На утримання санаторію «Садгора» щорічно витрачали 20 мільйонів гривень, натомість дітей там не лікували

На утримання санаторію «Садгора» щорічно витрачали 20 мільйонів гривень, натомість дітей там не лікували

08.10.2020, 13:15

Про це повідомив голова Чернівецької ОДА під час спілкування з Головним державним санітарним лікарем України Віктором Ляшком, який перебуває із робочим візитом на Буковині.

Головний державний санітарний лікар, а також Яна Терлєєва – провідний фахівець з питань лікування та профілактики туберкульозу Центр громадського здоров’я України та Олена Сініцина – представниця НСЗУ Національна служба здоров'я України приїхали на Буковину, аби вивчити питання перепрофілювання колишнього дитячого протитуберкульозного санаторію «Садгора».
 
Як зазначив Сергій Осачук, на утримання санаторію «Садгора» із обласного бюджету щорічно витрачали 20 мільйонів гривень. Натомість дітей там не лікували, а лише оздоровлювали. Так, 2018 року у закладі перебували лише п’ятеро пацієнтів із активною формою туберкульозу, торік – четверо.
 
– Переконаний, що ви ухвалите грамотне рішення в інтересах буковинської громади. Жодна дитина, яка потребує допомоги, не залишиться без неї, це ми гарантуємо, як держава, – сказав голова ОДА.
 
Він також розповів, що санаторій виконував швидше соціальну функцію, адже туди часто потрапляли діти з інтернатів, малозабезпечених та багатодітних родин, а також із сімей, що перебувають у складних життєвих обставинах. Натомість медичну допомогу хворим на туберкульоз надавали або в обласній дитячій лікарні, або ж у диспансері.
 
– Якщо говорити про цифри, то лікування однієї дитини у пульмонологічному відділенні обласної лікарні вартує тисячу гривень, натомість утримання у санаторії «Садгора» – 36 тисяч. Тому вважаємо, що краще вкладати ці кошти у заклади, які справді лікують недужих на туберкульоз, – пояснила заступниця голови Чернівецької ОДА Наталія Гусак.
 
Після зустрічі Віктор Ляшко із колегами вирушив, щоб оглянути корпуси колишнього санаторію «Садгора» та поспілкуватися із колективом.

 

1