Облгази Фірташа викрили на розкраданні державного блакитного палива на мільярди гривень

Облгази Фірташа викрили на розкраданні державного блакитного палива на мільярди гривень

18.03.2023, 18:28

Правоохоронці провели обшуки у 16 облгазах та ліквідували масштабну схему присвоєння газу із системи НАК «Нафтогаз України».

Про це у п'ятницю, 17 березня, повідомили у пресслужбі СБУ.

До організації незаконної діяльності причетні менеджери 16 регіональних газових підприємств, пов'язаних із одним із українських олігархів. Напередодні ЗМІ повідомляли, що йдеться про газорозподільні компанії Дмитра Фірташа.

За даними правоохоронців, схема полягала в наступному: чиновники нібито платили за «блакитне паливо» приватним підконтрольним компаніям, але насправді не отримували газу від них. Фактично вони здійснювали несанкціонований відбір газу, який належав державі.

Тільки у 2021 році через ці дії держбюджет недоотримав 3,5 млрд гривень.

Крім того, У СБУ припускають, що керівництво могло вивести частину коштів, які належали облгазам, на рахунки афілійованих комерційних структур.

«Облгази отримували сплату за тарифами від споживачів, але отримані гроші перераховувалися підконтрольним структурам для виведення в тінь. При цьому облгази продовжували використовувати запаси держави, тим самим підвищуючи заборгованість перед Нафтогазом», – повідомили правоохоронці.

Надалі організатори схеми намагалися штучно списати заборгованість за рахунок бюджетних коштів. Правоохоронці зазначили, що цю схему також було ліквідовано.

«У двох регіонах керівництво газорозподільними компаніями повернуто державним представникам», – наголосили у СБУ.

Про обшуки у компаніях Фірташа стало відомо 17 березня. Вони пройшли у Києві, Львові, Рівному, Вінниці, Харкові, Закарпатті, Івано-Франківську та інших офісах «Регіональної газової компанії».

Раніше повідомлялося, що суд заарештував і передав в управління АРМА низку облгазів групи олігарха Фірташа.

1