Населені пункти, які досі не визначилися, можуть приєднатися до вже створених ОТГ за умови відповідності Методиці

Населені пункти, які досі не визначилися, можуть приєднатися до вже створених ОТГ за умови відповідності Методиці

30.03.2018, 10:43

28 березня заступник голови облдержадміністрації Василь Гостюк провів чергове засідання регіональної робочої групи з інформаційно-методичного супроводу реформи органів місцевого самоврядування та децентралізації владних повноважень (робоча група з питань децентралізації).

На засіданні було представлено концепцію Перспективного плану об’єднання громад у Чернівецькій області зі змінами. Зокрема, зміни у частині Кіцманської об’єднаної територіальної громади та потенційної Івановецької ОТГ Кельменецького району.

Так, згідно із пропозиціями до Перспективного плану формування територій громад Чернівецької області вносяться зміни щодо Кіцманської ОТГ в частині приєднання ще 6 територіальних громад: Іванківецької, Берегометської, Дубівецької, Глиницької, Шипинської, Неполоковецької.

А також щодо потенційної Івановецької ОТГ в частині включення до складу села Росошани.

29 березня відбулася чергова зустріч з головами сільських рад Кельменецького району, головою Кельменців, керівниками районних служб установ за участі голови РДА, - повідомив Василь Гостюк. -  Обговорили результати проведених громадських слухань в населених пунктах району, поговорили за представлений ОДА Перспективний план, голови сільських рад поділились враженнями від ознайомчих поїздок в ОТГ області. Присутні усвідомлюють невідворотність реформи децентралізації і відповідних неминучих змін в місцевому самоврядуванні та територіальній організації влади, запланували продовжити обговорення реформи. Йшов четвертий рік реформи...

Василь Гостюк зауважив, що питання неодноразово виносили на обговорення. Зокрема, робоча група облдержадміністрації у період з лютого по кінець березня цього року взяла участь у понад 100 громадських слуханнях, котрі відбулися у різних районах області, з метою інформування громадськості щодо реформи децентралізації.

6 березня концепція була обговорена з експертами та одноголосно схвалена.

«Реформа децентралізації вже іде 4 роки. Ми постійно закликали села і міста до об’єднання. Ті, хто дійсно мав бажання об’єднуватись вже зробили це, - наголосив Василь Гостюк. - На сьогодні у нас є населені пункти, які виявили бажання і розпочали процес створення нових ОТГ.

Також є населені пункти, які досі мовчать, отож, згідно Методики формування спроможних територіальних громад, потенційно ми їх бачимо у вже створених ОТГ. Саме цей принцип закладено в розроблену концепцію».

Заступник голови облдержадміністрації зауважив, що при бажанні і за умов відповідності законам і Методиці - села, селища можуть бути доєднані до іншої ОТГ, а не тієї, що наразі потенційно відображені на карті.

Щодо ситуації з селом Шипинці Кіцманського району, Василь Гостюк зауважив: «Для облдержадміністрації немає різниці з ким об’єднаються Шипинці – з Кіцманем чи Мамаївцями. Обидва варіанти відповідають Методиці. Як громада вирішить – так і буде».

1