Нову газову трубу у Чернівцях депутати міськради віддали Фірташу?

Нову газову трубу у Чернівцях депутати міськради віддали Фірташу?

08.12.2011, 19:20

Газопровід від села Топорівці Новоселицького раойну до міста Чернівці довжиною 3,5 кілометра безоплатно передали на баланс і обслуговування публічному акціонерному товариству «Чернівцігаз». Таке рішення ухвалили депутати Чернівецької міської ради на позачерговій сесії восьмого грудня.

Вартість газопроводу — понад вісім мільйонів гривень.

Секретар Чренівецької міської ради Віталій Михайлішин пояснив, що газопровід від територілаьної громади міста передають на баланс приватної структури тому, що місто не має змоги обслуговувати даний об`єкт. Також чиновник повідомив, що газопровід будували не за кошти державногно бюджету, а за спонсорські. Щоправда, хто є спонсором будівництва не знають навіть депутати.

- Якщо є спонсор, який готовий побудувати газопровід, то нехай будує на замовлення ПАТ «Чернівцігаз», - каже голова фракції «Фронт змін» Олексій Каспрук. - Замовником будівництва виступила міська рада. Будівництво було профінансовано невідомим спонсором. Але якщо будівництво було профінансовано державним підприємством «Укргазвидобування», то це державні кошти. Тепер об`єкт передано для роботи привтаній компанії.

Джерело: molbuk.ua

Коментар "BukNEWS". Раніше з цього приводу ми вже писали "вкладаючи гроші в мережі – держава, чи, за визначенням губернатора краю Михайла Папієва, "добрі люди" насправді нічим не ризикують. Навпаки, за будь-яких розкладів "добрі люди" залишаться у виграші. Адже вкладаючи дещицю у підвідні газопроводи, натомість отримують можливість контролювати нові сегменти ринку. А це не тільки плата за той самий газ, але й кошти за його транспортування, видачу технічних умов, погодження проектної документації, розробку проектної документації, врізки тощо. Врешті, про фактичний контроль над розподільними мережами, які безплатно переходять їм у руки, теж забувати не варто".

Під час урочистого введення в експлуатацію газопроводу-відводу високого тиску від газорозподільної станції в селі Топорівці Новоселицького району до міста Чернівці журналісти цікавилися за які кошти об'єкт будували, а відтак кому він належатиме.

"Те, що не робилося роками – зроблено сьогодні. Незважаючи на деякі заклики тих людей, які закликають до чогось – ми робимо. В цьому є різниця між нами та іншими. І коли говорять, що влада не працює – оце є показник того, що влада працює. В новозбудований підвідний газопровід від Топорівки до Чернівців вкладено 21 мільйон. Це кошти державної компанії "Укргазвидобування". За ці кошти був побудований газопровід... На балансі він буде у міста. В комунальній власності? Так, - відповів на уточнююче питання генеральний директор компанії “Укргазвидобування” Міненерговугілля Юрій Борисов.

Водночас, як повідомив журналістам секретар Чернівецької міської ради, в.о. мера Чернівців Віталій Михайлішин місто, швидше за все, передасть газогін для спеціалізованого обслуговування фахівцям ПАТ "Чернівцігаз". Питання чому газогін, збудований за кошти державної компанії “Укргазвидобування”, в чому запевнив присутній на відкритті керівник компанії Юрій Борисов, має перейти в обслуговування приватному підприємству "Чернівцігаз" навряд чи навіть з натяжкою можна віднести до розряду риторичних.

Прямої ж відповіді на запитання, хто є власником контрольного пакету акцій ПАТ "Чернівцігаз", секретар міської ради, в.о. мера Чернівців Віталій Михайлішин уникнув.

Приблизно 57 відсотків акцій ПАТ "Чернівцігаз" перебувають у приватних руках. "Нафтогазу" тут нині належить заледве 20,39 відсотків акцій. А після нещодавнього рішення уряду Миколи Азарова продати держпакети акцій газорозподільних підприємств, там де держава через "Нафтогаз" контролює менше 25% (блокуючий пакет), у ПАТ "Чернівцігаз" навіть державного духу не лишиться. (Постанова №1053 від 10 жовтня 2011 року). Згідно з повідомленнями центральних ЗМІ, власником контрольного пакета акцій ПАТ «Чернівцігаз» вже зараз може бути бізнесмен Дмитро Фірташ, який 2007 року придбав його у іншого бізнесмена Олега Бахматюка. Подейкують, під тиском нинішнього міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Бойка. І хоча сам Бахматюк прямо це не підтверджує, сумніви для роздумів залишає. "Всі кажуть, що ви Фірташу їх продали", - запитали у жовтні 2011 року у Олега Бахматюка журналісти "Української правди". "Якщо кажуть, то, може, й правда? Бог його знає...", - відповів на це він.



КОМЕНТАРІ (1)

Хто не бачив, то включіть в інтерактивному телебаченні запис цієї сесії. Висновок один. Можно бути бездарним, тупим, нездатним, але таким, як на цій сесії був черговий раз махайлішин - то це вже "кінець світу". Дійсно, що він, мабуть, закінчував школу для розумово відсталих. Оце і є кандидат в мери від бандюків. Це бля "вообше".

avatar

Юрій

09 грудня 2011 09:03