Нардепи від Буковини майже у повному складі не дали голосів за включення Іллі 'Курятника' Павлюка до списку «топ-контрабандистів»

Нардепи від Буковини майже у повному складі не дали голосів за включення Іллі "Курятника" Павлюка до списку «топ-контрабандистів»

19.06.2021, 13:24

Верховна Рада на своєму засіданні у п’ятницю, 18 червня не підтримала запит народного депутата Гео Лероса до президента України щодо долучення до санкційного списку топ-контрабандистів: Іллі Павлюка, Сергія Бадяка, Ігора Калєтніка, Віталія Булюка, Олександра Акста, Вадима Слюсарєва.

Відповідна інформація оприлюднена на сайті парламенту.

Це рішення підтримали 66 нардепів, проти проголосували 46, утримались 124. Рішення не прийнято.

При цьому, варто зауважити, що Максим Павлюк, племінник бізнесмена з Буковини Іллі Павлюка, прізвище якого фігурувало у вказаному запиті, проголосував за те, щоб його дядька внесли до санкційного списку топ-контрабандистів.

Як голосували нардепи з Буковини

Олена Лис, Слуга народу – Відсутня.

Максим Заремський, Слуга народу – Відсутній.

Георгій Мазурашу, Слуга народу – Утримався.

Валерій Божик, Слуга народу – Відсутній.

Оксана Гринчук, Слуга народу – Утрималась.

Володимир Козак, Слуга народу – Відсутній.

Максим Павлюк, Слуга народу – За.

Сергій Рудик, депутатська група "Партія "За майбутнє" – Відсутній.

Михайло Папієв, Опозиційна платформа – Відсутній.

Раніше автори розслідування BIHUS info розповіли про бізнесмена з Буковини Іллю Павлюка, який керує депутатами президентської фракції за спиною Зеленського.

Нагадаємо, в ексклюзивному інтерв’ю газеті «Час» ще в 2012 році народний депутат Геннадій Геннадійович Москаль розповідав довго, правдиво, іноді навіть емоційно. Бо болить його все те, що діється на милій Вкраїні, на рідній Буковині.

 Геннадій Москаль: "Маніліч - типовий український зрадник, якому треба надавати по пиці"

— Та не може бути, аби в області нічого не робилося…

— Робиться. Чому ж ні? Область третя в Україні після Одеси і Львова за обсягом... контрабанди. Колись Буковину асоціювали з митцями, з культурними та науковими діячами. На весь світ звучали імена Софії Ротару, Дмитра Гнатюка, Володимира Івасюка, Івана Миколайчука. Їх поважали, перед їхнім талантом схиляли голови і скидали капелюхи. А тепер…

— Тепер поважними людьми є якісь «курятники», «зєльониє», «сєдиє», «жарікі»…

— Через таких, як вони, нас асоціюють з контрабандистами. Заходжу до верховної ради, а мені та депутатам від Буковини кажуть: «Контрабандисти!». Ніби я зганьбив область. Ми стаємо посміховиськом через «курятників», «жаріків» і їм по-дібних. Та у нас тільки контрабанда з’їдає один обласний бюджет. А вони кажуть, що область дотаційна. Зупиніть контрабанду, і люди заживуть краще. Ви тільки подивіться, що ці контрабандисти ввозять в Україну через Чернівецьку митницю! Вони з маленького містечка Томашів Люблінського воєводства Польщі везуть через пів-Європи до Порубного бу-дівельне сміття фурами. У нас що, є кордон з Польщею? Нема. Та з того містечка до Львова рукою подати. Але там ВО «Свобода» трохи розігнала контрабанду. То вони перейшли до нас. У них тут є канали і дірка в кордоні. І насправді не будівельне сміття сюди возиться, а дефіцитні товари. То тільки документи на сміття, на камінь і т.д. Ми маємо величезну армію митників, міліції, есбеушників, прокурорів, у котрих є свої координатори від влади. Навіщо вони потрібні, коли не можуть навести порядок на кордоні? Я звертався до прокуратури і СБУ, аби порушили хоча б одну кримінальну справу щодо контрабанди. Розслідування її потягнуло б за ниточку весь клубок та врешті допомогло викрити кубло контрабандистів. Не порушують.

— Невже всі зав’язані на контрабанді у Чернівецькій області?

— Це ви сказали… А я не відступлю. Збираюся зараз до Румунії. І доведу цю справу з контрабандою до логічного завершення. Дізнавшись про мої наміри зупинити цю пошесть на Буковині, почали засипати мене звинуваченнями. Кажуть, що тут тихо-мирно жили, всім було добре, а я приїхав і нашкодив. Та добре жила верхівка, а не простий буковинець. Це вона, ця верхівка, обкрадає нас і державу. Румуни недавно позакривали до тюрем своїх митників-хабарників. І контрабандисти повтікали з держави. За ними вже «гострять лижі» й наші. Окремі з них вже накивали п’ятами до Ізраїлю та Франції. Це тоді, коли я ще й не взявся за них серйозно.

— Недавно всю Україну облетіла новина про викрадення одного бізнесмена з Чернівецької області. Кажуть, він також пов’язаний з контрабандним бізнесом. За його викуп платили величезну суму готівкою.

— Бачив цю інформацію в Інтернеті. І сума там називалася — 2 млн. доларів. Звідки такі шалені гроші у цих людей? Це все з контрабанди. Але без відповідного «даху» на верхівці теперішньої влади такими грошима неможливо крутити. Я написав віце-прем’єру Сергію Тігіпкові відкритого листа, у якому виклав реальний стан речей і своє бачення виходу з тієї ями, куди нас вкинули контрабандисти, злодії та олігархи.

Закрийте контрабанду — і отримаєте до бюджету 25 млрд. доларів. Закрийте офшори, особливо кіпріотські грошові потоки, і, знову ж таки, держава одержить ще 25 млрд. доларів. Закрийте конвертаційні центри. І така ж сума потече до української державної казни. Тоді у Києві та інших великих містах України зникнуть супердорогі бутіки, кафе і ресторани. На тлі цілковитого зубожіння українців велика розкіш кількох негідників призведе до непередбачуваних наслідків. До речі, на всю Румунію супердорогих ресторанів не більше одного.

І що найбільше непокоїть, ніяких зусиль докладати не треба. Все робиться легально і у рамках закону України. Зупинити весь цей захланний шабаш контрабандистів, злодіїв і олігархів можливо у найкоротші терміни і з застосуванням найменших сил.

— Чому Тігіпко досі цього не зробив?

— Він мені навіть не відповів на відкритого листа.


Петро КОБЕВКО, (Далі буде)

Згодом стало відомо, що "Бизнесмен с сомнительной репутацией был одним из архитекторов победы “Слуги народа”. И решил стать влиятельным политиком. У него почти получилось, - пише LIGA.net."

ОТ ИЛЮХИ КУРЯТНИКА ДО ХОЗЯИНА ЗАПАДНОЙ ТАМОЖНИ

О существовании Павлюка за пределами Черновцов еще полгода назад мало кто знал. Государственных должностей он никогда не занимал, интервью не давал. В интернете нельзя найти его фотографий в нормальном качестве. Единственному фото больше 10 лет – Павлюк вместе с семьей сидит на новогоднем концерте студии “Квартал 95” в 2008 году. 

"Он супер-непубличный человек. Но его знают все “мутные” люди в этой стране. В 90-е он возил одежду из Турции и занимался курицей. Отсюда и кличка "Илюха Курятник", - рассказывает LIGA.net собеседник в руководстве “Слуги народа”

В нулевых Павлюк начал “бизнес” на таможне, где пересекся с такими персонажами, как Юрий "Енакиевский" Иванющенко и Игорь Калетник. У последнего он даже работал помощником-консультантом в Раде 6-го созыва. 

В 2010-2012 годах Калетник возглавлял Государственную таможенную службу, и Павлюк, по данным “Зеркала недели”, ненадолго стал одним из главных "решал" на таможне. "Павлюк решает вопросы по перемещению грузов через таможенную границу Украины. Кто-то называет это импортом, кто-то - контрабандой в особо крупных масштабах", - писал в 2011 году журналист Юрий Бутусов и упоминал Павлюка как "короля западной контрабанды". 

В 2011 году имя Павлюка засветилось в криминальной хронике. Правда, в качестве потерпевшего. Его очень нагло и лихо похитили: оглушили в подъезде и с пистолетом у виска провели до машины под носом у вооруженной охраны. Похитители потребовали выкуп $2 млн. Родственники нашли деньги за считанные часы. Что косвенно подтверждает слухи о богатстве Павлюка. 

Революция достоинства лишила Павлюка влияния. Его патрон Калетник был вынужден бежать в Москву из-за уголовного преследования, рассказывает один из собеседников LIGA.net.

Впрочем, за минувшие пять лет он успел восстановить “форму”.  По данным Единого госреестра физических лиц, Павлюк владеет пятью компаниями, среди которых Тарасовецкая птицефабрика и Калина-Транс в Черновицкой области. Его дочка София, вместе с бизнес-партнером Павлюка и депутатом Черновицкого горсовета Валерием Чинушем, владеет гостиницей "Буковина" в Черновцах. 

1