На Хотинщині зібрали уже понад 35 тонн березового соку

На Хотинщині зібрали уже понад 35 тонн березового соку

25.03.2014, 11:24

Сезон заготівлі цілющого напою на Буковині набирає обертів. Цього року згідно таксації лісівникам дозволено заготовити 202 тонни березового соку, найбільше – 150 тонн – може зібрати державне підприємство «Хотинське лісове господарство». На Хотинщині березові гаї, з яких місцевий лісгосп збирає сік, розташовані на території держлісфонду Колінківецького лісництва. Під заготівлю продукту виділено 4 ділянки. Як розповідає тутешній лісничий Василь Карбунар, з початку сезону заготівлі уже зібрали 36 тонн березового соку. У планах на майбутнє - і надалі радувати буковинців корисним напоєм. Лісівник каже, що на підпорядкованій лісництву території є ще 37,5 гектара березняків, які згодом можна буде відвести під побічне лісокористування. Про це Buknews повідомили у прес-службі Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства.

У 62-му кварталі Колінківецького лісництва на площі 2,3 гектара розкинувся багаторічний березовий гай. З початку березня тут закипіла безперервна робота. До білокорих берізок прикріплено поліетиленові пакети, у які стікає сік. Поруч – підводи для перевезення бочок, орендований автомобіль, у якому гріються працівники, ємності для соку. Одним словом, усе, що необхідно для заготівлі цілющого напою. Щоденно тут працює 5-6 людей, які поправляють мішки, зливають з них сік та звозять його до великої бочки. Звідти вже підприємство-закупівельник власним транспортом перевозить сировину на Сторожинеччину – у цех переробки. Заправляє усією роботою на ділянці майстер лісу Колінківецького лісництва Олександр Тимчук. Він детально розповідає, як саме збирають цінну сировину.

-  Підсочку беріз ми робимо лише у тому випадку, якщо на ділянці у найближчі 10 років буде проведено прохідні рубки або рубки головного користування, - розказує Олександр Тимчук. - Молоді дерева не підсочуємо, щоб не завдати їм шкоди. А от коли березі виповнюється 50-60 років і вона починає досягати свого віку стиглості, тоді з неї вже можна брати сік. У стовбурі, залежно від його діаметру, просвердлюємо 1-3 канали. У них вставляємо дерев’яні трубки, якими стікає цілюща рідина.

Лісівник каже, аби дотриматися технології заготівлі, трубочку в дерево вставляють на глибину 2-3 см. Зі стовбура вона виступає на 8-10 см, щоб можна було прив’язати поліетиленовий пакет. Підсочують берези переважно з південної сторони, з якої більший приріст у дерева. По завершенню сезону просвердлені отвори замазують садовим варом.

-  Раніше ми збирали сік у скляні трилітрові та десятилітрові бутлі. Але їх масово викрадали, та й були вони не дуже практичними. У відкриту посудину падало і листячко, і комашки, - продовжує співрозмовник.  – Зараз беремо поліетиленові мішки. У них, по-перше, нічого не може впасти, по-друге, вони мають більший об’єм – 15-25 літрів. Використовуємо їх лише упродовж одного сезону, на наступний купуємо нові.

Майстер лісу підходить до берізки і показує, скільки соку зібралося з неї:

-  Є такі берези, які можуть дати за добу 10-15 літрів, а є такі, що дають 2-3 літри. Це залежить від розміру кореневої системи і крони  дерева. Якщо крона велика, то і сокорух більший.

Олександр Тимчук не нахвалиться працівниками, які заготовляють сік. Каже, що вони старанні й працьовиті. Завдяки їхній роботі з цієї ділянки уже реалізували 4 тонни сировини для переробки, а 1,5 тонни купили буковинці. Як розповідає головний лісничий ДП «Хотинське ЛГ» Віталій Чулей, цього року підприємство продає сік у переробку за ціною 80 копійок за літр. Купує його агрофірма «Буковинапродукт». За такою ж ціною придбати сік можуть пересічні буковинці у місцях заготівлі.

1