На недільному віче пропонували, щоб Михайлішин повернув бюджетні кошти, які роздав своїм радникам

На недільному віче пропонували, щоб Михайлішин повернув бюджетні кошти, які роздав своїм радникам

14.04.2014, 11:51

У неділю Вербного тижня, перед Великоднем,  на чернівецькому Майдані відбулося Народне Віче. Цей день вважається Великим християнським святом. Сьогоднішній захід провели за ініціативи Обласної організації Всеукраїнського об’єднання «Свобода» та підтримки ЧОО «Майдан».

Чимало городян з гілками освяченої верби прямували до чернівецького Майдану, аби  почути нові виклики, а дехто наважувався висловити свою точку зору. Ведучим на Віче виступив депутат Чернівецької обласної ради Віталій Мельничук.

Щоправда охочих поговорити про проблеми було небагато, цього разу на зібрання прийшло трохи більше сотні людей.

На зібранні вдалося відновити практику народного обговорення актуальних проблем як області, так  і  України. Виступаючі стверджували, що треба ініціювати громадські слухання з наболілих проблем.

На народне обговорення винесли питання сепаратизму на сході країни та бездіяльності влади, сумнівних кадрових призначень та появи тушок, а також проблеми Калинівського ринку. Серед найактуальніших проблем, які виносилися на обговорення, була відповідальність тих посадовців-регіоналів, які ще досі перебувають на посадах, серед них і голови облради Михайла Гайничеру.

«Саме Перший Президент Незалежної України, підписавши  Будапештський меморандум, просто обеззброїв усіх українців. Саме Перший Президент Незалежної України, нещодавно потискаючи руку В. Януковичу, посміхався і сподівався, що не виникне ситуація, за якої українському народу треба буде боронити свою Батьківщину від російського агресора», – зазначила активістка ЧОО «Майдан» Г. Абрам’юк. Виступаюча емоційно наголошувала на тому, що Україна програла інформаційну війну тому, що керманичами країни були українофоби. Вони бездушно витравлювали дух українства у всіх сферах життя.

На площі лунали заклики звернутися до керівництва держави з пропозицією обмежити доступ до посад українофобам і економічним злочинцям. Особливо це стосується сфери, де формується інформаційна політика.

Ініціативна група чернівчан звертатиметься до керівництва країни з вимогою, аби посадовці, які мають за собою українофобський шлейф, не займали державних посад. Зокрема обурення присутніх викликав факт призначення на посаду заступника керівника Національної телерадіокомпанії добре відомого в області Олександра Лієва.

 Також присутні вирішили звернутися до одного з кандидатів на посаду президента України щодо призначення на керівні посади в його виборчому штабі на Буковині скандальних осіб. Серед них – і одного з колишніх голів Чернівецької ОДА Володимира Куліша.

Пригадали також про «перебіжчиків», які сьогодні політично перефарбовуючись стають керівниками виборчих штабів кандидатів у Президенти України. А екс-секретаря В. Михайлішина хочуть зобов’язати повернути бюджетні кошти, які він виплачував своїм радникам, що мали працювати на громадських засадах.

На Віче нагадали, що Майдан  це не площа, не місце на карті – це живий організм з великою кількістю гарячих сердець. І саме Майдан має виконувати дві найголовніші функції – здійснювати люстрацію і накладати вето на антидержавні  рішення. Саме люстрація  є головним інструментом оновлення влади в Україні.

Виступали на Віче підприємці Калинівського ринку. Вони критично реагували на те, що керівництво ринку не прагне змін, їх все влаштовує, правоохоронні органи не реагують належним чином на явні порушення,  корупційні схеми далі діють,  а бюджет міста недоотримує кошти, які мали би піти на розвиток Чернівців і краю. Голова правової комісії ЧОО «Майдан» В. Вакарюк наголошував, що в Чернівцях існує одвічна боротьба за дві керівні посади – директора КП «МТК Калинівський ринок» та КП «Чернівціводоканал».

Комісії ЧОО «Майдан» і зацікавлена громадськість виступили за те, щоб при міській раді створити відповідні контролюючі органи і припинити свавілля.

Примітно, що по закінченні частини офіційних виступів своїм правом висловитися скористався і нинішній секретар Чернівецької міської ради Я. Кушнірик. Саме йому тепер доводиться боротися з закоренілою системою і відкрито йти на поступки активним чернівчанам.

Для розв’язання проблем підприємців, у кожному секторі Калинівського ринку створять ініціативні групи. На їх основі дещо згодом сформують наглядову раду комунального підприємства. Про це під час віча на Центральній площі повідомив секретар Чернівецької міської ради Ярослав Кушнірик, коментуючи численні проблемні питання, які піднімалися на зібранні.

За його словами, чимало проблем нині не лише на Калинівському, а й на інших ринках міста. Чи не найбільше питань викликає проблема землі, на якій розташовані ці підприємства. Як повідомив Кушнірик, зараз працює комісія міської ради з вивчення цього питання.

«Працює комісія, щоби ринки сплачували орендну плату в міський бюджет. Поки що, згідно рішення суду, було зроблено виняток, і ринкам дозволено передати землю в постійне користування. Тому вони платять місту, як постійні землекористувачі, мізерні суми. Це треба змінювати», - наголосив Ярослав Кушнірик.

Він додав, що йдеться про необхідність скасування рішення суду щодо передачі низці чернівецьким ринкам землі в постійне користування.

Крім того, відповідаючи на питання мешканців міста, Кушнірик повідомив, що відносно підрядника, який здійснював ремонт вулиці Каспрука буде порушено кримінальну справу за неякісно виконані роботи.

Нагадаємо, що наступне Віче заплановано провести 4 травня 2014 року.

Частково використано матеріали і фото Буковинська правда та Букінфо.

1


КОМЕНТАРІ (2)

"Примітно, що по закінченні частини офіційних виступів своїм правом висловитися скористався і нинішній секретар Чернівецької міської ради Я. Кушнірик. Саме йому тепер доводиться боротися з закоренілою системою і відкрито йти на поступки активним чернівчанам."

Юрчику, шо за бред тии мелеш? Саме КуШнірик був засновником партії ригів, саме він очолював виборчі штаби Януковича. Скільки бомбонів ти взяв від Бурбачка?

avatar

Справедливість

14 квітня 2014 11:07

Те, що це не є Віче, а збори  по інтерасам, навіть не обговорюється, а те що новій владі потрібно розібратись з легітивністтю видачі дільниць, квартир, зряплат та премій це однозначно.

avatar

Василь

14 квітня 2014 11:29