Набуття повноправного членства України в Євросоюзі та в НАТО: 321 - 'за'!

Набуття повноправного членства України в Євросоюзі та в НАТО: 321 - "за"!

20.09.2018, 12:38

Рада почала розгляд законопроекту № 9037 "Про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Євросоюзі та в НАТО)".

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Отже, ми починаємо розгляд проекту закону... Законопроект внесений Президентом України відповідно до статей 93 і 154 Конституції України і визнаний ним як невідкладний. Згідно з вимогами ч.1 ст. 146 Регламенту питання розглядається за процедурою повного обговорення", - зазначив Голова ВР Андрій Парубій.

Спікер запросив до доповіді представника Президента у Верховній Раді народного депутата Ірину Луценко, яка представила законопроект.

Фракція "Народний фронт" однозначно голосуватиме за законопроект про зміни до Конституції України щодо закріплення стратегічного курсу в ЄС та НАТО.

Про це заявив керівник фракції Максим Бурбак з трибуни парламенту.

"Народний фронт" однозначно голосуватиме за закріпленні в Конституції стратегічного курсу Україні в НАТО та ЄС. Адже саме наша політична сила рік тому виступила з ініціативою необхідності таких змін в Конституції України. І саме таким є прагнення українського народу – бути повноправними членами Європейської спільноти",  - наголосив він.

Максим Бурбак зазначив, що за даними соціологічного опитування Фонду "Демократичні ініціативи" та Центру Разумкова - 70% українців на референдумі проголосували б "ЗА" вступ України до НАТО.

"Це підтвердження сталої тенденції, яка виявилася іще з 2015 року. Після початку російської агресії, українці чітко зрозуміли, що НАТО гарантує своїм членам мир і безпеку", - підкреслив Максим Бурбак.

Він також наголосив, що ці зміни необхідно зробити незворотніми.

"Для України євроатлантична інтеграція - це безальтернативний незворотній  курс. Ніхто не повинен піддавати цей курс сумніву і навіть мріяти зупинити рух України до євроатлантичного простору. Тому "Народний фронт" голосуватиме за цей законопроект",  - підкреслив керівник фракції. 

Нарешті голосування:

321 - "за" ! - повідомив Максим Бурбак. - Рік тому наша політична сила виступила з ініціативою необхідності закріплення в Конституції стратегічного курсу України в НАТО та ЄС. І саме таким є прагнення українського народу – бути повноправними членами Європейської спільноти

Рада включила до порядку денного сесії президентський законопроект про зміни до Конституції щодо закріплення курсу України на вступ до НАТО і ЄС 

А також направила його до Конституційного Суду для отримання висновку.

За ухвалення в цілому проекту постанови №9037/П "Про включення до порядку денного дев'ятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання законопроекту про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору) і про його направлення до Конституційного Суду України" проголосував 321 народний депутат, повідомляє кореспондент Укрінформу.

 "Рішення прийнято. Постанова прийнята в цілому", - сказав Голова ВР Андрій Парубій.

 

Як повідомлялося, 18 вересня профільний Комітет ВР з питань правової політики та правосуддя рекомендував парламенту включити до порядку денного сесії законопроект про зміни до Конституції щодо НАТО і ЄС, внесений Президентом, та направити його до Конституційного Суду України для отримання висновку. Разом з тим 19 вересня Комітет у закордонних справах не повністю підтримав потенційний закон, рекомендувавши створити тимчасову спеціальну комісію для доопрацювання документа перед направленням до КС.

Президент Петро Порошенко 3 вересня зареєстрував у Верховній Раді проект закону № 9037 "Про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору)".

Законопроектом, зокрема, пропонується внести зміни до Конституції й віднести до повноважень Верховної Ради визначення засад внутрішньої і зовнішньої політики, реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору.

"Вказана законодавча ініціатива запропонована, виходячи з кількох важливих питань. По-перше, російська збройна агресія спричинила докорінні зміни в безпековому середовищі України, що зумовило необхідність чіткого закріплення в Основному законі держави невідворотності цивілізаційного вибору України, уособленням якого є європейська та євроатлантична інтерграція України. По-друге, переважна більшість українського суспільства підтримує курс на повновправне членство України в ЄС і НАТО, усвідомлюючи, що це є ключовою гарантією розбудови демократичної правової держави та забезпечення її безпеки. По-третє, європейська та євроатлантична інтеграція чітко відповідає національним інтересам України", - пояснила представник Президента у ВР Ірина Луценко, презентуючи законопроект. 

Окрім того, за її словами, запропоновані зміни мають не лише перебачити в Основному законі відповідний напрямок розвиток України, а й закріпити головні досягнення Революції гідності.

Народний депутат уточнила, що для реалізації відповідної мети проектом закону №9037 пропонується внести зміни до Конституції, якими передбачається доповнити Преамбулу положеннями щодо підтвердження європейської ідентичності українського народу та невідворотності європейського та євроатлантичного курсу України. Водночас передбачається, що до повноважень Верховної Ради належатиме і реалізація стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору. Президент при цьому виступатиме гарантом реалізації цього курсу, а Кабінет міністрів забезпечуватиме його реалізацію.

Водночас пропонується скасувати у Перехідних положеннях Конституції норму щодо можливості використання наявних військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань на умовах оренди та в порядку, визначеному міжнародними договорами України, що ратифіковані парламентом.

"Таким чином, внесення відповідних змін сприятиме реалізації європейського та євроатлантичного вибору України через розширене та поглиблене співробітництво України з ЄС та НАТО аж до набуття повноправного членства, зміцненню національної безпеки, забезпеченню захисту суверенітету і територіальної цілісності нашої держави", - підкреслила Луценко. 

Проект закону визначено Президентом як невідкладний.

1


КОМЕНТАРІ (1)

Бурбаче, це можливо і добре, але людей цікавлять зарплати, пенсії, тарифи, ціни, умови життя, стан освіти і охорони здоров'я. А ви нам розповідаєте казна про що...

avatar

Юрій

21 вересня 2018 08:42