Обкладення податком банківських вкладів, економія на автомобілях чиновників –  популістські рішення уряду,а реальну економію дасть тільки списання зовнішнього боргу, - А.Новак у Чернівцях

Обкладення податком банківських вкладів, економія на автомобілях чиновників – популістські рішення уряду,а реальну економію дасть тільки списання зовнішнього боргу, - А.Новак у Чернівцях

25.03.2014, 22:28

Політична боротьба, військова інтервенція Росії та фінансова скрута. Усі ці чинники потрібно використати, щоб зменшити державний борг України, вважає кандидат економічних наук Андрій Новак, повідомляє "Місцевий час Чернівці". 24 березня у Чернівці приїхав відомий економічний експерт Андрій Новак. 

Весь світ нині спостерігає за подіями, що відбуваються в Україні. Більшість країн цивілізованого світу не тільки співчувають нам, але й готові допомогти. Суми кредитів для порятунку української економіки, про які говорять в Євросоюзі, Америці та Японії, щодня збільшуються. Проте, чи зуміють нові урядовці правильно скористатися цією ситуацією? Нині у багатьох експертів є сумніви.

Становищем України вже скористалися навіть іноземні інтервенти. А ось Уряд продовжує мовчати, хоча вже давно міг звернутися до Британського та Паризького Клубів, аби українцям, зважаючи на всі обставини, списали зовнішній борг. Тим паче, що такі прецеденти вже були з Польщею та Грецією. Свого часу міжнародні кредитори пробачили їм від 50 до 85 відсотків зовнішнього боргу.

Нові ж ініціативи сьогоднішніх урядовців, як от обкладення податком банківських вкладів та економія на автомобілях чиновників – це лише популістські рішення, вважає Андрій Новак. Бо реальної економії вони не дадуть. А от списання зовнішнього боргу для української економіки може стати дійсно панацеєю. Проте, це наразі поки що чомусь не цікавить нову українську владу.

Списаний зовнішній борг за Новаком – це потрійний економічний ефект. Бо усі зекономлені кошти залишаться в державному бюджеті. Серед факторів, що гальмують розвиток економіки, науковець називає насамперед прогалини в роботі урядовців.

Людмила Ремез

Фахівець провів лекцію для студентів та всіх охочих лекцію на тему "Що буде з економікою України" у 14 корпусі Чернівецького національного університету.

А. Новак акцентував увагу на тому, що Україні потрібно домагатися списання державного боргу.

– Прохання про списання бодай частини державного боргу України є до двох організацій – Паризького клубу кредиторів (об’єднує 19 урядів найкрупніших економік світу) і Лондонського клубу кредиторів (це близько 1000 банків-кредиторів з усього світу). Звичайно, що не йде мова про 100-відсоткове списання, але, вважаю, маємо базуватись і аргументувати на двох найбільш реальних прикладах: 1991 року 50% державного боргу списали Польщі (для полегшення переходу на ринкову економіку) і порівняно нещодавно у Греції було списано 85% боргу (для виправлення фінансового стану), - вважає економіст.

Нагадаємо, Андрій Новак – кандидат економічних наук, отримав українську і канадську економічну освіту. Провів велике міжсистемне наукове дисертаційне дослідження "Взаємозв’язок податково-бюджетних та грошово-кредитних важелів в політиці економічного зростання України" і успішно захистив його в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка. Опублікував більше 120 наукових економічних статей.

Практичний досвід – від роботи в крупних українських компаніях, консультування українських політичних партій і політиків, до функцій радника Прем’єр-Міністра України. Голова Комітету економістів України.

За матеріалами www.bukodtrk.gov.ua, bukpravda.cv.ua, molbuk.ua, vidido.ua

1