«Обшукали всю бібліотеку»: у Чернівцях Румунський культурний центр заперечив свій стосунок до сепаратизму (ОНОВЛЕНО)

«Обшукали всю бібліотеку»: у Чернівцях Румунський культурний центр заперечив свій стосунок до сепаратизму (ОНОВЛЕНО)

12.06.2018, 12:47

Керівник Центру румунської культури імені Єудоксіу Гурмузакі Василь Терицану вважає, що співробітники Служби безпеки України 11 червня проводили обшуки в його закладі за поданням організації "Національний корпус".

Про це Терицану повідомив сьогодні у коментарі кореспонденту molbuk.ua

Він заперечив стосунок Центру до сепаратизму та повідомив подробиці учорашньої спецоперації силовиків.

Терицану зазначив, що обшуки тривали від 10.00 до 19.00, усього їх проводили 14 співробітників СБУ.

"Вони мали відповідні документи з суду на право проведення обшуку. Обшукали бібліотеку, по всіх кутках. Зняли з книжкового магазину деякі книги, документи. Забрали карти", - повідомив керівник румунського товариства.

Звинувачення правоохоронців щодо карти із зображенням Чернівецької області у складі так званої "Великої Румунії" Терицану прокоментував так:

"Цього року виповнюється 100 років від злуки румунських земель. Також Україна відзначає сто років від злуки українських земель. А їм не сподобалась карта 1918 року. І через ту карту зробили "шмон".

"Забрали багато книжок, газети, журнали, які я редагую. Забрали весь тираж, хоча могли взяти один екземпляр. Вантажили те все ящиками. Їм є що читати на цілий рік, але вона там нічого не знайдуть", - сказав Василь Терицану.

Водночас він заперечив, що його організація пропагує сепаратизм.

"Ніхто не пропагує, не популяризує зміну кордонів або сепаратизм", - сказав громадський діяч.

Він підозрює, що ці слідчі дії здійснювалися начебто за поданням місцевих націоналістичних організацій.

"Підозрюю в організації цієї операції "Національний корпус" - бо вони пікетували нас раніше. Тому що ті самі тези, якими звинувачували вони нас під час пікету, нам говорили учора й люди з СБУ. Якщо це не так, то хай нам доведуть, що це не за поданням ультра-націоналістичної організації", - сказав Терицану, додавши, що після відповіді від правоохоронців він планує звертатися із листами до європейських організацій.

"Ми не сепаратистська організація, у нас організація культурна. Вважаю, що людина повинна знати свою історію, свою культуру. Тому правда на нашому боці", - сказав Терицану.

Керівник громадської організації не бачить криміналу у діяльності ГО Василь Терицану, керівник ГО «Центру румунської культури ім. Євдоксія Гурмузакі» міста Чернівці також прокоментував Інформаційному агентству АСС інформацію СБУ про учорашні обшуки у приміщенні ГО.

«Працівники СБУ показали нам дозвіл суду на проведення обшуків. В нас вилучили літературу та іншу друковану продукцію, документи з бухгалтерії. До їхньої роботи претензій немає. Але вважаю, що Управління Служби безпеки України у Чернівецькій області виконує накази ультранаціоналістичних організацій. Я не вважаю нашу організацію винною у сепаратизмі, усі звинувачення - надумані », - зазначив В. Терицану.

Нагадаємо: учора, 11 червня, працівники Служби безпеки України проводили у Чернівцях слідчі дії в громадській організації, представники якої поширювали матеріали, що можуть містити заклики до порушення територіальної цілісності нашої держави.

У рамках кримінального провадження, відкритого за ч. 1 ст. 110 Кримінального кодексу України, перевіряються дані щодо представників організації, які під час публічного заходу в обласному центрі демонстрували картографічні зображення території Чернівецької області у складі так званої «Великої Румунії».

Співробітники СБ України встановили, що надруковані карти виготовлені для пропаганди «святкування» на території України 100-річчя створення «Великої Румунії».

Центр румунської культури запрацював у Чернівцях на вулиці Кобилянської у 2015 році. Центр зорганізував свою роботу у напрямку підтримки школи та освіти, румунської культури та літератури.

Чернівецький політолог Олексій Кандюк каже: поки рано стверджувати, чи є склад злочину у діях громадської організації, цим займатимуться правоохоронці.

«У цій історії є декілька моментів. Перший – СБУ змушена діяти жорстко в умовах військового конфлікту з Росією. Другий момент - коментувати дії СБУ поки що складно, бо офіційно оприлюднена карта не свідчить про якісь надто серйозні речі. Чи були прояви сепаратизму, стане зрозуміло вже за результатами обшуків та розслідування. Зрозуміло лише одне: прояви сепаратизму на Закарпатті та Буковині не мають такого характеру як на Сході. І такими ніколи не будуть, бо наші сусіди – ані Угорщина, Польща чи Румунія не такого формату, і не можуть діяти, як Росія «, - каже О. Кандюк.

ДОВІДКОВО:

Що таке «Велика Румунія» і яку загрозу ця ідея несе для Чернівецької області, - точка зору

Історик та політолог Ігор Буркут пояснив, що таке ідея "Великої Румунії", яку за ІНФОРМАЦІЄЮ  СБУ, в Чернівцях пропагувала одна з громадських організацій, та яку загрозу для Чернівецької області ця ідея несе.
Що таке «Велика Румунія» і яку загрозу ця ідея несе для Чернівецької області, - точка зору

Що таке "Велика Румунія"?

"Велика Румунія" була утворена в результаті Першої світової війни, коли восени 1918 року румунські війська зайняли дуже великі території, що раніше належали Австро-Угорщині, Російській імперії та невелику територію – Болгарії. "Велика Румунія" мала земель удвічі більше, ніж Румунське королівство до початку Першої світової війни. До складу цієї держави було включено як території, на яких проживали етнічні румуни, так і території зі змішаним населенням. 

Зокрема, до них належала Буковина, південь якої переважно заселений румунами, а північ – українцями; Бессарабія, де проживають представники різних національностей: північ Бессарабії (Хотинський повіт Бессарабської губернії – нині це чотири райони Чернівецької області) – переважно українське населення; Трансільванія, яка колись належала Угорщині – там змішане румуно-угорське населення, а також чимало німців проживало; Банат – там і німецьке, і сербське, і угорське населення було. Було створено таку державу, яка об’єднала зовсім різні землі. І тут постало питання: що ж буде об’єднувати таких різних людей з різною історією, з різними мовами і культурами? Бухарест вирішив провести швидку насильницьку румунізацію – з тим, щоби швидко асимілювати всіх, перетворивши їх на румунів.  

В результаті такої політики не румунське населення цих територій було у переважній більшості налаштоване проти самої Румунії. Старші буковинці чудово пам’ятають, що тоді відбувалося, коли всі мусили з першого класу розмовляти румунською мовою, не знаючи її.

"Велика Румунія" проіснувала до 1940 року. 28 червня Радянський Союз ввів свої війська на північ Буковини та в Бессарабію, забрав усі ці території. Цим скористались Угорщина, яка забрала значну частину Трансільванії, та Болгарія, яка забрала Добруджу. Внаслідок цього "Велика Румунія" припинила своє існування. 

Щоб її відновити, румунський маршал Іон Антонеску втягнув Румунське королівство у війну проти Радянського Союзу на боці нацистської Німеччини. В результаті Румунія зазнала поразки, і ідею відродження "Великої Румунії" довелося надовго поховати. 

Тут ще один момент: у Румунії нині піднімають на щит маршала Антонеску, представляючи його борцем за повернення румунських територій. Ну як його оцінювати? Коли Одесу під час війни зі згоди Гітлера долучили до Румунії, Антонеску туди приїхав і, виступаючи, заявив, що треба там всіх євреїв знищити, а українців виселити.

Яку загрозу несе ідея "Великої Румунії" для Чернівецької області?

Якщо виступають за відродження "Великої Румунії" - це означає ліквідацію Чернівецької області, значної частини Одеської області (тієї, яка раніше називалась Ізмаїльською), всієї Республіки Молдова та їхнє долучення до Румунії.

***

Раніше повідомлялося, що у рамках кримінального провадження, відкритого за ч. 1 ст. 110 Кримінального кодексу України, перевіряються дані щодо представників організації, які під час публічного заходу в обласному центрі демонстрували картографічні зображення території Чернівецької області у складі так званої "Великої Румунії". 

Джерело: molbuk.ua та http://acc.cv.ua/ 

1


КОМЕНТАРІ (4)

Сесього Тіріцану я давно переселив би у Клуж!

avatar

Мигай

12 червня 2018 18:49

Румунський націоналіст лякає Європу українськими ультранаціоналістами в той час, як російські спецслужби лякають Європу антисемітизмом українських націоналістичних організацій. На жаль, є кореляція в гіперболізації.

Пане Василю, поки що СБУ не підпорядковується Національному Корпусу. Дякуйте Богові, що прийшли хлопці з СБУ, а не з Національного Корпусу, і бережіть здоров'я.

 

avatar

В. Козьмик

13 червня 2018 07:01

еого ви там пужаете пане козьмик ...ваш нац.корп.карикатура 

avatar

рихтер

13 червня 2018 19:57

держава махновщина та козьмика

avatar

рихтер

13 червня 2018 19:59