На Поштовій у Чернівцях знову кастрували дерева

На Поштовій у Чернівцях знову кастрували дерева

20.02.2019, 12:34

Дерева на вулиці Поштовій ставили за приклад корисності від їхньої кастрації. Пояснювали, що кастровані дерева за кілька років стають такими ж густими і гарними. Ось дерева на Поштовій 5 років тому підстригли, а тепер, гляньте, які вони вимахали.  Це було торік. Фахівці (німецькі) давно ставлять це твердження під сумнів. Насправді кожна підрізка збільшує ризик, що дерева захворіють. Тому ще через 5 років такого результату може просто не бути.  Але менше з тим...

Вчора-сьогодні рука вандалів піднялася навіть на те, чим тільки торік виправдовували нелюдські методи поводження з деревами. Зауважте, на Поштовій немає ні дротів, яким заважали гілки. І ростуть дерева далеко від будинків, тому навряд чи могли їм шкодити.

Поки уряд Австралії готує програму висадки мільярда нових дерев у рамках масштабної кампанії, націленої на досягнення кліматичних цілей, визначених Паризькою кліматичною угодою, у Чернівцях наполегливо погрішують середовище існування людей.

"Дерева буквально роблять людей щасливішими в міських умовах, вони покращують якість повітря, води, їжі, обслуговування екосистеми. Це дуже проста й зрозуміла річ", - каже дослідник з Цюріха Томас Кроутер. Але не для чернівецької влади.

З комфортом вас, шановні чернівчани! 

ДОВІДКОВО:

Австралія планує посадити мільярд дерев у боротьбі зі зміною клімату. Очікується, що до 2030 року тільки цей мільярд дерев допоможе позбутися 18 мільйонів тонн парникових газів.

Уряд Австралії має намір посадити мільярд нових дерев у рамках масштабної кампанії, націленої на досягнення кліматичних цілей, визначених Паризькою кліматичною угодою. Уряд передбачає, що проект, який триватиме аж до 2050-го, допоможе позбутися 18 мільйонів тонн парникових газів вже до 2030 року. Це, в свою чергу, цікавий приклад менш технічної відповіді на зміни клімату, пише Naked Science.

За словами прем'єр-міністра Скотта Моррісона, план, який називається Regional Forestry Hubs, також зможе надати роботу в секторі, що приносить понад 16,4 мільярда доларів національної економії Австралії. Австралія знаходиться на сьомому місці у світі за площею, вкритою лісами: вони займають 17% її поверхні.

"Новини про плани Австралії чудово доповнюють недавнє дослідження, проведене вченими із Швейцарської вищої технічної школи Цюріха, яке показало, що широкомасштабна кампанія всесвітньої висадки дерев може серйозно скоротити світові виділення парникових газів", - зазначає видання.

В інтерв'ю виданню The Independent дослідник з Цюріха Томас Кроутер сказав, що дерева - "наша наймогутніша зброя в боротьбі зі зміною клімату".

Мільярд дерев - безумовно, вражаючий початок, але це значно менше, ніж трильйон дерев, здатних підтримати Землю, за підрахунками Кроутера і його колег.

"Кожен може взяти участь, - каже Кроутер. - Дерева буквально роблять людей щасливішими в міських умовах, вони покращують якість повітря, води, їжі, обслуговування екосистеми. Це дуже проста й зрозуміла річ".

Раніше УНІАН повідомляв, що австралійське міністерство навколишнього середовища та енергетики офіційно перевело в категорію вимерлих тварин рифового мозаїчнохвостого щура (Melomys rubicola). Австралія офіційно визнала вимирання першого виду ссавців через зміни клімату.

Melomys rubicola, про зникнення якого через зміни клімату вчені повідомили ще в 2016 році, водилися тільки на невеликому (близько чотирьох гектарів) острові Брембл-Кей на північному сході Торресової протоки в північній частині Великого Бар'єрного рифу.

Востаннє представника виду бачили рибалки в 2009 році, у 2014 році співробітники Квінслендського університету і Департаменту охорони навколишнього середовища та спадщини штату Квінсленд встановлювали на острові пастки й камери, а також протягом двох годин прочісували острів у денний час. Жодної тварини побачити не вдалося, в силу чого вони зробили висновок про вимирання виду.

Причиною вимирання, на думку вчених, стало різке 97-відсоткове скорочення площі острова, придатного для проживання щурів, і дефіцит харчових ресурсів, викликаний регулярним затопленням острова через зростання рівня Світового океану.

Міністерство ніяк не прокоментувало офіційне оголошення рифового мозаїчнохвостого щура вимерлим видом. Крім нього, у документі згадуються, наприклад, мангрове дерево Bruguiera hainesii, що перебуває під загрозою повного зникнення, і очкова летюча лисиця Pteropus conspicillatus, статус якої був оновлений з уразливого до такого, що перебуває під загрозою.

Детальніше читайте на УНІАН: https://www.unian.ua/ 

1