана Продан: для мене важливо, що ми відмінили пільги, які свого часу народні депутати самі для себе придумали і ними успішно користувались. Наступним кроком я бачу зміну пенсійного забезпечення для того, щоб і депутати, і урядовці, і майбутній президент мали таку саму пенсію, яка буде нараховуватись за тією ж самою системою, яка використовується для всіх людей, які працюють на підприємствах, у бюджетних установах, які є найманими працівниками. Це те, що стосується вирівнювання та змушення влади розуміти, як живуть люди. Людина, яка живе у владі і не живе серед людей – вона не розуміє чого людям не вистачає, а вони повинні жити у таких самих умовах для того, щоб розуміти, що треба робити. Це тема Майдану і ми це робили у продовження Майдану – ми відмінили утилізаційний збір. Це був мій законопроект, який був нещодавно прийнятий. Я дякую усім чернівчан, які нас слухають і які приїжджали під ВРУ двічі вже після того, як було змінено більшість і було створено нашу коаліцію. Саме завдяки, у першу чергу, активній позиції підприємців ми змогли пронести через ВРУ цей законопроект, ініціатором якого була я. Попередній законопроект був чисто корупційний, ми його відмінили, натомість створили можливості для роботи тисяч людей по Україні. Не сьогодні, завтра його має підписати Турчинов. Свого часу ми також змогли спасти касові апарати – це те, що прийнято і вже пройшло. Я провела у Податковому кодексі ряд змін саме на користь платників податків, які зменшують повноваження податківців і дають можливість захисту, ставлять у рамки податківців. Ввели частково мій законопроект про справедливу відповідальність платників податків. Можливо, зараз хтось з бухгалтерів нас слухає, зараз не штрафують на помилки в 1ДФ – це раніше стосувалось дуже багатьох. І зараз це вже прийнято і це вже проведено. Мій законопроект по відміні довідок, цей законопроект був програмним у фракції УДАР, він готовий до розгляду в залі. Свого часу він розглядався у першому читанні в залі і проти цього законопроекту про відміну довідок проголосував усього один депутат – це був Чечетов. Всі інші або голосували за або утримались чи робили вигляд, що їх немає в залі, але проти зміг нажати кнопку тільки один депутат.

 Ведуча: розкажіть детальніше про цей законопроект, будь ласка.

 Оксана Продан: цей законопроект передбачає, що ні громадяни ні підприємці не зобов’язані ходити по органам влади і збирати довідки. Зараз у нас так створена система, що для того, щоб зареєструвати дитину – ти повинен принести довідку з пологового будинку, з ЖЕКу, з паспортного столу, тобто принести купу довідок і тоді тобі зареєструють твою дитину. Для того, щоб зареєструвати та отримати пенсію ти так само маєш у пенсійний фонд цілий список довідок з інших установ і ця тяганина абсолютно необґрунтована, тому що всі органи влади мають електронні реєстри, на які вони щорічно списують мільярди гривень і які вони не використовують на користь нам. Органи влади зобов’язані між собою обмінюватись інформацією. Я, як громадянин, коли мені щось потрібно, повинна прийти лише з заявою, показати документ, що я Продан Оксана і написати: мені потрібен новий паспорт, або закордонний паспорт, чи інший документ або дозвіл. І все. Сьогодні ми зробили ці центри надання адміністративних послуг, коли я з одного віконечка отримую довідку, у наступне подаю заяву на іншу довідку. І тут вже навіть не питання в грошах, а у часі, що ти прив’язаний і це хабарництво, схема для корупції, тому що я кожного разу намагаюсь або пришвидшити процес отримання довідки, або зробити так, щоб її не надавати. Це роблять всі люди і всі про це знають. Ми впевнені, що цей законопроект пройде і цей проект дуже зараз потрібен, як й іншій, де я є співавтором разом з іншими депутатам фракції УДАР – це проект про відкриття державних реєстрів на нерухомість і на землю. Це проект, який несе за собою кілька змістів. Перше: коли будуть відкриті реєстри – це буде захистом прав власності, ніхто не зможе поміняти власників того чи іншого майна, якщо є реєстри відкриті і всім все видно. Й інша частина: це боротьба з корупцією, коли зараз можновладці записують майно на батьків, дідусів, на дружин, які ніколи не працювали. То зараз це можна робити, бо цього не видно, а коли це буде відкрито і коли кожен громадянин матиме можливість відкрити і побачити хто в нього сусід або що має той сусід, який оформлює собі субсидію на житло, а насправді він має і має нерухомості. Тобто насправді це європейські умови в Україні і цей законопроект про відкриття реєстрів нерухомості, в тому числі і земельних ділянок, він має величезні шанси на прийняття. Є проект, який вже пройшов, я не була офіційно його співавтором, тому що він вносився від уряду, але я приймала активну участь в його підготовці разом з міністром економіки – це зміни до закону про державні закупівлі. У 2010 році був прийнятий закон, який готував Світовий банк, протягом років правління Януковича цей закон був повністю знівельований так, щоб державні кошти використовувались тільки через одного постачальника. Ми змінили цей закон, ми змінили умови і тепер ті кошти, які є в бюджеті, будуть використовуватись … якщо, наприклад, раніше можна було купити з тими усіма закрутками та з корупцією один шприц, то зараз як мінімум два з половиною. От такий був відсоток корпупційності в державних закупівлях. Це вже те, що зроблено і те, що я вважаю своїм надбанням, тому що це дуже важливо. Є дуже важливе питання для усього бізнесу – маленького, великого, легального і нелегального – це ставка єдиного соціального внеску. У нас сьогодні навантаження на заробітну плату складає від 50% і до… там  різні розрахунки і буває таке, що державі треба віддати більше, аніж людині, яка заробила. Так не повинно бути і ми внесли законопроект, який знижує єдиний соціальний внесок до 18%, це проект, який входить до пакету реанімаційної реформи і сподіваюсь, що ми зможемо, нехай не найближчим часом, тому що ми зараз маємо величезну кризу, але йти до того, щоб навантаження на заробітну плату знижувалось і щоб ті люди, які працюють сьогодні не офіційно отримали можливість бути соціально захищеними. Те, що люди працюють сьогодні нелегально має дві сторони: з одного боку люди не сплачують податки та не сплачують до бюджету і втрачають ті самі пенсіонери, а з іншого боку ці люди, коли настає їх страховий випадок, або лікарняний або, не дай Бог, нещасний випадок, або пенсія – ці люди не отримують захисту від держави. Ці люди соціально незахищені, зниження йде СВ, у нас є всі розрахунки з цього приводу, я впевнена у тому, що ми зможемо це провести – це таке одне з моїх дітищ.

 Ведуча: пан Антон у мережі Фейсбук залишив вам питання: чи сьогодні, у чистий четвер, ви готові зрозуміти та нарешті заявити про те, що здатні в кінці-кінців очистити політичну силу «Рідне місто», засновницею якого ви є. мова йде про таких одіозних фігур, як Чесанов, Кедь, Михайлішин, Ленігевич, Бешлей та інші. Зрозумійте, що це той регіональний баласт через який ваша політична зірка ризикує впасти на загальнодержавному рівні.

 Оксана Продан: ГО «Рідне місто» я створювала разом з двома людьми, яких я дуже поважаю – це Степан Ленігевич та Сергій Осачук. Я їх поважала і поважаю, це люди, які є одні з найдостойніших у місті, я рада, що могла з ними працювати і впевнена у тому, що я буду з ними працювати. А щодо будь-яких політиків, то їм оцінку повинні давати не інші політики, їм повинні давати оцінку виборці на виборчих дільницях – чи це мажоритаржики, чи це спис очники. Я запрошую усіх чернівчан приймати активну участь у виборах мера, у виборах в міську раду, впевнена, що вони будуть і на виборах президента. Саме від рішення кожного з виборців залежить те, хто з політиків буде у майбутньому наших радах.

 Ведуча: пані Оксано, як змінилось ваше життя відколи ви стали народним депутатом України?

 Оксана Продан: я стала рідше приїздити в Чернівці, рідше бачити маму з татом, тому що вони тут. І друзів рідше бачу, якщо раніше у нас були традиційні святкування, то зараз це все відбувається у телефонному режимі. Відповідальність у мене була й раніше, так вона і залишилась. Можливості? Практично ті самі, єдине що є можливість або тиснути кнопку або не тиснути кнопку, а займатись аргументацією законів – я й раніше цим займалась як громадський діяч. Тому основне – це зменшення особистого часу та збільшення відповідальності. Більше нічого.

 Ведуча: у цій студії було чимало активістів Євромайдану, ви так активно брали участь у подіях в Києві. Чи немає у вас думки і побоювання, що політики скористаються тим, до досягли люди, котрі не один місяць відстоювали свої права?

 Оксана Продан: я ніколи про це не думала, як була народним депутатом – так народним депутатом і залишилась. Єдине, що дуже багато часу провела на Майдані, у холоді,страху та різних умовах але залишилась живою – і це саме головне і головне, що ми перемогли.

 Слухач: мене Андрій звати. Партія УДАР підтримує на виборах у президенти Петра Порошенка, так?

 Оксана Продан: так.

 Слухач: а яке ставлення у вашої партії до того, що Петро Порошенко був одним із засновників Партії регіонів? Плюс працював у Кабінеті міністрів Януковича?

 Оксана Продан: життя пройти не поле перейти. Головне, щоб людина у різних ситуація завжди залишалась на своїй позиції. На скільки я знаю, у тих 2000-их роках створювалась партія, яка потім була захоплена донецькими і після того захоплення з партії вийшли ті, хто вважав це за потрібне. Я можу сказати про Петра Порошенка на сьогоднішній день як про людину, яка створила понад 50 тисяч робочих місць. Це людина, яка ніколи нічого не приватизовувала, а тільки викуповувала і створювала тільки нове, нове і нове. Я знаю величезних спеціалістів, при чому я їх знаю ще до того, як партія УДАР почала співпрацювати з Петром Порошенком, це аси, які працювали у різних сферах, в тому числі в оборонці, які зараз працюють в Рошені, тому що він збирав рік за роком спеціалістів, яких викидала держава чи інші підприємства, бо їм треба було платити і їх треба було утримувати. Це людина, яка все життя створювала свою фірму Рошен і я дуже сподіваюсь на те, що ми з вами і кожен громадянин України житиме за тими соціальними стандартами, які Петро Порошенко забезпечив для тих працівників, які працюють на фірмі Рошен. 

 Ведуча: я хочу повернутись до свого запитання щодо того, чи можуть використовувати політики досягнення Євромайдану на свою особисту політичну користь?

 Оксана Продан: я була депутатом, залишилась депутатом, ні плюса ні мінуса з політичної точки зору не маю. Коли ви запитали – я задумалась, бо не думала над цим. Думаю, що політики використовують тільки тих, хто дозволяє це робити і якщо подумати про те, за що ми з вами стояли – всі, хто стояв на Майдані, хто виходив, хто захищав один одного – перше, за що ми стояли – це щоб виконувався закон, щоб кожен громадянин України, незалежно від того де він знаходиться, на якій він посаді та в якому він одязі, міг розраховувати на захист закону і був зобов’язаний виконувати закон. На скільки я розумію, саме за це ми виходили 21 листопада разом з Кличком, з нашою фракцією, коли громадськість закликала усіх вийти на Майдан. Ми виходили за те, щоб Україна була європейською, а це в першу чергу виконання закону. Коли ми самі будемо виконувати закон, коли ми будемо тих, хто навколо нас заставляти виконувати закон – ми зможемо заставляти виконувати закон і політиків. Я хочу навести приклад, про який я говорила, але в іншому контексті – це відміна утилізаційного збору. Жоден політик не зміг використати тих людей, які вийшли за виконання закону і заставили тих політиків, які обіцяли відмінити утилізаційних збір – це зробити. Сьогодні питання стоїть так – чи ми будемо чекати коли хтось зробить щось за нас чи ми будемо активно приймати участь у вибудовуванні майбутнього. Це стосується як України, так і Чернівців, тому що є багато механізмів працювати вже сьогодні, пропонувати якісь дії до депутатів і не до депутатів. Я от працювала з Осачуком та Ленігевичем не як депутати, коли працювали у «Рідному місті», а як свідомі громадяни, які хотіли щось зробити для свого міста.

 Слухач: мене звати Сергій. Я хочу повернутись до питання про Петра Олексійовича. Пані Продан каже, що він все добре зробив для компанії Рошен, а що він зробив доброго для України, якщо з березня 2012 по грудень 2012 був міністром економічного розвитку та торгівлі, а тепер ми не можемо справитись з тією економікою, вона вся пішла шкереберть?

 Оксана Продан: я не є автобіографом Петра Порошенка, я знаю про його справи з точки зору людини, яка уже 9 років на рівні Києва займається питаннями економіки та підприємницької діяльності. Я хочу зайти ще далі – у 2009 році Петро Порошенко був міністром закордонних справ в уряді Тимошенко і саме тоді під його керівництвом та його активної участі, бо це була саме його сфера діяльності, були підготовлені ті норми, тези угоди асоціації України з ЄС. З 2009 року вони почали процедури узгодження до підписання, тому та угода про асоціацію була написана самим Порошенко. Окрім цього, я сьогодні вже говорила, що рада, що ми прийняли закон про державні закупівлі і цей закон не містить тих норм, які відпрацьовувались у міністерстві економіки за керівництва Порошенка, які стосуються електронних закупівель. Ми всі розуміємо, що дерзакупівлі раніше використовувались – тобі 30%, а мені 70% і це правда, я не перебільшую, є дослідження і вже доведено, що є закупівлі, де лише 30% спрямовувались туди, куди вони йшли. Зараз всі процедури мінімізують можливості, але не робить їх європейськими, бо європейські – це ті, які робляться в електронному вигляді, коли все робить автомат і люди мінімально впливають на це. Так от, за керівництва Порошенка, коли він був міністром економіки, була опрацьована система підзаконних актів, які дозволять запустити так званий реверсний режим для державних закупівель, електроні закупівлі. На сьогодні це поки що практично не можливо, але за його діяльності це було зроблено і, я впевнена, що найближчим часом ми це запустимо.

 Слухач: мене звати Андрій. Я хочу прокоментувати, бо щойно дзвонив пан Лазарєв, який очолює місцеву самооборону і він є директором ринку Добробут і дуже неприємно, що він пов’язує Петра Порошенка з Януковичем. Мені б хотілось почути що б він сказав на те, чим займався пан Яценюк у 2009 році в уряді Януковича і чому він сьогодні свідомо завалює рейтингового кандидата у президенти Петра Порошенка, який робить все для того, щоб Україна була єдиною?

 Оксана Продан: я не знаю хто такий Сергій Лазарєв, я з ним не знайома і не могла впізнати його по телефону. Втім, я згодна з тим, що ви говорите – зараз мета і завдання всіх демократичних сил і всіх громадян України – це єднання, тому що тільки через єднання ми змогли побороти Януковича, тільки єднання нам дозволить побороти Путіна і ту корупцію, яка нам залишилась.

 Слухач: мене звати Сергій, але я не Лазарєв. А Андрію Білогорці передаю вітання, ми його впізнаємо, знаємо та любимо але не хочемо бачити його мером.

 Ведуча: давайте ви, Сергій та Андрій просто здзвоніться між собою.

 Ведуча: окрім того, що Чернівцям потрібні перевибори у міську раду, які ще законопроекти ви підготували або хочете підготувати, які будуть корисними саме чернівчанам?

 Оксана Продан: це питання земельних відносин та питання, які стосуються порядку землевідведення і частково ми вже провели деякі норми, які спростять відносини громадянина з органами місцевого самоврядування і державної влади. Ми провели законопроект, який відмінив понад 100 дозвільних документів, я була активним співучасником того процесу. Коли м готували проект, ми дуже сподівались, але не були готові, що за нього проголосує 270 депутатів – це супер. І це буде стосуватись практично кожного громадянина, в тому числі і всіх буковинців, тому що ми спростимо процедури, які стосуються відносин громадянина і держави на різних рівнях. Пройшов законопроект, я теж є його співавтором, який стосується спрощення реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності і відміняє плату за витяги з реєстрів. Якщо ви пам’ятаєте свого часу Королевська ввела, будучи головою профільного комітету, таку норму як витяги з реєстру, за які треба було мало того, що ходити – так ще й платити. Ми передбачили відміну цих плат за витяги і йшли до цього, як бачите, кілька років. Без зміни влади, без усунення від вдали клану Януковича, ми не могли цього зробити. Найближчим часом буде розглядатись наш спільний з Андрієм Пишним проект – ми з ним внесли два законопроекти, які стосуються захисту власників підприємств від рейдерського захоплення. Я сподіваюсь, що ці два законопроекти, пов’язані між собою, пройдуть і теж будуть стосуватись багатьох з нас.

 Ведуча: як часто зустрічаєтесь з чернівчанами саме як народний депутат ВРУ і з якими проблемами до вас йдуть чернівчани?

 Оксана Продан: як народний депутат я зустрічаюсь не тільки з чернівчанами, а з усіма в громадській приймальні, де люди записуються на прийом. Зазвичай це відбувається в приймальні на Банковій, коли записуються на прийом на Кличка. Там виділяється 4 години і записується понад 100 людей, ще ніколи не було менше. І тоді беруть народних депутатів в допомогу, які приймають громадян. Все інше – це просто спілкування, я разом з усіма ходжу в магазин, їжджу, спілкуюсь, я ніколи себе не відчуваю іншою,я така сама, як всі.

Ведуча: якими би ви хотіли бачити Чернівці після мерських виборів?

 Оксана Продан: після мерських виборів?

 Ведуча: тобто, щоб ви хотіли аби змінилось після мерських виборів у Чернівцях, які будуть, можливо, новою точкою відліку для міста?

 Оксана Продан: як мінімум, я б хотіла, щоб у Чернівцях міська рада, в першу чергу, розглядала питання соціального захисту і створення умов для кожного громадянина. Мені б дуже хотілось, щоб був успішним транспорт, бо я сама автомобіліст і для мене вантажні і пасажирські перевезення – це щось дуже близьке було і залишається. Я б хотіла, щоб кожен мешканець Чернівців відчував себе на будь-якій вулиці в будь-яких умовах завжди вдома – це безпека, це чистота, зручність послуг. Я хочу, щоб наше місто нашим і таке ….може львів’яни не дуже будуть задоволені, але для мене Чернівці на багато красивіші за Львів і я хочу, щоб всі це побачили.

 Інформаційний партнер програми „Суть речей” на радіо Станція 103.2 ФМ www.buknews.com.ua

1


КОМЕНТАРІ (2)

Оксана вас рассудит бог.Знаете почему вас ещё слушают, потому что умеете красиво своим голосом пройтись по ушам старых Черновицких бабушек .Поверте афёра здесь не пройдёт.

avatar

Человек

20 квітня 2014 10:13

http://f-lite.ru/lfp/s020.radikal.ru/i718/1404/94/c87741bc63ec.png/htm

avatar

!

03 травня 2014 02:15