Нардеп оприлюднив хронологію збройного конфлікту в Мукачеві та назвав його причину: у Чернівцях скликають Народне Віче проти корумпованості міліції

Нардеп оприлюднив хронологію збройного конфлікту в Мукачеві та назвав його причину: у Чернівцях скликають Народне Віче проти корумпованості міліції

12.07.2015, 01:58

Збройний конфлікт у Мукачеві за участі "Правого сектора" стався через переділ ринку контрабанди цигарок.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив народний депутат України Мустафа Найєм, який на даний момент знаходиться у Мукачеві.

"Я в Мукачеві. Викладаю всю інформацію, яку вдалося зібрати зі слів місцевих жителів, представників СБУ та МВС. Спочатку між представниками "Правого сектора" і Михайлом Ланьо була призначена стрілка в ресторані "Дракон", у Мукачеві на вулиці Лермонтова. Пізніше зустріч перенесли в спорткомплекс "Антарес", що стоїть поруч. Обидва ці підприємства контролюються Михайлом Ланьо", - повідомив нардеп.

За його словами, представники "Правого сектора" прибули на чотирьох джипах, всього 21 особа.

"Підійшли до воріт, охоронця попросили викликати Михайла Ланьо. Після перепалки охоронцеві вистрілили в голову. Зараз він у комі і знаходиться в реанімації. Приблизно о 13:20 на черговий номер 102 надійшло повідомлення, що люди в камуфляжі перекрили вулицю Лермонтова. На місце прибув начальник міліції міста Віталій Шиманяк. В ході переговорів йому поставили ультиматум здати зброю. Коли начальник відмовився, почалася стрілянина - представники "Правого сектора" стріляли в повітря, вибухнула димова шашка. Джипи протаранили міліцейський УАЗ і почалася гонитва", - пише Найєм.

Як зазначається, на розвилці Мукачево-Колчино машини ПС виїхали на трасу Київ-Чоп, яку перекрили в районі заправки три машини МВС.

"На першій машині-джип колони "Правого сектора" був встановлений стрічковий кулемет Калашникова. Стрілянина велася також з РПГ і "Мух". Три міліцейські машини були знищені, колона джипів прорвалася в район Червоної гори, на в'їзді в Мукачево з боку траси Київ-Чоп", - розповідає подробиці нардеп.

За його даними, в результаті перестрілки двоє представників "Правого сектора" були вбиті, четверо співробітників міліції було поранено, з них троє - легко і один - важко.

На даний момент, за словами Найєма, відомо, що серед представників ПС є бійці батальйону "Сонечко", які регулярно брали участь у боях на східному фронті. Зараз з ПС ведуть переговори.

"Тепер про причини. За розповідями місцевих це переділ ринку контрабанди цигарок. Хто з ким і що ділив, намагаюся з'ясувати", - резюмував нардеп.

Народний депутат Віктор Балога заявляє, що його запросили бути посередником уконфлікті в Мукачеві.

Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook.

"Зараз я на місці, де перебуває "Правий сектор". Запросили бути переговорником. Заради припинення кровопролиття, я прийняв цю пропозицію", - написав депутат. 

За словами Балоги, бійці готові "здатися", але за наступних умов: має бути рішення Яроша щодо складання зброї. Також бійці вимагають гарантій, що їх відправлять одразу на Київ у СБУ.

"Довів їхні вимоги до керівництва держави. Щоб не було кровопролиття, зараз потрібне тільки одне рішення. Політичне", - повідомив депутат.

Тим часом члени "Правого сектору" збираються у Києві під Адміністрацією президента з вимогою відставки міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Про це у своєму Twitter повідомив журналіст Павло Шеремет. "Біля адміністрації президента Правий сектор намагається зібрати акцію протесту", - написав він. За його словами, прихильників ПС мало, але організатори закликають всіх до мобілізації. Як зазначив журналіст, "ПС вимагає відставки Авакова та погрожують новою революцією".

У Чернівцях оголосили про Народне Віче проти корумпованості міліції. Відповідне повідомлення розміщене на спеціальній сторінці у ФБ. (https://www.facebook.com/events/1020783861267167/)

"11.07.2015 року в м. Мукачево при спробі українських патріотів зупинити наркотрафік, бандити за допомогою корумпованих "правоохоронців" вбили двох і тяжко поранили чотирьох бійців Добровольчого Українського Корпусу "Правий сектор". Міністр внутрішніх справ Аваков назвав україських патріотів бандитами, а справжніх бандитів - невинними жертвами. І це не вперше. Скажемо досить!" - йдеться у повідомленні. 

У неділю, 12 липня о 9.00 чернівецька обласна організація "Правий сектор" проведе віче на Центральній площі у зв’язку з подіями в Мукачевому.

Про це журналісту molbuk.ua повідомила представниця "Правого сектору" Ірина Макаровська.

"Ми хочемо звернути увагу чернівчан до подій, які трапились на Закарпатті. По телевізору говорять про "бандитські угрупування", безпідставно звинувачуючи "Правий сектор" у трагічних подіях. Насправді це не так. Ми хочемо донести правду до мешканців нашого міста", - розповіла вона.

Як повідомляв УНІАН, у Мукачеві в результаті перестрілки з участю бійців "Правого сектора" постраждали 9 осіб, серед них 3 випадкових перехожих. В результаті стрілянинизагинули 3 людини.

"Група озброєних осіб чисельністю 15 – 20 чоловік приїхала на об'єкт, з яким пов'язаний народний депутат України, що має за плечима сумний досвід 90-х років, – Михайло Ланьо", – повідомив Геращенко.

За його даними, на місце конфлікту прибули наряди міліції, по яким нападники відкрили вогонь зі стрілецької зброї і випустили кілька гранат з гранатометів. Пострілами з гранатометів нападники знищили два міліцейські автомобілі.

В ПС заявили, що через події "весь Військово-політичний рух "Правий сектор" піднято по бойовій тривозі".

Крім цього ситуацію з перестрілкою в Мукачеві також прокоментував лідер ПС Дмитро Ярош.

Разом з тим в Мукачево вирушили підрозділи спеціального та оперативного призначення Національної гвардії України для надання допомоги у затриманні злочинців.

Наразі ситуацію стабілізовано.

Детальніше читайте на УНІАН 

Фото з групи ВК "mukachevonet"

1


КОМЕНТАРІ (1)

Чомусь мені до вподоби версія ПС, а не цього депутату, який в Мукачеві: більш схоже на замовний коментар від МВС ГПУ, а може й від СБУ. Бо ці структури, за годи існування в корумпованої Україні, встигли закласти фундамент для корумпованої системі, якя процвітає в країні яркими барвами на всіх рівнях, Тому, я краще повірю в те, що кажуть хлопці з ПС.

avatar

Гаценко Матвій

13 липня 2015 13:38