«Ревізоримо» Meridian Czernowitz

«Ревізоримо» Meridian Czernowitz

12.09.2016, 22:56

Чернівці відфестивалили: з 9 по 11 вересня тривав MERIDIAN CZERNOWITZ. Міжнародний поетичний фестиваль проходив уже всьоме, тож здивувати вибагливу публіку (особливо чернівецьку, а не гостей міста) було не так просто. Отож, MERIDIAN CZERNOWITZ очима «хазяїв» та «гостей».

«МЕРИДІАНЦІ» ЗІ СТАЖЕМ

Чудеса техніки

Мабуть, першим, що кидається в очі, – фестиваль «апнувся» у технічному плані. Для іноземців були підготовлені навушники, через які звучав синхронний переклад: економія часу та підвищення рецепції. А для когось це діяло, як снодійне – одягнув навушники, і слухаєш «колискову» в дуеті Андруховича та перекладача. Під час «Параду поетів» на сцені чернівецького театру переклад транслювався за допомогою проектора.

Традиції – наше все

Щороку організатори обирають нові цікаві локації, але традиційні відкриття фестивалю у Мармуровій залі ЧНУ ім. Юрія Федьковича та поетичні читання на Єврейському кладовищі (вул. Зелена) – це дві пузаті вишеньки на тортику «Меридіану». А от концерт єврейської музики, безперечно, – «шоколадний шоколад у шоколаді». Керівник оркестру Лев Фельдман по праву отримав найбільше оплесків та «на бісів» серед усіх учасників фестивалю.

Новинки

Цьогорічний «Меридіан» дивував виставкою графіки Олександра Ройтбурда, оновленим Літературним целанівським центром та презентаціями нових книг («Тамплієри» Сергія Жадана та «Кімната для печалі» Андрія Любки).

foto-2

А Померанцев де?

Раніше, перед кожним дійством, Святослав Ігорович виголошував «вступне» слово. Жартів президента завжди чекають, як подаруночків до Миколая. Цього ж року, «словесних презентів» було обмаль.

«Маловато будет!»

Цьогоріч різноманіття мов та країн учасників було дещо меншим у порівнянні із попередніми роками. Хотілося би ще «напитися» поезією Польщі, Данії, Франції та, прости Боже, Росії. Проте, цього року можна було насолодитися віршами ізраїльських поетів – Ронні Сомека та Аді Кессар. Бачили би ви, як кайфували деякі гості, коли чули рідну мову у приміщенні головної синагоги Буковини.

«Маловато будет! 2»

Не було на фестивалі знову ж таки «традиційних» Олександра Бойченка, Юрія Іздрика, Ірени Карпи, Катерини Бабкіної, Дмитра Лазуткіна, подружжя Херсонських. А найбільше усі тужили за Нільсеном із Данії. Епатажний митець-метелик сильно запав у душу чернівчанам – можливо, варто його очікувати наступного року? Не було і «молодіжної сцени».

foto-3

 

ПІДСЛУХАНО: ГОСТІ ФЕСТИВАЛЮ

Багато-багато-багато

На сьомому «MERIDIAN CZERNOWITZ» було дуже багато відвідувачів: на деяких локаціях люди навіть не мали змоги пройти всередину (як от на презентації «Тамплієрів» Жадана у костелі Пречистого Серця Ісуса чи поетичних читаннях ізраїльських поетів у головній синагозі Буковини). До того ж, більша частина відвідувачів – не місцеві та приїхали до Чернівців спеціально на фестиваль.

Прекрасно! Wunderschön! Beautiful!

Чернівці – історично полікультурне місто. Але під час «Меридіану» кількість іноземців просто зашкалює. Приємно бачити і чути, з яким захопленням інтуристи сприймають фестиваль та наше місто загалом. Великі, як по 5 копійок, очі в них були не лише від краси архітектури, а й від стихійного ринку на вулиці Руській та «особливого інтер’єру» Сорбонни.

«У вас так чисто!»

Так говорили про Чернівці гості із інших міст України. Новий знайомий –Сергій із Луцька – був  у захваті від великої кількості сміттєвих баків (великої кількості, Карл!). «У вас чистенько навіть біля місць продажу фастфуду – я шокована», – почула я біля «нічника».

foto-4

Мовний бар’єр – ні, не чули!

Проблем зі спілкуванням не було: знову ж таки, чудо техніки – навушники, в яких звучав синхронний переклад; велика кількість волонтерів-перекладачів; та і більшість гостей фестивалю «шпрехало дойч», «спікало інгліш» чи «парле франсе». До речі, говорили чернівчани з іноземцями не лише про високу поезію, а й на політичні чи побутові теми. Як от, одна «типова буковинка» (кароока, русоволоса, що «ніц не годна вже від жари») пояснювала «типовій шведці» (синьоока, блондинка, з веснянками, у кедах замість високих підборів) майже чистою англійською: «Ін Юкрейн зарплата маленька, енд прайс – високі».

Мертвим не потрібні шурупи

Єврейським кладовищем захоплювались усі: попри те, що це місце сакральне, деякою мірою моторошне, – воно красиве та пашіє історією. Здається, «меридіанівці» більше часу розглядали старовинні склепи та стели, аніж слухали поезію на цій локації. Деякі надгробки «поїло» часом, іншим же «допомогли» сучасники – ну вкрай потрібно було повикручувати гвинтики із табличок.

Фонтани повні

Кинути у воду монетку, щоб повернутися, – справа обов’язкова. Міжнародний поетичний фестиваль MERIDIAN CZERNOWITZ – це вже візитівка Чернівців. Багато людей обіцяли приїхати і наступного року. Ну, що ж, «меридіанівці», see you later!

foto-5

 Наталія Матюшина, «Думай»

 Фото: з офіційної сторінки спільноти «Meridian Czernowitz»https://www.facebook.com/meridiancz/?=story

Джерело: http://dumaj.cv.ua/ua/revizorymo-meridian-czernowitz/

КОМЕНТАР:

Чернівці будуть фінансово підтримувати всі фестивалі, які відбуваються у місті і популяризують його. Про це на брифінгу повідомив міський голова Олексій Каспрук. 

- Meridian Czernowitz - це одна з візитівок нашого міста і ми підтримали фестиваль фінансово (виділили 300 тисяч гривень – molbuk.ua). Але організаторам ще потрібно буде надати підтверджувальні документи, щоб отримати фінансування, - сказав мер. - Ми вирішили фінансово підтримувати всі фестивалі, всі публічні заходи, які довели свою спроможність створювати гарний настрій, популяризувати Чернівці, залучати в місто туристів. Це і Меридіан Черновіц, і Маланка-фест, День вуличної музики та багато інших заходів, які ініціювали чернівчани. Але ми ставимо завдання, щоб внесок міста не був більшим за 20-25%, щоб був стимул для організаторів залучати спонсорів і меценатів. Ми буде допомагати з бюджету, бо розуміємо, що кошти повертаються у місто – від туристів, які зупинялися в Чернівцях, обідали-снідали-вечеряли в Чернівцях, купували літературу і сувеніри і рознесуть славу про наше місто серед своїх друзів. 

 

1