На Калинці знову бунт

На Калинці знову бунт

19.09.2013, 03:26

"Боротьба підприємців 5-го сектору МТК "Калинівський ринок" з "покращувачами" з виконавчого комітету Чернівецької міської ради та адміністрації ринку триває. Ще побачимо, хто переможе..." Про це на своїй сторінці у ФБ написав депутат Чернівецької міської ради Юрій Ватаманюк

На 5-му секторі Калинівського ринку у Чернівцях почали демонтаж контейнерів. Як передає кореспондент molbuk.ua, о 20.00 на території сектору зібралися близько півсотні підприємців. Вони обурені тим, що сьогодні за допомогою підйомного крану демонтували два контейнери у 5-му секторі. Адміністрація запевнила, що власники знають про це. Натомість підприємці запевняють, що власники контейнерів зараз знаходяться поза межами міста. На секторі вимкнули електроенергію. Люди обурилися цим, адже у багатьох із них стоять холодильники з м'ясною та рибною продукцією. 

Невдовзі електропостачання відновили. За словами підприємців, минулого понеділка близько сотні із них мали зустріч із керівником ринку Русланом Сербінчуком. Під час зустрічі він пообіцяв їм зустрітися ще раз у п'ятницю і обговорити питання реконструкції 5-го сектору. Нині до підприємців приїхали представники міської ради та Руслан Сербінчук. 

Завтра має відбутися судове засідання щодо заборони реконструкції 5-го сектору до розгляду справи по-суті.

Джерело: molbuk.ua

Раінше ми повідомляли:

Підприємці блокували початок робіт з реконструкції 5-го сектора і відновили цілодобове чергування
16.09.2013, 14:22

У понеділок 16 вересня, вранці на 5 секторі Калинівського ринку вкотре зібралися підприємці з керівниками ринку. Цього дня, згідно з планами адміністрації ринку, мала розпочатися реконструкція продуктового сектору.

Неподалік вже стояла напоготові важка техніка - два крани і вантажні машини. Вони мали перемістити кілька контейнерів цитрусового ряду на інше місце. Для цього вже й відімкнули їх від електропостачання.

Але заплановане переобладнання сектору так і не розпочалося - підприємців блокували початок робіт.

- Нам повідомили, що кілька контейнерів цитрусового ряду перенесуть з одного місця на інше, - розповідають кореспонденту підприємці з місця події. - Але керівники ринку не спитали у нас згоди. Ми проти цього. У цитрусового ряду є особливість: торговці завантажуть товар із задніх дверей контейнерів, бо з цього боку є місце для великогабаритних авто. А з новим планом переоснащення ринку задній ряд контейнерів мають заблокувати новим рядом контейнерів. Тому такий план нас не влаштовує.

Наразі усі стоїмо: техніка, ми, Руслан Сербінчук, міліція. Ведемо переговори, - сказали підприємці.

За результатами перемовин вирішили керівники ринку ще раз зустрітися з підприємцями і ще раз обговорити та погодити плани технічного переоснащення 5 сектору "Калинки".

Про дату зустрічі з підприємцями директор ринку повідомить додатково. Наразі техніка роз’їхалася, люди розійшлися, початок реконструкції перенесено.

Але підприємці знову запровадили цілодобове чергування на секторі.

Як повідомлялося раніше, перепланування 5 сектора Калинівського ринку у Чернівцях мало розпочатися з 15 вересня.

Про це повідомляє оголошення біля входу на продуктовий відділ ринку. Детальний півтораметровий план змін у секторі висить неподалік на одному із контейнерів, пише molbuk.ua.

Впродовж двох наступних місяців переплановуватимуть та технічно переобладнуватимуть цитрусовий ряд та ділянку біля м’ясного павільйону. До інших рядів 5 сектора цього року, можливо, роботи не дійдуть. Втім, схоже, підприємці про це не знають. Тому готові влаштувати чергування з неділі і, якщо потрібно, блокуватимуть роботу важкої техніки.

– Ми не погоджуємося з планами ринку, – кажуть. – Ми з сектора не підемо. І якщо сюди приїдуть крани знімати наші контейнери, ми станемо проти них. Крім того, ми приведемо сюди своїх дітей, батьків, усіх, хто живе з цих контейнерів. – Згідно з планом перепланування сектора, між рядами буде лише чотири метри, – показує на гігантському плані-схемі підприємець Олеся Шеленко. – Хіба зможе сюди заїхати і розвернутися вантажівка? А зараз тут значно більше простору. Крім того, товарне забезпечення кожного контейнера на 150 тисяч гривень. Хто про це думає?

– Морозильна установка коштує три тисячі євро. Заправити її фреоном – тисячу гривень. Якщо зараз зірвати контейнер, усе начиння зламається, – пояснює Світлана Костей, підприємець із рибного ряду. – Щоб налаштувати все заново потрібні чималі кошти. Підприємці, які зібралися у вівторок вранці, 10 вересня, біля величезної схеми, розповіли, що не розуміють що відбуватиметься з 16 вересня. І якими є плани адміністрації ринку: "Ось тут, вздовж дороги позначено магазини. Нам пояснили, що це будуть легкі конструкції. Але ж двоповерхова будівля не може будуватися з таких конструкцій, це має бути міцна будівля з фундаментом".

Свої думки з приводу того, що має бути вздовж дороги, висловили й люди, які сьогодні тут торгують. Більшість із них продають товари, в тому числі продукти, з землі. Щось стоїть на невеличких столиках, а щось – у картонних ящиках вздовж дороги. – На цьому місці будуть стояти 20-ти тонні контейнери. Я не зможу його взяти, бо це коштує дорого. І так само будь-хто з цих людей, які торгують на столиках, – каже Ніна Вітренко, підприємець, яка сидить за столиком під великою парасолькою. Вже місяць жінка так продає пластмасові вироби та інші промислові товари. Раніше вона торгувала у так званих ролетах – закритих торговельних прилавках. За те, щоб у ньому працювати, жінка колись заплатила сотні доларів. Нині, виходить, що тоді дала хабар, бо жодних документів і прав на торгове місце не має. – То, значить, нас треба викинути?

Більшість із тих, хто торгує вздовж дороги у 5-му секторі, не знає, що буде з ними далі. – Коли дощ, я не виходжу торгувати. Але й коли вітер також не солодко, все зриває, зносить, – каже літня жінка Орися, яка також донедавна продавала з прилавка. Показує на свій нехитрий товар: закрутки, лущені горіхи, насіння. – Вивезли прилавки разом із банками, частину товару ходила забирати. Але є й задоволені підприємці. Хоча їхній кіоск помилково вивезли разом із прилавками. Його повернули, підприємці не ображаються:

– Де поставлять наш кіоск після перепланування, там і буде. У нас є договір, тож ми спокійні, – сказало подружжя Наталі та Ярослава Ілітичів.

Офіційний кометар

"Початок робіт не стосується більшості підприємців 5 сектора"

Олексій Пономаренко, прес-секретар "Калинівського ринку":

-У понеділок 16 вересня розпочнуться роботи на ділянці біля території м’ясо-молочного павільйону. Нині там ділянка не асфальтована. Контейнери – цитрусовий ряд вирівняють і впорядкують.

Головне, про що ми домовилися з підприємцями: не вивозитимемо контейнери за межі сектора. Це незручно для підприємців і складно для нас. Водночас, сектор будемо переплановувати. Ближче до дороги пересунуть контейнери, і між ними буде утворено ряд. Люди, які раніше працювали з прилавків, а сьогодні торгують зі столиків, будуть торгувати з нових прилавків. Їх встановлять на обладнаній території біля м’ясо-молочного павільйону. Наразі нові прилавки виготовляють.

Пдприємці знають, що можуть бути певні незручності у зв’язку із переплануванням. І якщо потрібно буде, наприклад, раніше зачинитися, підприємці обіцяли піти нам на зустріч. Наразі ще не відомо, чи дійдуть роботи до перепланування на рибному та продуктових рядах сектора. Але намагатимемося домовитися і з цими підприємцями.

Початок робіт не стосується більшості підприємців 5 сектора. Біля м’ясо-молочного павільйону є порожня ділянка, яку потрібно впорядкувати. Тому ми нікого з 16 вересня не чіпатимемо. Перепланування здійснюємо поетапно. Якщо встигнемо до морозів зробити більше, тоді додатково розмовлятимемо з підприємцями.

Фото з архіву

Джерело molbuk.ua

1


КОМЕНТАРІ (1)

Так з підприємцями 5 сектору підписано договори щодо збереження їх торгових місць чи це були пусті обіцянки-цяцянки Михайлішина, дані в ефірі 5-го каналу?

avatar

Іван

18 вересня 2013 22:33