Навіть без музики і веселих церемоній перший Петрівський ярмарок Каспрука-мера вдався на славу

Навіть без музики і веселих церемоній перший Петрівський ярмарок Каспрука-мера вдався на славу

12.07.2014, 19:09

Сьогодні, 12 липня о 12.30 відбувся брифінг Чернівецького міського голови Олексія Каспрука з журналістами.

Мер розповів журналістам про цьогорічний ярмарок. Відомо, що на Петрівський ярмарок приїхало багато підприємців, в тому числі зі Сходу країни. Цікаво, що завітали також, підприємці із Донецька, Луганська, Слов’янська, які будуть у Чернівцях тиждень.

Частина Петрівського ярмарку залишиться у Чернівцях ще на тиждень.

Цьогоріч участь у ярмарку беруть понад 500 підприємців. Тут представили великий асортимент різної продукції: від прикрас і товарів домашнього вжитку до меблів і навіть автомобілів.

Олексій Каспрук наголосив, що цього року свято не таке, як кожного року, адже дійство проходить без музики і веселих церемоній.

"Ярмарок проходить без музики, було відмінено Фестиваль буковинської музики та деякі інші розважальні заходи. Основна ідея – збір коштів на потреби нашої армії та сім’ям загиблих і поранених військовослужбовців. Скриньки для збору коштів розміщені по різних місцях ярмарку, поміж товарів та виробів", - сказав О. Каспрук.

"Слава Богу, що погода вгодила. По статистичним результатам ми виходимо на рівень минулого року, незважаючи на економічну кризу", - додав міський голова.

Непродовольчі товари, меблі та будівельні матеріали представлені у Центральному парку культури та відпочинку імені Т.Г.Шевченка, по вул. Садовій та О.Гузар. Також там розташовані ярмаркові намети із хлібобулочними й кондитерськими виробами та продукцією бджільництва.

Наразі одними із найпопулярніших товарів на ярмарку є квітчасті сукні та жіночі брюки. Чималий ажіотаж поблизу яток з картинами: тут можна придбати їх за ціною від 20 до 2000 гривень. Популярністю на ярмарку користуються товари з льону, привезені з Білорусії, а також жіночі прикраси з бурштину.

Оригінальні попільнички представлені в одному з наметів поблизу парку імені Шевченка. На дні попільниці із зображенням Януковича - напис: "Обережно! Такий президент може стати причиною передчасної смерті", а попільниця із зображенням Путіна своїм написом цитує "народну пісню" про російського президента: "Ла ла ла ла".

"Покупці по-різному реагують на ці товари. Найчастіше - посміхаються, повністю цитують популярну пісеньку про Путіна. А дехто матюками їх обзиває", - розповів продавець попільничок Андрій.

Придбати такий сувенір можна за 35 гривень.



Ажіотаж і поблизу наметів з безкоштовними дегустаціями: на ярмарку пригощають медовухою, соками і тістечками.

На вулиці Садовій вишикувалися великі черги ярмаркуючих до прилавків, де продають різку випічку. Тістека, булочки, пироги, завиванці, спечені за бабусиними рецептами, торти, караваї, великі в’язки бубликів.

Є тут спечені з тіста лебеді, роги достатку, тризуби, веселий дитячий будиночок. Та особливу увагу відвідувачів ярмарку привертає карта Україна, біля якої всі фотографуються. На ній напис "Єдина Україна", назви міст і навіть півострів Крим.

"Купіть собі Крим. Може, пригодиться у господарстві, – жартома пропонує чоловік у вишиванці. – Буудете там купатися, плавати на яхті, садити виноград. Візьму недорого – на пляшку горілки з перцем".

Алея доброти діє на вулиці Ольги Кобилянської під час Петрівського ярмарку у Чернівцях. Тут продають мистецькі витвори дітей та молоді, а також випічку у вигляді голубів миру.? Усі кошти від продажу перерахують для допомоги дітям загиблих військовослужбовців в зоні АТО.

‎–? ?Конкретної ціни на печиво та лоти аукціону не встановлено? ?– ціну визначає покупець‏, - розповідає? організатор аукціону Марта ЛЕВЧЕНКО. – Хтось може і одне печиво купити за гривень сто, а хтось просить і картину продати за двадцять гривень. Люди зацікавлені в аукціоні. Відтак, уже продані усі гобелени.

 Тим часом, голова міської ради розповів, як він ярмаркує.

"Мені вже подарували гребінець, а скоро піду на Турецьку площу, гадаю, що там собі щось придбаю", - каже Олексій Каспрук.

На Петрівському ярмарку всі охочі могли зіграти в лотерею та виграти супер-приз – мішок цукру.

Коли міський голова Олексій Каспрук обходив палатки та вручав учасникам ярмарку подяки, вирішив також спробувати свої сили в лотереї – і виграв 400 г кукурудзяного борошна.

На такий результат розіграшу очевидці відреагували сміхом. А кілька підприємців вручили мерові три торти.

Згодом чернівчани справді мали нагоду побачити свого мера на площі Турецької криниці. 

У містечку майстрів, яке під час Петрівського ярмарку діє на площі Турецької криниці, традиційно продають і китайський крам, і витвори ручної роботи. Оригінальна новинка у містечку майстрів єдина - витвори з кварцого скла від народного майстра України Олександра Черненка. Увесь інший асортимент товару є традиційним: іграшки, прикраси ручної роботи, справжні та фабричні вишиванки, вовняні вироби, дешевий китайський крам тощо.

Цьогоріч у містечку майстрів продають багато молочних виробів. Є декілька наметів із надписом "Справжня гуцульська бринза".

Покупці радісно зауважують, що попри кризу цьогоріч буковинський покупець є активним.

- Це несподівано. Продаю лише дві години, а вже стільки усього розкупили! - зауважує майстриня жіночих прикрас Христина Склярчук. - Буковинці приємно тішать. Дуже людний ярмарок.

За матеріалами www.0372.ua, chernivtsy.eu та molbuk.ua

1


КОМЕНТАРІ (6)

слава у кожного різна :)))))))

avatar

уря!!! БОЛЬШОЕ дело бути тамадою МОЛОДЕЦ МЕР-ХЕРОЙ УКРАЇНИ

12 липня 2014 16:22

Он пусть тамодой а ты дворником.

avatar

1-му

12 липня 2014 18:08

Чорней, ты что с дуба упал ? Самый хреновый ярмарок за все время !

avatar

)))))))))))))

12 липня 2014 19:16

Був, клас! Пів на четверту (15-30) зустрів і поручкався із мером. Від мера не несло мерським перегаром, а, натомість, він був тверезий. Дивно. Погано, що я не побачив багатолітніх учасників - сільських газдів, які приймають туристів. Мабуть, скінчився сільський зелений туризм разом із Митром Павелом, а Борька Бах лей своїми здібностями закінчив туризму на Буковині.

Геков, ти загекав всіх. І Митра тоже.

avatar

Ivan

12 липня 2014 19:57

Франківських та Тернопольских "майстрів-інтелектуалів" треба гнать з Чернівців. Від таких "майстрів-інтелектуалів" смердить в місті! Ще нагадую, що прапор України синьожовтий!

avatar

Чернівчанин

12 липня 2014 22:21

Все залежить від внутрішнього світу людини. Якщо виходиш на вулицю з чорними думками і каменем за пазухою, то й все навколо бачиш у чорних фарбах. А як йдеш з добром, то бачиш нехай і змучених негараздами,  але усміхенних людей. І теплий літній дощ тільки додає гарного настрою. І доступний мер, який майже інкогніто - без почту, як колись Саладін по Багдаду, вільно переміщається містом поміж своїх співгромадян. 

avatar

Спокійний

12 липня 2014 23:24