На Сторожинеччині кандидат у народні депутати Іван Тичина розмовляв із жителями про доцільність змін у Конституції України

На Сторожинеччині кандидат у народні депутати Іван Тичина розмовляв із жителями про доцільність змін у Конституції України

28.06.2019, 18:23

У віддалених від обласного центру селах і містечках люди особливо прагнуть живого спілкування з кандидатами, які балотуються нині до Верховної Ради України. Вони хочуть бачити у законодавчому органі справді нові обличчя, а не тих, хто роками просидів у Раді і нічого корисного не зробив для держави і простих людей. За останні роки накопичилося чимало проблем, які ніхто не вирішував. Наприклад, у гірських – Вижницькому, Путильському, Сторожинецькому та інших районах, де нині балотується кандидат у депутати в одномандатному окрузі №202 Іван Тичина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Офіцер поліції Іван Тичина, який щодня протистоїть корупціонерам усіх гатунків і мастей, йде у парламент, щоб змінити систему

 Жителі цих регіонів, крім болючих питань – малі пенсії, незадовільне  медичне забезпечення,  відсутність роботи , через що їхні діти чи батьки змушені їхати на роботу за кордон, – благають допомогти зробити  дороги, збудувати дамби, адже через сильні зливи їхні господарства потерпають від повеней.

А сьогодні, в день великого державного свята - Дня Конституції, у м. Сторожинець Івана Тичину мешканці запитували, чому можновладці не виконують важливі для людей пункти, які прописані в Основному законі України.

Я відповів чесно, що важливо не тільки мати чудово прописані статті Конституції. Важливішим є наявність відповідальності у політиків за виконання прописаних в законих положень.

- Інколи я чую, що потрібно прийняти нові закони, де встановити покарання за невиконання чинних законів. Переконаний, що й вони не будуть працювати, поки ми не оберемо в єдиний законодавчий орган країни нових відповідальних політиків, - пояснив свою позицію Іван Тичина. 

 Відповідаючи на ці та інші запитання, кандидат у депутати Іван Тичина привітав їх з цим святом, розповів, як приймалася Конституція майже чверть віку тому.

СвÑ?Ñ?лина вÑ?д BukNews.

– З моменту здобуття незалежності Україна користувалася радянською Конституцією, що дісталася їй «у спадок» і не відповідала новим вимогам доби незалежності. Конституція України народжувалася спочатку на засіданнях численних конституційних робочих груп, потім проходила етап компромісів між комуністами і демократами у парламенті. Соціаліст Мороз, який пізніше, через 10 років, пішов на змову з «регіоналами», заради власних владних амбіцій, наказав закрити двері сесійної зали, щоб виснажити депутатів. Ніч з 27 на 28 червня стала історичною. Близько 9-ї години 28 червня Конституція України була прийнята – за її підтримку проголосувала конституційна більшість народних обранців, – розповів Іван Тичина.

Кандидат у депутати додав, що Конституція приймалася в цейтноті. Якби текст не був проголосований 28 червня, з наступного дня Президент Кучма отримував фактично диктаторські повноваження відповідно до однорічного Конституційного Договору від 1995 року. Ця поспішність і призвела  до того, що Кримській області був наданий неправовий за духом статус, який потім виліз боком у 2014 році. Адже Україна проголошувалась у новоприйнятій Конституції унітарною державою! Яким же чином в унітарній державі виникає автономія?

Упродовж наступних років Основний закон зазнавав багатьох змін. Інколи косметичних, інколи політичних. Досить згадати конституційний референдум 1999 року, рішення якого не були впроваджені, бо суспільство збурили справою Георгія Гонгадзе. Але й після того політичні зміни вносилися до тексту Основного Закону: у 2004 Конституційні зміни правляться в останню ніч «на коліні» (2004), Конституційний суд перевищує свої повноваження і повертає країну до дії Конституції в редакції 1996 року (2010). Це тільки деякі з порушень... Були зміни 2015 і 2016 рр. Останні успішні – щодо курсу України на вступ до ЄС та НАТО.

На думку кандидата в народні депутати по округу 202 Івана Тичини, всі зміни у Конституції повинні бути ретельно проаналізовані юристами та політиками, які стоять на державницьких засадах.  Пріоритетом Івана Тичини будуть такі зміни, які б дозволили  виправити помилки реформ децентралізації і вирівняли права суб'єктів територіального об'єднання – як майнові, так і соціально-економічні. Він вважає також, що конституційних змін вимагатиме питання скасування депутатської недоторканності. Ці відправні точки є в  програмі Івана Тичини, які він пропонує підтримати краянам-буковинцям на виборах 21 липня 2019 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Перемагати! Стояти за побратима! Ніколи не опускати руки!" Офіцер поліції Іван Тичина, який бере участь у виборах, показав, як тренується у спортзалі

СвÑ?Ñ?лина вÑ?д BukNews.

1