Навколо колишньої Чорнобильської АЕС у зоні відчуження планують розгорнути парк наземних сонячних панелей, - Іван Рибак

Навколо колишньої Чорнобильської АЕС у зоні відчуження планують розгорнути парк наземних сонячних панелей, - Іван Рибак

19.03.2018, 21:31

На запрошення Міністра екології та природних ресурсів Остапа Семерака та Надзвичайного і Повноважного Посла Франції в Україні пані Ізабель Дюмон народний депутат України Іван Рибак відвідав сьогодні презентацію попереднього техніко-економічного обґрунтування щодо встановлення парку наземних сонячних панелей у Чорнобильській зоні відчуження.

- Це дуже важливий та амбітний проект, адже спорудження енергоустановок з використанням відновлюваних енергоносіїв у Чорнобильській зоні відчуження - це можливість використати забруднені та непридатні землі і водночас існуючу, проте незадіяну інфраструктуру Чорнобильської енергосистеми. Крім цього, це можливість створити діяльність, що сприятиме економічному розвитку цього регіону України, - прокоментував свою участь у заході народний депутат України Іван Рибак. 

- Адже сьогодні, як ніколи, наша країна потребує розробки нових енергетичних проектів для забезпечення надійного та достатнього виробничого потенціалу, а також, з урахуванням кліматичних змін, розвитку зеленої енергетики.

- Проведене дослідження вказує на те, що з технічної та комерційної точки зору спорудження СЕС потужністю 1,2 ГВт у зоні відчуження навколо колишньої Чорнобильської АЕС є можливим. У аналізі враховані особливості та рівень радіоактивного забруднення території, на якій заплановано розміщення об'єктів сонячної енергетики, правила радіаційної безпеки під час проведення робіт, а також ряд інших важливих показників.

- Загалом, це гарний приклад успішної міжнародної співпраці, адже попереднє ТЕО було профінансовано за рахунок гранту Міністерства економіки та фінансів Франції і виконано світовим лідером у галузі відновлювальної енергетики компанією Tractebel Engineering для Мінекології та Державного агентства України з управління зоною відчуження.

- Як представник парламентського Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи хочу зазначити, що наш профільний комітет плідно співпрацює з Міністерством екології та з ДАЗВ в законодавчій частині щодо розвитку можливості створення таких об’єктів на території зони відчуження. Тому переконаний, що завдяки реалізації таких проектів, Чорнобильська зона відчуження має перспективу розвитку і може бути привабливою для інвесторів, - сказав народний депутат України Іван Рибак. 

Світлина від Ivan Rybak.

1