Небайдужі хотинчани врятували від закриття лазню у своєму районному центрі: сьогодні урочисте відкриття закладу

Небайдужі хотинчани врятували від закриття лазню у своєму районному центрі: сьогодні урочисте відкриття закладу

15.12.2018, 10:57

Здавалося, ну що тут такого, відновлює роботу лазня в районному центрі! Велике діло! Але насправді, велике. Лазня, поряд з музеями, кафе з якісною їжею, готелями, необхідні інфраструктурні об’єкти в місті. Вони підвищують статус міста, збільшують його привабливість. 

Місяць тому до громадського активіста Віталія Криворучка звернулися жителі міста Хотин з приводу закриття Хотинської лазні. Після втручання громади роботу лазні вдалося відстояти. Цієї суботи Хотинська лазня відкривається. 15 грудня, починаючи з 14-00 год хотинчани, або ті, хто проживають в найближчих селах, зможуть її відвідати, причому вартість лазні залишається незмінною – 50 грн. 

- Я нічого наперед не міг сказати, адже не знав, хто і на яких умовах проводив обслуговування населення в лазні за весь період її існування. Я тільки пообіцяв, що добросовісно розберуся, і в разі, якщо буде юридична або організаційна можливість, посприяю відновленню роботи лазні, - розповів Віталій Криворучко. - Взявшись за лазню, я хотів показати, що може зробити група активних людей! Коли люди об’єднуються заради хорошої справи, ця справа буде обов’язково вирішена. Я бачив в очах деяких людей недовіру, а то й хтось прямо говорив: «З цього нічого не вийде». В наш час недовіра до всіх і до всього – дуже велика. 

- З питанням лазні прийщлося вийти за межі Хотина і району. Питання стояло в дровах по дешевій ціні та воді, за яку власник Іван Бейчук сплачує чималі кошти як підприємець. Як і в кожній справі є ті, які хотіли допомогти, та ті, які нічого не хотіли зробити. В Хотинську міську раду, безпосередньо до М.Головльова, ми в усній та письмовій формі стукали багато разів. Але туди, стукай-не стукай, як горохом об стінку. Людина не розуміє, що кожен працюючий об’єкт інфраструктури в нашому місті, - це нові робочі місця, це кращий рівень обслуговування, як жителів міста, так і гостей. Тому для нього в мене хороших слів не має, - продовжує Віталій Криворучко. 

- І навпаки, дуже швидко відкликнувся на заяву жителів Хотинщини голова Хотинської райдержадміністрації Петро Допіряк. Він тримав на контролі це питання до тих пір, поки не було дотримано всіх домовленостей. І за це йому наша подяка від всього колективу. Щира подяка також заступнику Чернівецької ОДА Заячуку Мирославу Дмитровичу за оперативне реагування та в.о. начальника ДП «Хотинське лісове господарство» Одажію О.П., що за 15 хв. все обговорив і одразу оформив потрібні документи. Ну і сказав, як відрубав лісничий Хотинського лісгоспу Кучер Віктор Миколайович.

- Коли в четвер була справжня завірюха, а на четвер ми домовилися завезти дрова, все було організовано і доставлено так, як ми домовилися. За дрова ми договорилися таким чином, що вистачить їх, приблизно на півроку. Щоб підприємець не думав, закриється він на наступному тижні, чи ні, а думав про покращення умов обслуговування людей, щоб було тепло всередині лазні, комфортно в парній. Щоб баня стала місцем відпочинку та покращення здоров’я і, якщо хочете, покращенням життя. 

- Обговорили з Іваном Бейчуком (батьком) та Валентином Бейчуком (сином) подальші перспективи розвитку лазні. Люди хочуть працювати на благо хотинчан, батько передає справу сину. Адже в бані зроблений такий капітальний ремонт, що не в кожному обласному центрі побачиш. Є фонтан, гарна роздягальня, декоративні душові та ін. Видно, що вони дуже постарались, щоб все було на високому рівні.

- Майбутнім важливим кроком в наступному році має бути будівництво басейну. Де б, крім дорослих, могли також плавати діти з обмеженими можливостями. У світі дуже широкі фінансові можливості для будівництва басейну в туристичному місті, особливо на базі діючого об’єкта. Тому ми підшукаємо такий вид фінансування, який би передбачав частину безповоротної фінансової допомоги. 

- Я вважаю, що відновлення роботи лазні є символічним. Розвиток Хотина починається. В нашому місті є чимало підприємців, які мають всі шанси потужно працювати та розвивати місто. Але вони трохи не дотягують до повноцінної діяльності з різних причин: фінансової, інформаційної, партнерської. Саме над цим повинна працювати місцева влада: дати людям дорогу для їх розвитку, а заодно і розвитку місту. Але для цього потрібно мати бажання і знати як це організувати. Одних слів і обіцянок, замало. Я стверджую: якщо група активних людей береться за справу, справа буде зроблена. Лазня працює. Підтримайте наших хотинських підприємців та приходьте до нашої лазні, - закликав Віталій Криворучко. 

1