Одиннадцять запитань Віталію Ткачуку

Одиннадцять запитань Віталію Ткачуку

22.05.2014, 01:05

1.Чому Ви вирішили стати міським головою Чернівців?

Тому що я народився і виріс у Чернівцях, хочу, щоб тут виросли мої діти. Я люблю Чернівці і вважаю, що це найкраще місто на землі. Чернівці повинні квітнути, розвиватись, бути безпечним та комфортним містом для місцевих жителів, а також привітним для гостей. І я готовий щодня працювати для досягнення цієї мети.

2. Назвіть три найбільші, на Ваш погляд, проблеми Чернівців.

Дороги, корупція, належне фінансування освіти і медцини.

3. Три перші Ваші кроки, якщо Ви переможете?

Звільнити всіх корупціонерів та замінити їх молодими спеціалістами, які працюватимуть на розвиток міста. Акумулюю максимум коштів на ремонт доріг, тротуарів, міжбудинкових проїздів і забезпечу їх ремонт під громадським контролем вуличних чи мікрорайонних комітетів. Забезпечу соціальні пакети пільг для пенсіонерів (знижки на ліки в комунальних аптеках, безкоштовний проїзд в громадському транспорті у будь-який час доби) й створю соціальні магазини, де надаватимуться 50% знижки на основні продукти харчування для пенсіонерів.

4. Назвіть три найголовніші, на Ваш погляд, реформи, яких потребують Чернівці.

Реформа житлово-комунального господарства із забороною підвищення цін на послуги ЖКГ, а також переглянути доцільність приватизації ЖРЕпів. Реформа забудови міста, а саме – усім черговикам потрібно протягом року виділити земельні ділянки для індивідуального будівництва. Забудовникам безкоштовно надати земельні ділянки з подальшим під’єднанням до всіх комунікацій в обмін малометражні квартири, які надаватимуться черговикам. Реформа щодо забезпечення комфортного проживання пенсіонерів, безкоштовний проїзд у громадському транспорті в будь-який час доби, знижки на ліки до 50% в комунальних лікувальних закладах, відкриття та будівництво соціальних магазинів для пенсіонерів та малозабезпечений верств населення, де б ціни на основні продукти харчування були з відчутними знижками. Створення клубу дозвілля для пенсіонерів.

5 – 6. Як наблизити міську владу до городян? І як Ви плануєте зробити міську владу ефективною?

У першу чергу мер має зрозуміти, що його громада обирає для того, щоб він служив їм. Вони його фактично беруть на роботу. Міському голові для того, щоб добре працювати та ефективно втілювати у життя бажані плани розвитку Чернівців беззаперечно потрібно налагоджувати з чернівчанами партнерські стосунки. Я щомісяця буду їздити в школи, садочки, лікувальні установи, на ринки, щоб безпосередньо бачити чим і як живуть дані галузі в місті. Ми повинні покинути погану забути звичку ставитись до міського голови, як до чиновника. Мер має стати другом для кожного городянина, щоб кожен міг в будь-який час або прийти до міського або зателефонувати йому. Тому маю намір двері в своєму кабінеті та кабінетів чиновників зробити з прозорого скла, щоб всі бачили чим займаються посадовці. Також встановити веб-камери у кабінетах всіх керівників з прямою трансляцією в Інтернеті.

7. Як побороти клановість у місцевій політиці Чернівців?

Дуже просто – діяти у рамках закону, прозоро та чесно. Останні події в країні показали яку вагу та силу має громада, тому вважаю, що до цього має безпосередньо долучатись і кожен з нас. Усім потрібно підвищувати рівень політичної культури, працювати над собою.
Фактично ці вибори мера – це боротьба двох бізнес-кланів, тому потрібно не допустити жодного представника з цих кланів на посаду міського голови. Люди мають проголосувати за нових, молодих людей, які не представляють інтереси жодних кланових угрупувань. Такою людиною є я.

8. Чи потрібні, на Вашу думку, районні ради в Чернівцях?

Ми зобов’язані розширити повноваження районних рад. Вкрай необхідно, щоб райради займалися не тільки сміттям, яке міська рада їм віддала, як брудну справу, натомість собі займається вирішенням економічних та земельних питань. Потрібно, щоб депутати районних рад безпосередньо контактували з городянами та вирішували всі потреби людей.

9. Чи потрібні, на Вашу думку, позачергові вибори до Чернівецької міської ради восени цього року?

Одним з перших моїх рішень це буде звернення до Верховної Ради про перевибори депутатів міської ради, тому що, на мою думку, деяким депутатам потрібно взагалі заборонити заходити в Ратушу. Тому – так, вибори потрібні. Владу, на моє переконання, потрібно перезавантажити не лише в Чернівцях, але й області та в державі. Маю на увазі і парламентські вибори. Втім, певних змін потребує і закон про обрання депутатів місцевих рад. Наприклад, я проти того, що депутати можуть обиратись лише від політичних партій. Переконаний, що громадські організації, об'єднання будинків, вулиць і мікрорайонів мають стати суб'єктами виборчого процесу.

10. Кого Ви бачите, в разі своєї перемоги, керівниками ЖКГ, економічного блоку, управління освіти, управління охорони здоров’я, Калинівського ринку, тепломережі, водоканалу?

Потрібно, щоб в керівництві були представники всіх мікрорайонів міста, при цьому професіонали і порядні люди. Ті, хто готовий швидко вчитись, оперативно реагувати на екстремальні ситуації, бути хорошими управлінцями та гнучкими менеджерами.

11. Чим Ви будете займатися, якщо не станете міським головою Чернівців?

За усіма нашими дослідженнями, перемагаю на виборах саме я, тому поки не думаю про інше. Нарешті люди зрозуміли, що потрібно давати дорогу молодим!

Інтерв'ю надано прес-службою кандидата на посаду Чернівецького міського голови Віталія Ткачука.

Опубліковано в газеті "ВЕРСІЇ"

1