Обмеження не для всіх: хто у Чернівцях порушує протиепідемічні вимоги?

Обмеження не для всіх: хто у Чернівцях порушує протиепідемічні вимоги?

06.11.2020, 19:43

Згідно рішення комісії з ТЕБ та НС у містах, які віднесені до «червоного» рівня епідемічної небезпеки поширення COVID-19, обмежили роботу закладів громадського харчування до 18 години. 

Більшість закладів у Чернівцях з розумінням віднеслися до небезпеки поширення коронавірусу і нових карантинних обмежень. Проте зачинилися далеко не усі заклади. Попри заборону ресторани мережі «Гойра Груп» продовжили працювати, а охоронці не пускали контролерів на перевірки. 

Так, днями працівники поліції та представники Держпродспоживслужби здійснювали моніторингові перевірки по дотриманню карантинних обмежень закладами громадського харчування у центрі міста на вулиці Кобилянській, де розташована найбільша кількість кафе та ресторанів. Після 18 години зачинилися усі заклади окрім ресторану «Панська гуральня», який пов’язують з кандидатом у мери Романом Клічуком. Заклад продовжив роботу після 18 години, в ньому були відвідувачі, але знаючи про перевірки вхідні двері зачинили, а охорона не допускала до перевірки. 

«Ми у мобільній групі працюємо щодо дотримання карантинних вимог закладами громадського харчування. Там люди є. Ми пояснили, але нас не впустили. Сьогодні вперше таке», - розповіла головна спеціалістка ЧМУ Головного управління Держпродспоживслужби Півонія Ясінська.

Здавалося б саме Роман Клічук, як законослухняний і чесний політик, яким його позиціонують, мав би перший показати приклад дотримання карантинних обмежень. Але натоміть його заклади не виконали рішення обласної комісії з ТЕБ та НС. Не дотримуються карантинних обмежень і в інших закладах, які пов’язують із Романом Клічуком. Так, досить легко телефоном можна замовити столик на 18.30 у Гойрі на Парковому проїзді.

Поки більшість рестораторів дотримуються карантинного режиму, та думають, як компенсувати збитки, іншим  підприємцям, вочевидь байдуже, як на правила, так і на поширення інфекції.

Володимир Николайчук, адміністратор  кав’ярні «Grand cafe», розповідає, що раніше заклад працював до 22:00, нині ж дотримуються правил та змінили робочій графік.

«Наш заклад працює з 8 години ранку по 6 вечора. Чого одні заклади працюють до 12 ночі, до часу, а деякі до 18, я не знаю», - обурюється пан Володимир.

І хоч його заклад дотримується карантинних обмежень, рішення комісії з ТЕБ та НС він також замуджує.

«Чому заклади працюють до 6, а не до 10, я не думаю, що вірус після 6 години вже починає виходити на вулицю чи ще щось. Заразитись можна також і громадському транспорті і на вулиці… чому саме заклади громадського харчування, не знаю з яких це причин», - зазначив працівник кав’ярні.

Власник ще одного закладу також невдоволений новими карантинними обмеженнями, через що зазнає збитків, але законів дотримується.

«Зараз газ підняли, світло підняли, податки підняли, обмеження у всьому, а податки по повній програмі, а за що платити податки? Просто знищити нас треба. Чому хтось працює хтось не працює?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перукарні не забороняють, а ресторани — цапи-відбувайли: у Чернівцях підприємці проти рейдів поліції

Так, терпимо значні збитки, адже вечірній час – найбільш прибутковий, але ігнорувати закон не можу»,- розповів пан Василь, власник закладу з популярним літнім майданчиком.

Поліцейські щодо одного працюючого закладу склали протокол про порушення за статтею 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за яке передбачений штраф до 34 тисяч гривень.

«Створено близько 30 мобільних груп, які перевіряють дотримання карантинних вимог суб’єктами господарювання. Поліція Буковини звертається до всіх громадян дотримуватись карантинних вимог, задля зменшення поширення коронавірусної інфекції», - наголосив заступник начальника Управління превентивної діяльності ГУНП в Чернівецькій області Віктор Патарак.

Джерело: ТВА

 

1