Новий Кримінально-процесуальний кодекс захистить владу, а не народ

Новий Кримінально-процесуальний кодекс захистить владу, а не народ

14.02.2012, 17:38

Україна давно очікує на цивілізований Кримінально-процесуальний кодекс (КПК), адже жити за радянським документом, ухваленим 1960 року, в демократичній країні неможливо. Минулого четверга Верховна Рада нарешті проголосувала в першому читанні за новий проект КПК. Утім, на жаль, він не вирішує нагальних проблем галузі, а спрямований передусім на посилення репресивного тиску на громадян.

Відкинувши альтернативні законопроекти, провладна більшість взяла до роботи документ, напрацьований в адміністрації президента. Уже за місяць депутати обіцяють остаточно ухвалити новий кодекс. Такий поспіх викликає занепокоєння у правників, адже документ, що має кілька сотень сторінок, потребує широкої суспільної дискусії. Зрозуміло, що її ніхто навіть не ініціював.

Що маємо?

– Цей кодекс передбачає створення під президентом України Януковичем справжнього НКВС, – заявив під час розгляду документа у ВР лідер «Фронту Змін» Арсеній Яценюк. – Навіть більшовики не здогадувалися, що президент може отримати контроль над всією країною завдяки новій узурпаторській службі у вигляді СБУ. До її компетенції додатково передається 76 видів злочину.

За словами Яценюка, новий КПК знищує незалежність слідчих, руйнує судову й кримінальну системи країни. «Прокурор матиме право давати прямі вказівки слідчому. Якщо ж той не виконає вказівок, то нестиме кримінальну відповідальність», – пояснив лідер «Фронту Змін».

Серед позитивів нового КПК адміністрація президента називає запровадження судів присяжних. Опозиція скептично ставиться до владної новації. «Ви переплутали, – сказав, звертаючись до розробників законопроекту, Яценюк, який має диплом правознавця. – Ви злили радянський інститут народних засідателів із класичним інститутом присяжних і чомусь записали тільки трьох присяжних. Розумію чому: вам трьох легше залякати, ніж вісьмох».

Критикуючи президентський законопроект, лідер «Фронту Змін» запропонував власне бачення реформи. На його думку, насамперед слід відновити компетенцію Верховного суду, позбавити прокуратуру права впливати на слідство. Яценюк вважає, що судді не можуть затверджуватися президентом, адже це зробить їх залежними від однієї особи в країні. Президент також не повинен мати права самостійно призначати голову СБУ.

Тож із прийняттям нового Кримінально-процесуального кодексу буде зроблено ще один крок до узурпації влади в руках президента. І якщо ця влада буде використана злочинно – президент має нести відповідальність.

Такий механізм повинен бути передбачений інститутом імпічменту, що діє у всіх демократичних державах. «Якщо президент Янукович не боїться парламенту і не боїться власного народу, то він повинен сам визначити законопроект про порядок імпічменту як невідкладний і внести його до парламенту», – зазначив Арсеній Яценюк, який торік зареєстрував такий законопроект.

Документ, розроблений лідером «Фронту Змін», передбачає, що ініціювати імпічмент можуть 90 народних депутатів (1/5 від конституційного складу парламенту); факт державної зради чи іншого злочину президента розслідуватиме спеціальна тимчасова слідча комісія.

Провладна більшість у парламенті відмовилася навіть включити до порядку денного цей законопроект. Проте опозиція вже заявила: закон про імпічмент буде одним із перших, який ухвалить демократична більшість у новому складі ВР після виборів 2012 року.

Юстина Правова