«Не будете отримувати по сто тисяч зарплати, не будете наживатися на громадах»: нардеп заперечив, що орендна плата за газові мережі може лягти на плечі чернівчан

«Не будете отримувати по сто тисяч зарплати, не будете наживатися на громадах»: нардеп заперечив, що орендна плата за газові мережі може лягти на плечі чернівчан

29.05.2017, 17:39

У Чернівецькій міській раді під головуванням заступника міського голови Володимира Середюка  відбулося засідання робочої групи щодо підготовки до розгляду петиції про повернення Чернівецькій громаді другої нитки газогону. Зміст петиції, яку підтримала необхідна кількість громадян, представив її автор – народний депутат України Максим Бурбак.

Народний депутат України Максим Бурбак категорично спростував інформацію про те, нібито запровадження орендної плати за газові мережі може лягти на плечі чернівчан. Про це під час обговорення даного питання, зокрема, заявив представник «Чернівцігазу» А.Семенович.

Максим Бурбак пояснив, що «Чернівцігаз» не будував мережу, про яку йдеться, а отримав її безкоштовно.

- Купіть трубу у громади! Все інше – це чиста маніпуляція. Це те, що Віктор Горда пише у численних листах до різних інстанцій. Розумію, що ви змушені захищати інтереси своїх власників – Фірташа й Льовочкіна. Щодо методології встановлення тарифу на газ для населення. Дайте відповідь на питання, хто встановлює в Україні тарифи? Правильно, НКРЕКП! А ви тільки виконуєте рішення комісії. В Україні встановлено граничний тариф на газ! Крапка! Потрібно буде ще раз запрошувати голову НКРЕКП Вовка до Верховної Ради України – запросимо ще раз. І знімемо це питання. Менше будете отримувати, хлопці. Не будете мати зарплати по сто тисяч, не будете наживатися на громадах. Запровадження орендної плати за газові мережі жодним чином не  може лягти на плечі чернівчан. Це не призведе до збільшення тарифу! Це призведе до зменшення ваших прибутків. Тариф ви не встановлюєте! Крапка! Не брешіть людям!  У цій країні багато що зробити нібито неможливо, а ми робимо. І будемо змінювати існуючий стан справ. Годі наживатися на людях!

- Нинішня ініціатива – це тільки початок, - запевнив Максим Бурбак. - Тому що 50 відсотків газових мереж Чернівців збудовані за кошти громади міста.  Ось чому ви так заворушилися, тому що і це доведеться повертати. Якщо порахувати скільки ви берете за обслуговування цього газового господарства, то може виявитися, що економічно доцільніше створити власне комунальне підприємство. І заощадити на цьому кошти чернівчан! Ви ж все одно не відмовитеся від намірів брати з людей абонплату. Виходить нонсенс, який особливо добре видно по  селах. Люди збудували газопроводи за власні кошти, а приватне підприємство бере собі абонплату за підключення до них, нічого для цього не зробивши. Люди справедливо запитують, а де ж у цій ситуації держава? Зараз я представляю тут державу, і для наведення порядку ми зробимо усе, що для цього потрібно. 

Представник «Чернівцігазу» Андрій Семенович повідомив, що на підприємстві виконають будь-яке законне рішення Чернівецької міської ради.  

- Ми не здійснюємо постачання газу, ми здійснюємо розподіл природного газу мережами та обслуговуємо ці мережі, - пояснив А.Семенович. - Газорозподільний бізнес – це природна монополія. Так є у всьому світі.  Прибуток і рентабельність провадження цієї діяльності залежить від масштабів виробництва: кількості кілометрів, моніторингу газопроводу, здійснення регулювання   обладнання, ремонтів тощо. Він пояснив, що підприємство отримує прибуток не за рахунок володіння трубою, а за рахунок виробничої діяльності, яку здійснює. В тому числі за обслуговування газопроводів. У тому законодавчому полі, в якому підприємство працює зараз, з тією методикою нарахування тарифу, яка нині діє,  зробити те, що пропонує автор петиції – неможливо, - сказав  А.Семенович.  Для цього, за його словами,  необхідно вносити зміни у чинне законодавство.

- Тариф підприємства, згідно з чинною нині методикою, формується на основі обгрунтованих  затрат.  Ці затрати складаються із витрат на матеріали й обладнання, які потрібні для експлуатації газопроводів в межах здійснення підприємством ліцензійної діяльності, це затрати на виплату заробітної плати працівникам, це затрати на сплату податків і відрахувань. Орендна плата за користування газопроводом, у разі її запровадження, це так само будуть обгрунтовані затрати, які підприємство буде сплачувати. Відтак ці затрати ляжуть  в тариф, сплачувати  який будемо усі ми, - сказав  представник «Чернівцігазу».

ДОВІДКОВО:

Згідно з умовами договору, ПАТ «Чернівцігаз» прийняв на баланс газогін довжиною 6 тисяч 334,2 метрів погонних. Договір було оформлено 08.05.2012 року терміном на два роки. Наприкінці кожного року дія документу пролонговується на такий самий термін. Дія договору, у разі якщо його не буде продовжено, припиняється 08.05.2018 року.   

"Прошу скасувати рішення № 356 прийняте 16-ю сесією VІ скликання Чернівецької міської ради від 08.12.2011р. про передачу ПАТ “Чернівцігаз” безоплатно на баланс від територіальної громади міста Чернівців другої нитки газогону, яке наносить шкоду інтересам громади Чернівців, та було прийняте профірташівською регіоналівською більшістю на чолі з тодішнім секретарем міської ради В.Михайлішиним, внаслідок незаконного усунення від виконання обов'язків міського голови Миколи Федорука", - йдеться у тексті петиції.

- У 2011 році міською радою було передано газогін довжиною 6,3 км і вартість у тих цінах 28 млн.гривень в подарунок "Чернівцігазу", - нагадав історію М.Бурбак. – Цей газогін був побудований за гроші громади. "Чернівцігаз" цим газогоном з того часу безкоштовно користувався і ще й забирав через тариф гроші у споживачів.

Тому нардеп пропонує відновити справедливість і повернути газолін державі. Тоді можна буде оголосити конкурс, передати газогін в оренду для обслуговування і місто на цьому може заробляти. 

Для цього М.Бурбак підготувати проект рішення, який врахує всі юридичні нюанси. 

На засіданні комісії пропозиція була підтримана, департаменту ЖКГ і юридичному управлінню доручено підготувати проект рішення на сесію міської ради, - пише molbuk.ua

1